Facianın sebebi yakıttan tasarruf mu?

Facianın sebebi yakıttan tasarruf mu?

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pisten çıkarak 3 parçaya bölünen Pegasus Havayolları’na ait uçak 3 kişiye mezar olmuştu. Kaza nedenine ilişkin araştırmalar devam ederken havacılık otoriterleri pilotaj hatası üzerinden duruyor. Firmanın rötarların önüne geçmek, yakıt masraflarını azaltmak için pilotlarına pisti pas geçmemeleri yönünde baskı yaptığı öne sürüldü.

MİKTAT ÇAKAR

Çarşamba günü İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pisten çıkarak topraklık alana savrulmuştu. 30-40 metre yükseklikten savrulan 177 yolcu taşıyan uçak 3’e bölünmüş ve kazada 3 kişi hayatını kaybetmişti. Kaza sonrası ihmal ve eğitim yetersizliği tartışmaları gündeme geldi.

Tek pistin bulunduğu Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uçağın düştüğü yerde hasar azaltma amacıyla bulunması gereken ‘RESA alanının’ bulunmadığı ortaya çıktı. RESA’nın 90 metre uzunluğunda olması gerektiği belirtiliyor. Sabiha Gökçen’de ise söz konusu Resa alanının bulnunmadığı ve uçağın da RESA alanının olması gereken yerde bulunan 25 metrelik uçuruma düşerek parçalandığı kaydedildi. Ulaştırma Bakanı Turhan kazadan iki gün önce “Sabiha Gökçen’in trafiği giderek artıyor. Tek pistimiz çok yoruldu” açıklaması yaptı. Buna rağmen önlem alınmadı. Pist konumunda rüzgar gözardı edildi. İstanbul Havalimanı’nın trafiğini etkilememek için rüzgar ters de olsa Sabiha Gökçen’e inişlerin deniz tarafından yapıldığı öne sürüldü.

PİLOTTLAR ÜZERİNDE BASKI MI VAR?

Son iki yılda 3 kazaya karışan Pegasus Havayolları eleştirilerin hedefi oldu. Kazanın ardından Pegasus’un rötarların önüne geçmek, yakıt masrafları ve giderleri azaltmak için pilotlarına pisti pas geçmemeleri yönünde baskı yaptığı öne sürüldü. 14 Ocak 2018’de Trabzon’da ve 7 Ocak 2020’de de yine Sabiha Gökçen’de Pegasus uçaklarının pistten çıkmış olması, bu yönde yorum yapanların gerekçeleri arasındaydı. Bu durum, pilotları uygun olmayan hava şartlarında bir inişe zorlamış olabilir mi? Pegasus Genel Müdürü Mehmet Tevfik Nane bu iddiayı reddediyor: “Tüm pilotlarımız risk almamaları, risk görüyorsa pas geçmeleri için teşvik edilirler.” THY pilotlarının kötü hava koşulları veya inişe elleverişli ortamın oluşmaması durumunda pisti pas geçme konusunda pilotlarına yüzde 50’ye kadar tölerans tanırken Pegasus’ta bu durum yüzde 35’lerde kalıyor.

EĞİTİM EKSİKLİĞİ OLABİLİR

İlk belirlemelere göre, kazanın üç etkenden kaynaklandığını belirten uzmanlar, “Uçak 191 kilometre süratle iniyor. İndiği pist 3 bin metre uzunluğunda. Uçak bin 950 metrede teker koyuyor. Pist ortasına, bu hızla iniş yapan hiçbir uçak duramaz” yorumunda bulundu. Aynı firmanın, üçüncü kez pistten çıkış nedeniyle uçak kazası yaşamasına dikkat çeken havacılık uzmanları, “Kazalar aynı pistlerde yaşanmış olsaydı belki de pistten kaynaklanıyor diyebilirdik. . Bu durum ‘eğitim ya da operasyonel eksiklik var mı?’ sorusunu akıllara getiriyor” dedi.

KAYDIRAK NEDEN AÇILMADI?

Uçakta ‘slide’ adı verilen şişme kaydırakların açılmamış olmasıda kabin ekibine verilen eğitimleri gündeme getirdi. Kaza sonrası yolcuların kendi imkanlarıyla uçak içinden çıkması verilen eğitimler yetersiz mi sorularını gündeme getirdi.

ELEŞTİRDİ İŞİNDEN KOVULDU

Kazayla ilgili CNN Türk’e açıklamalarda bulunan HDP’li eski savaş pilotu Bahadır Altan’ın eğitmenlik görevine son verdi. Yaptığı açıklamalarda eski savaş pilotu ünvanını kullandığına dikkat çeken Altan, işten çıkarılmasında iktidarın baskısı olduğunu düşündüğünü dile getirdi.. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN