Zeytinyağında kara sezon: Rekolte düştü, fiyat artışı yolda

Zeytinyağında kara sezon: Rekolte düştü, fiyat artışı yolda

Kuraklık ve “yok yılı” etkisi, bu sezon zeytinyağı üretimini ciddi biçimde vurdu. Rekoltenin yüzde 40 azaldığı Alanya’da üreticiler, fiyatların önümüzdeki günlerde artmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Antalya’nın Alanya ilçesinde zeytin hasadıyla birlikte üretim tesislerinde hareketlilik başladı. Ancak hem kuraklık hem de “yok yılı” etkisiyle bu sezon rekolte yüzde 40 oranında azaldı.

Oba Mahallesi’ndeki zeytinyağı fabrikasında üreticiler sabahın erken saatlerinden itibaren zeytinlerini getirip sıkım sırasına girerken, bölgedeki üretim geçen yıla göre ciddi düşüş gösterdi. Alanya genelinde yaklaşık 2 bin 300 üretici zeytin yetiştirirken, “Tavşan yüreği” sofralık, “Gemlik” ise yağlık olarak değerlendiriliyor.

Fabrika sahibi Hüseyin Babaoğlu, bu yıl hem kuraklık hem de doğanın döngüsel yapısı nedeniyle üretimde sert düşüş yaşandığını belirtti:

“Geçen yıl ‘var yılı’ydı, bu yıl ‘yok yılı’. Üstüne bir de aşırı kuraklık eklenince verim neredeyse yarı yarıya azaldı.”

Zeytinyağının litre fiyatı şu anda 280-300 TL arasında olsa da, üreticiler rekolte düşüşü nedeniyle yakın zamanda fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Babaoğlu ayrıca sahte zeytinyağı konusunda da uyarıda bulunarak, “Gerçek zeytinyağı en çok taklit edilen gıdalardan biri, vatandaş mutlaka güvendiği üreticiden alsın” dedi.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN