Ticaret Bakanlığı, doğrudan satışlara yönelik kapsamlı bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Tüketiciler, artık bu yöntemle satın aldıkları ürün ve hizmetlerden 30 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden ve cezasız şekilde cayabilecek. Yeni düzenlemeyle, satış firmalarına yetki belgesi şartı getirilirken, aldatıcı vaatlere ve baskıya da yasal sınırlamalar geliyor.
Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemine yönelik önemli bir yönetmelik taslağını kamuoyunun görüşüne sundu. Yeni düzenlemeyle birlikte tüketiciler, doğrudan satış yoluyla aldıkları ürün ya da hizmetlerden 30 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden cayabilecek.
Yeni yönetmelik; şeffaflık, güven ve tüketici haklarının korunmasını ön planda tutuyor. Özellikle doğrudan satıcıların vaatleri ve pazarlama yöntemlerine yönelik sıkı kurallar getiriliyor. Gerçek dışı bilgilerle yönlendirme yapılamayacak, baskı veya aldatma yoluyla kimse sisteme dahil edilemeyecek.
SATICILAR İÇİN YENİ KURALLAR
- Satış yapacak firmaların "satış yetki belgesi" alması şart olacak.
- Sisteme katılan satıcılar, hiçbir gerekçe göstermeksizin ayrılabilecek.
- Sisteme yeni katılan satıcının elinde kalan ürünler şirket tarafından geri alınacak.
- Satıcılara verilecek komisyon oranı, şirketin net satışlarının %40’ını geçemeyecek.
TÜKETİCİ 30 GÜN İÇİNDE CAYABİLECEK
Satın alınan ürün ya da hizmetlerde, teslimden itibaren 30 gün içinde iade ve geri ödeme hakkı sunulacak. Geri ödemeler, tüketicinin kullandığı ödeme yöntemine göre tek seferde ve masrafsız şekilde yapılacak. Bu sayede, tüketiciler daha uzun düşünme süresine sahip olacak.
Cayma hakkının geçerli olmayacağı ürünler de düzenlemeye eklendi. Kişiye özel hazırlanan ürünler, hijyenik nedenlerle iadesi uygun olmayan mallar, çabuk bozulabilen ürünler ve kurulumu yapılmış cihazlar bu hakka dahil olmayacak.
BİLGİ ALMA SİSTEMİ ZORUNLU OLACAK
Firmalar, tüketicilere uzaktan bilgi verecek bir sistem kurmakla yükümlü olacak. Cayma hakkı, doğrudan satıcı bilgisi, iletişim yolları ve ürün kullanım detayları bu sistem üzerinden kolayca erişilebilir olacak.
Bu yönetmelikle birlikte hem tüketici haklarının korunması hem de doğrudan satış sisteminde güvenin artırılması hedefleniyor.
TCMB'den 'küresel ticarete entegrasyon güçlendi' analizi
Trump: Hindistan-Pakistan savaşını telefonla ve ticaretle önledim