'Zeytin cenneti' Tirilye'de üretim bitiyor: Maliyetler uçtu, üreticiler pes etti

'Zeytin cenneti' Tirilye'de üretim bitiyor: Maliyetler uçtu, üreticiler pes etti

"Zeytin cenneti" olarak bilinen Tirilye'de zeytinlikler yok oluyor. Artan maliyetler ve iklim değişikliği zeytin üreticisini çaresiz bırakırken, zeytin alanlarının yüzde 60'ı yöre halkı tarafından satıldı.

Bursa'nın zeytin üretiminde önemli bir yere sahip olan Tirilye'de, artan maliyetler ve iklim değişikliği zeytin üreticisini çaresiz bırakıyor. Zeytin alanlarının yüzde 60'ı bölge halkı tarafından satıldı ve satılan arazilerin yarısından fazlası bakımsız hale gelerek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

ZEYTİNCİLİK KÂRSIZ HALE GELDİ

Son yıllarda enflasyondan dolayı mazot, gübre, ilaç ve işçi maliyetlerindeki artış, zeytinciliği kârsız hale getirdi. Geçen sene 25 liradan alınan mazot, bu sene 43 liradan alınıyor. Zeytin ağaçlarının bakımında kullanılan gübrenin fiyatı da geçen seneye göre 9 kat arttı. İşçilik maliyetlerindeki artış da zeytinciliği kârsız hale getiren faktörlerden biri.

ZEYTİNLİKLER YOK OLUYOR

Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre, maliyetlerin artması ve rekoltenin düşmesi nedeniyle zeytin üreticileri zor durumda. Koşullara dayanamayan zeytin üreticileri, zeytinlik arazilerini maddi durumu iyi olan kişilere satmaya başladı. Zeytinlik alanlarının yüzde 60'ı bölge dışından gelen kişilere satıldı. Satılan arazilerin yarısından fazlası ise bakımsız hale geldi. Zeytin ağaçlarına bakım yapılmadığı için zeytinlikler yok olmaya başladı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DE ZEYTİNCİLİĞİ TEHDİT EDİYOR

Kuraklık ve aşırı hava olayları zeytin ağaçlarına zarar veriyor ve rekolteyi düşürüyor. Geçen sene mart ayındaki aşırı yağışlar zeytinlerin çiçek açmasını engelledi ve rekolteyi düşürdü.

ZEYTİN ÜRETİCİLERİ YARDIM BEKLİYOR

Zeytin üreticileri, maliyetlerin düşürülmesi ve zeytinciliğe desteğin artırılması için yetkililerden yardım bekliyor. Zeytincilik yok olursa, Tirilye'nin "zeytin cenneti" ünvanı da tarihe karışacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN