Ezber bozan araştırma: Spor salonları virüs bulaştırıyor mu?

Ezber bozan araştırma: Spor salonları virüs bulaştırıyor mu?

İngiliz bilim insanları, Avrupa genelinde yaptıkları geniş kapsamlı bir çalışmada sanılanın aksine spor solanlarında koronavirüs riskinin oldukça düşük olduğunu tespit etti.

İngiltere’de yer alan Sheffield Hallam Üniversitesi’nde görevli bilim insanları Eylül ayından bu yana, koronavirüs salgınıyla ilgili 14 Avrupa ülkesinde gerçekleştirilen 62 milyondan fazla spor salonu faaliyetine ilişkin verileri analiz ederek oldukça çarpıcı tespitlerde bulundu.

NEREDEYSE YOK DENECEK KADAR AZ

Araştırmaya göre, koronavirüs bulaşma riskinin gerekli hijyen ve sosyal mesafe önlemleri alındığında, spor salonlarında oldukça düşük olduğu görüldü. Araştırmacılar, her 100 bin ziyaret başına ortalama 0,78 vaka görüldüğünü ve bunun neredeyse yok denecek kadar düşük bir riski işaret ettiğini söyledi. Çalışmada, market alışverişi yapmanın, dışarıda yemek yemenin ya da kalabalık bir caddede yürümenin spor salonunda egzersiz yapmaktan daha fazla risk taşıdığına dikkat çekildi. 

"KAPALI TUTULMASI, AÇIK KALMASINDAN DAHA ZARARLI"

Kar amacı gütmeyen EuroActive adlı spor derneği  tarafından desteklenen çalışmanın baş araştırmacısı Prof. Dr. Rob Copeland, "Araştırmamızın sonuçları, Avrupa’da bulunan spor salonlarının egzersiz yapmak için oldukça güvenli yerler olduğunu gösteriyor" dedi.

"Koronavirüsün yayılmasını engellemek elbette bizim öncelikli amacımız, ancak bir yandan da insanların sağlıklı kalmaları için onların spor yapmasını sağlamamız gerekiyor" diyen Prof. Copeland sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bununla birlikte fiziksel olarak aktif olmanın Kovid-19 enfeksiyonuna ve pandeminin neden olduğu ruhsal çöküntüye karşı koruma sağlayabileceği daha önce birçok kez kanıtlandı. Bu yüzden uzun vadede spor salonlarını kapalı tutmanın topluma olan zararının açık tutmaktan çok daha büyük olacağını düşünüyoruz"

Öte yandan, İngiltere’de artan koronavirüs vakalarıyla birlikte ayın başında uygulanmaya başlayan 3 kademeli önlemler kapsamında, çok yüksek risk içeren bölgelerdeki tüm spor salonları kapatılmıştı.

Fakat, çok yüksek risk seviyesinde yer alan alan Liverpool ve Lancashire, toplumun sağlığını bozacağını belirterek karara itiraz etti ve spor salonlarını kapatmayacağını açıkladı.          

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN