Ekonomide yeni yol haritası tutacak mı?

Ekonomide yeni yol haritası tutacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, merakla beklenen ekonomik reform paketini açıkladı. Reformun 4 temel amaca oturduğunu belirten Erdoğan, BES'ten vergi muafiyetine kamu maliyesinden döner sermaye bütçelerine kadar pek çok konuda adım atılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik reform paketini madde madde açıkladı. Ekonomistlerden yeni yol haritasına peş peşe tepkiler geldi.

UĞUR GÜRSES: REFORM?

Ekonomist Uğur Gürses, 850 bin esnafın gelir vergisi muafiyeti ve beyan yükümlülüklerinin 'reform' sayılamayacağı belirterek "Pandemide gelir kaybına uğrayan ve 'Cini tepesinde' olan kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, tornacı, çay ocağı işletmecisi, terzi ve tamirci gibi basit usulde vergilendirilen 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf tutuluyor, beyan yükümlülükleri de kaldırılıyor. Reform?" paylaşımında bulundu.

Gürses, daha önce de çok sayıda reform maddesi açıklanmış olduğunu hatırlatarak bunların takibine ilişkin kurulmuş olan web sitesinin bile artık aktif olmadığını vurguladı.

EMİN ÇAPA: OLAYIN VEHAMETİNİ GÖSTERİYOR

Ekonomist Emin Çapa da açıklanan reform kitapçığındaki maddelere dikkat çekerek konu başlıklarının dahi ülkenin içinde bulunduğu durumun vehametini göstermeye yettiğini belirtti.

Twitter'dan paylaşım yapan Çapa "Reform kitapçığına 1. Amaç olarak yazılan şu maddeler ilişkin gerçekler bile olayın vehametini gösteriyor.

Tasarruf: 2021'de Saray'ın bütçesi yüzde 28 arttı.

Kamu Alımları: 72 maddelik Kamu İhale Kanunu 192 kez değişti.

Öngörülebilir Vergi: Şirketlere geriye dönük vergi getiriliyor" ifadelerini kullandı.

"MERKEZ BANKASI NEZDİNDE OLMASI GEREKMEZ Mİ?"

Ekonomist Prof. Dr. Yalçın Karatepe de yerli otomobil için tahvil ihraç hazırlığı yapıldığını ileri sürerek, 200'e yakın kez değiştirilmiş olan kamu alım ihalelerinde yeni değişiklikler olmaya devam edeceğini ifade etti.

Karatepe Finansal İstikrar Komitesi'nin Merkez Bankası nezdinde oluşturulması gerektiğini belirtti.

Karatepe, Twitter'dan "Finansal İstikrar Komitesi'nin Merkez Bankası nezdinde olması gerekmez mi?" paylaşımı yaptı.

MUSTAFA SÖNMEZ: DEMEK Kİ... HEPSİ KANUNSUZ"

Ekonomist Mustafa Sönmez de kamu-özel işbirliği yasası maddesine ilişkin olarak kanun çıkarılacak olmasını eleştirdi ve bu durumun şimdiye kadar yapılan işbirliklerinin 'kanunsuz' olduğu anlamına geldiğini belirtti.

Sönmez, Twitter'da yaptığı paylaşımda "Kamu özel işbirliği yasasını çıkaracağız diyor. Demek ki şimdiye kadar yapılanların hepsi kanunsuz" ifadelerini yazdı.

"MATEMATİKSEL OLARAK İMKANSIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için gece gündüz çalışarak hedeflerimize mutlaka ulaşacağız" sözlerini paylaşan Prof. Dr. Özgür Demirtaş da Twitter'dan paylaşım yaptı:

"2023 yılında Türkiyenin ilk 10 ekonomi arasına girmesi Matematiksel olarak imkansız."

ÖZGÜR ERDURSUN: ŞAKA GİBİ...

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ise açıklanan yeni ekonomi paketi ile ilgili şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanı 850 Bin Basit Usule Tabi vergi mükellefi olan Esnafın Gelir Vergisinden muaf olacağını söyledi ancak bu durumda olan Esnaf 2020 yılı kazançları ile ilgili beyannamelerini geçen ay verdiler ve vergisini ödediler. Şaka gibi..."

Erdursun ayrıca borçlanmadaki kaynak konusunu da işaret ederek BES'in kaynak haline gelmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi:

"Borçlanmada dış kaynakları değil kendi iç kaynaklarımızı kullanacağız ifadesi 180 Milyar TL'ye ulaşan BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki paranın kullanılacağı anlamına mı geliyor?"

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN