AB ve ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırma kararı, Türk iş dünyasında memnuniyetle karşılandı. Türk firmalarının, Suriye’nin yeniden inşasında ve AB ile ticaretinde köprü rolü üstlenmesi bekleniyor.
Suriye’ye yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte hem Avrupa Birliği (AB) hem de Türk iş dünyası yeni ticaret fırsatlarına odaklandı. ABD’nin yaptırımların gevşetileceğine dair mesajlarının ardından Brüksel’den gelen yaptırımların kaldırılacağı kararı, Ankara’da memnuniyetle karşılandı. Türk ihracatçılar ise bu yeni dönemde vergi politikalarında Türkiye lehine ayrıcalık talep ediyor.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kararın Suriye'nin uluslararası sistemle yeniden bütünleşmesi açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, "Geç de olsa bu adımın atılması hem Suriye ekonomisinin toparlanması hem de ticaretin canlanması için kritik bir gelişmedir" dedi.
TÜRK GİRİŞİMCİLER KÖPRÜ ROLÜ ÜSTLENECEK
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ise Türk firmalarının AB ile Suriye arasındaki ticari ilişkilerde köprü görevi göreceğini belirtti. “Türk firmaları hem lojistik hem de bölgesel bilgi birikimiyle bu süreçte öncü olacak. Suriye’nin yeniden entegrasyonu için atılan her adımı destekliyoruz” diyen Avdagiç, yatırımlar açısından risklerden çok fırsatların bulunduğu bir döneme girildiğini vurguladı.
İHRACATTA HIZLI ARTIŞ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de Suriye’ye ihracatın yeniden ivme kazandığına dikkat çekti. Gültepe’ye göre, 2025’in ilk dört ayında ihracat yüzde 47’ye yakın artış göstererek 1 milyar doları aştı. En fazla ihracat yapılan sektörlerin başında hububat, su ürünleri ve kimyasallar yer aldı.
VERGİ KOLAYLIĞI ÇAĞRISI
Ekonomim'de yer alan habere göre, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu ise, Suriye ile finansal işlemlerde yaşanan zorlukların azalacağına dikkat çekerek, Türkiye’ye yönelik vergi politikasında pozitif ayrımcılık talep etti. “Yıllardır Suriye’nin yeniden yapılanmasında Türkiye öncü rol oynadı. Bu süreçte Türk firmalarının avantajlı konuma geçmesi gerekiyor” dedi.
GÜMRÜK DUVARLARI HÂLÂ SORUN
İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Kazım Taycı ise ticaretteki yapısal sorunlara işaret ederek, “Yaptırımlar kalksa da gümrük tarifeleri ve işlem süreçleri halen ticaretin önünde bir engel” dedi. Taycı, bu engellerin ortadan kaldırılması durumunda ticaretin daha verimli bir hâl alacağını belirtti.
GIDA VE HAYVANSAL ÜRÜNLERDE ARTIŞ
Suriye’ye yapılan beyaz et ve süt ürünleri ihracatında da ciddi bir artış olduğunu aktaran İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Müjdat Sezer, ABD’nin attığı adımların da bu süreci destekleyeceğini söyledi. “Suriye'den gelen talep artışı Türk üreticiler için büyük bir potansiyel barındırıyor” dedi.