Yolda kalmak istemiyorsanız bu araçları almayın! En çok bozulan elektrikli araçlar açıklandı...

Yolda kalmak istemiyorsanız bu araçları almayın! En çok bozulan elektrikli araçlar açıklandı...

Artan elektrikli araçlar hakkında yaptığı bir ankette Consumer Reports adlı şirket, elektrikli araçların geleneksel araçlara göre daha fazla bozulduğunu açıkladı. Fişe takılan PHEV modelleri yapılan çalışmada en çok sorun çıkartan araçlar olurken Hibrit modeller ise en güvenilir araçlar seçildi.

BARAN BEKİ | KARAR

Otomotiv sektöründe yükselen elektrikli otomobiller hakkında yapılan araştırmalarda, elektrikli otomobillerin geleneksel araçlara göre yüzde 80 daha fazla sorun çıkardığı açıklandı. Aynı zamanda hızla artan bu elektriklilerin çoğunlukla, ya elektrikli otomobil üretiminde yeni olan köklü markalar tarafından, ya da bu pazardan pay almak isteyen ve otomobil üretiminde yeni olan markalar tarafından yapıldığı açıklandı.

Consumer Reports adlı şirketin yaptığı "yıllık güvenilir araç anketi" çalışmasında geçtiğimiz 3 yılda piyasaya çıkan elektrikli otomobillerin, geleneksel araçlara göre yüzde 79 daha fazla zorun çıkardığı belirtildi. 330 binden fazla kullanıcının katıldığı anket içlerinde motor, şanzıman, elektrik motorları, sızıntılar, yazılım problemleri gibi 20'den fazla potansiyelin bulunduğu sorunlara değindi.

tesla-uretim-bandi.jpg

BİLİNMEYENLER FAZLA

Yapılan çalışmalar aynı zamanda bu araçlarda yaşanan sorunların ise temelde 2 nedeni olduğunu kanıtladı. Bu sebeplerden ilki EV (elektrikli otomobil) üretiminde yeni olan (geleneksel araçlara göre) köklü markaların yetersiz tecrübesi. Diğer sebep ise ilgi odağı olan EV'lerden pay almak isteyen ve daha önce hiç otomobil üretmemiş şirketlerin bu sektöre giriş yapmak istemesi. Bilinmeyenlerin fazla olduğu elektrikli otomobil dünyasında Consumer Reports, üreticilerin mevcut sorunları çözmek yerine yeni şeyler deneyerek, bu sorunların üzerine yenilerinin eklendiğini söyledi.

MUTLAKA SORUN YAŞIYORLAR

Ankette aracının herhangi bir parçası elektrikli (EV, PHEV, Hibrit) olan kullanıcılar, elektrik motorları, şarj problemleri (araç sorunu), batarya sorunları gibi sık yaşanan sorunlarla karşılaştı. Yıllardır elektrikli araç üreten ve günümüzün yıldızı olan Tesla ise yapılan bu ankette orta sıralardan kendisine yer buldu.

TESLA HEPSİNDEN İYİ AMA...

Tesla Model Y ve Model 3'ün başarısına da dikkat çeken Consumer Reports, Tesla'nın yeni bir marka olmasına rağmen diğer tüm üreticilerden elektrikli otomobil üretimi (mekanik) konusunda daha önde olduğunu söyledi. Fakat Tesla'lar da üretim kalitesi gibi sorunlardan muzdarip.

elektrikli-araclar-bozuluyor.jpg

NE KADAR SIKICI O KADAR İYİ

Anket sonuçlarında bakıldığında, şaşırtıcı bir şekilde geleneksel araçlar ile elektrikli üniteleri birleştiren hibrit araçların diğer araçlardan çok daha dayanıklı ve güvenilir olduğu görüldü. Hibrit araçlar diğer araçlara göre (geleneksel araçlar dahil) yüzde 26 daha az sorun çıkarttı. Bu rakam PHEV ve EV modellerine gelindiğinde yüzde 146 ve yüzde 79 oldu. Lakin, hibrit araçların arkasındaki bu başarı ise kimilerine göre zaten dayanıklı ve güvenilir araçlar üreten Toyota, Hyundai ve Kia yüzünden.

Hibritlerin bu başarısındaki en büyük sebep, aslında bu araçların temelde tasarruf isteyen kullanıcılar için üretilmiş olması. Son 20 yılın en sıkıcı ve çirkin arabalarından olan Toyota Prius'a baktığımızda bu aracın aslında çok basit ve tek bir amaca hizmet ettiğini görüyoruz, o da maliyetler. Çoğunlukla havalı ekranları ve süslü özellikleri bulunmayan bu hibritlerin arkasındaki başarı işte bu. Otomobiller karmaşıklaştıkça ortaya çıkan sorunlar artıyor.

Diğer tarafta anketimizin yıldızı PHEV araçlara bakıldığında, bu araçların genel olarak çok havalı olduğunu görüyoruz. Bu araçlar temelde hibritlere benzeseler de aslında çok daha karmaşıklar. PHEV araçlar aynı bir EV gibi fişe takılıp şarj edilebiliyor ve isterseniz bu aracın içten yanmalı motorunu hiç kullanmadan bataryanız bitene kadar gezebiliyorsunuz. Kısacası, aynı anda hem bir elektrikli otomobil hem de içten yanmalı bir araca sahip olmak, mevcut şartlarda sorunlara davetiye çıkartıyor. Ancak burada üreticilerin tecrübeleri devreye girerek, Toyota RAV4 Prime gibi oldukça güvenilir ve dayanıklı PHEV araçlar ortaya çıkmasına da sebep olabilir.

YILLIK GÜVENİLİR ARAÇ ANKETİ SONUÇLARI

Sadece elektrikli otomobiller üreten Tesla anket sonuçlarında kendisine 14. sıradan yer bulurken Volkswagen ve Mercedes'in bulunduğu yerler ise oldukça şaşırttı. İşte anketin sonuçları:

elektrikli-arac-dayaniklilik-raporu.jpg

ELEKTRİKLİ PİCK-UP ALMAYIN

Yapılan ankette uzak durulması gereken elektrikli modellerin en başında elektrikli pick-up modelleri yer aldı. Consumer Reports'a göre bu modellerden uzak durmalısınız. Özellikle de PHEV bir pick-up ise...

Ünlü aktör Ewan McGregor'ın Long Way Up isimli belgeselinde Rivian modellerinin ilk prototipleri kullanılmıştı. Prototip Rivian'lar oldukça cesur işler ortaya koysa da belgeselin birçok noktasında sorun çıkartmıştı. Yapılan anketlere göre Rivian gibi araçlar hala yollarımız için hazır değil.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN