Ve bir devrin sonu! Dünkü çocuk Tesla'yı tahtından indirdi... Elektrikli otomobilleri o kadar ucuza satıyorlar ki...

Ve bir devrin sonu! Dünkü çocuk Tesla'yı tahtından indirdi... Elektrikli otomobilleri o kadar ucuza satıyorlar ki...

Elektrikli otomobil devi, Tesla'yı geride bıraktı. Hem ucuz hem de son teknoloji olan o modeller peynir ekmek gibi satıyor. Bir devrin sonunu daha getiren o model Tesla'yı tahtından indirdi. İşte tahtın yeni sahibi...

BURAK ÖZTOPRAK

Son bir yılda hızla yaygınlaşan elektrikli otomobiller peynir ekmek gibi satıyor. Hem ucuz hem de son teknoloji olmasıyla beraber, o marka Tesla'yı tahtından indirdi. Elektrikli otomobilleri o kadar ucuza satıyorlar ki...

BYD'nin rekor kıran bu başarısı, şirketin 942.651 otomobil sattığı dördüncü çeyreğe yansıdı. Satılan araçların %55'i tamamen elektrikliyken, %45'i eklenti hibritlerden (PHEV'ler) oluştu. Şirket, 2023 yılında %62 artışla toplamda 3.023.679 elektrikli araç sattı. Bu satışların yaklaşık %52'si BEV'lerden (1.574.804) oluşuyor. Tesla ise 2023'te bir önceki yıla göre %38 artışla 1.808.581 araç teslim etti.

byd-vs-tesla-full-comparison.webp

ÇALIŞMA PRENSİPLERİ TAMAMEN FARKLI

BYD'nin bu başarısının arkasında, akü üreticisi olarak başlayıp 2000'li yılların ortalarında otomobil yapımına adım atan ve Warren Buffet tarafından desteklenen bir iş modeli yatıyor. BYD, Tesla ile sıklıkla karşılaştırılsa da, ürün ve iş felsefesi bakımından büyük farklılıklar gösteriyor. Tesla'nın çevrimiçi doğrudan satış modeline karşın, BYD daha çok uluslararası genişleme ve iç pazardaki geniş bayi ağına odaklanıyor.

BYD'nin bayilik modeli, sektördeki bazı seslere rağmen başarılı olmaya devam ediyor. Şirket, 2023'te 3 milyon araç satma hedefine ulaşma başarısını kutlamak için bayilerine 2 milyar yuan (280 milyon ABD doları) indirim yaparak bu başarıyı paylaşıyor. BYD arabaları, daha geleneksel bir iç tasarıma ve ADAS gibi yüksek teknoloji özelliklerine sahip olmasa da, akü teknolojisi ve uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyor.

inli-byd-teslayi-solladi.jpg

FİYATLARI DÜŞÜK TUTMA STRATEJİSİ

BYD'nin dikey entegrasyon stratejisi de dikkat çekici. Şirket, kendi lityum madenlerinden, hücre ve pil üretimine, araba üretim tesislerinden nakliye ve sigorta şirketlerine kadar her şeyi bünyesinde barındırıyor. Wang Chuanfu'nun maliyet kesici ve verimliliği artırıcı yaklaşımı, fiyatları düşük tutma stratejisiyle BYD'nin başarısını destekliyor.

2024'te BYD, YangWang ve Fang Cheng Bao gibi yeni EV markalarıyla ve kendi geliştirdiği ADAS ve otonom sürüş sistemlerine yatırımlarıyla daha fazla rekabetçi olmaya hazırlanıyor. Fang Cheng Bao ve YangWang, 2023 yılında sırasıyla 154 ve 90 mağaza açarak, doğrudan satış modelini benimseyen ve Tesla'nın yolunda ilerleyen iki yeni EV markası olarak öne çıkıyor.

2021-byd-han-24.jpg

2024'TE FARKI AÇACAK

Bu gelişmeler ışığında, BYD'nin elektrikli araç sektöründeki liderliğini 2024 yılına kadar sürdürmesi bekleniyor. Tesla ile rekabeti ise hem teknolojik hem de pazarlama stratejileri açısından farklı boyutlarda devam edecek gibi görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN