TCMB'nin açıkladığı verilere göre, yurt dışında yerleşik yatırımcılar 9 Mayıs haftasında hisse senedi piyasasında net 102 milyon dolarlık alım yaparken, devlet iç borçlanma senetlerinde güçlü bir çıkış daha yaşandı. Aynı dönemde DİBS işlemlerinde 933,7 milyon dolarlık net satış gerçekleştirildi.
TCMB’nin haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yabancı yatırımcıların Türk finansal varlıklarına yönelik ilgisinde hisse senedi ile tahvil piyasası arasındaki yön ayrışması dikkat çekti. Hisse senedi tarafında sınırlı da olsa net alım gerçekleşirken, tahvil tarafında güçlü çözülme sürdü.
HİSSE SENEDİNDE SINIRLI NET GİRİŞ: 102 MİLYON DOLAR
Yurt dışında yerleşik kişiler, 9 Mayıs haftasında 102 milyon dolarlık net hisse senedi alımı gerçekleştirdi. Bu gelişme, son haftalarda borsada toparlanan yabancı ilgisinin sürdüğüne işaret etti. Borsa İstanbul’da bazı sektör hisselerinde artan yabancı katılımı, TL’nin istikrarlı seyrine paralel olarak sermaye girişlerini destekliyor.
Söz konusu hafta itibarıyla yabancı yatırımcının hisse senedi stokunun piyasa değeri 28 milyar 815,1 milyon dolar seviyesinde kaydedildi. Bu değer, yıl başına göre artış göstermeye devam ediyor.
DİBS’TE 933,7 MİLYON DOLARLIK NET SATIŞ
Aynı dönemde devlet iç borçlanma senetlerine (DİBS) yönelik yabancı yatırımcı ilgisi ise ters yönde ilerledi. DİBS (Kesin Alım) işlemlerinde 933,7 milyon dolarlık net çıkış gerçekleşti. Bu veri, yılın en dikkat çeken haftalık tahvil çıkışlarından biri olarak kayda geçti.
Tahvil piyasasında yaşanan bu çıkışta, küresel faiz belirsizlikleri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz patikası ve gelişmekte olan piyasalardaki getiri farklarının daralması gibi unsurların etkili olduğu tahmin ediliyor.
ALT KIRILIMLARDA DİBS İŞLEMLERİ: TERS REPO VE TEMİNAT
Yabancı yatırımcıların DİBS (Ters Repo) işlemleri kapsamında 74 milyon dolarlık net alım yaptığı, buna karşın DİBS (Teminat) tarafında 96,6 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdiği görüldü. Aynı dönemde DİBS (Ödünç) işlemi gerçekleşmedi.