FED yaklaşık 10 yıl sonra faizi çeyrek puan artırdı (Fed kararı sonrası dolar ne kadar oldu?)

FED yaklaşık 10 yıl sonra faizi çeyrek puan artırdı (Fed kararı sonrası dolar ne kadar oldu?)

ABD Merkez Bankası (Fed), yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz oranını 0,25 puan artırarak yüzde 0,50'ye yükseltti. Fed, böylece 2006'dan bu yana ilk kez faiz artırmış oldu

ABD Merkez Bankası Fed’in, ülkede konut kredilerinin etkisiyle başlayan 2008 ekonomik kriz sonrası ekonomiye destek olmak için başlattığı ve sıfır seviyesine kadar indirdiği faizleri bugün çeyrek puan artırdı.

Fed, "Gelecek faiz arttırımların zamanlaması için istihdam piyasası, enflasyon beklentileri ve uluslararası gelişmeler değerlendirecek" değerlendirmesi yaptı. Banka faizi 2008 krizi sonrasında yüzde 0-0,25 aralığına çekmişti. Fed, Aralık 2008'den beri faizde değişikliğe gitmedi.

Piyasanın tepkisi olumlu

Karar öncesinde 2,95'in üzerinde seyreden dolar/TL önce 2,92'ye geriledi daha sonra 2.94'e çıktı. Faiz artış kararı sonrası ABD borsa endeksleri yükseldi. Bu da FED'in beklenen kararı sonrası piyasalara güven işareti. Karar sonrası korku endeksi (VIX) düşüşe geçti. Yani piyasa kararı olumlu bulduğu için genelde iyimserlik havası esiyor... Petrol ve altındaki düşüş ise devam etti. 

Yellen: Muhtemelen kademeli olacak

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizi artırmasının ardından Başkan Janet Yellen basın toplantısı düzenledi.

"Fed kararı olağanüstü bir dönemin sona ermesini temsil ediyor. Faizlerin normalleşmesi muhtemelen kademeli olacak. Önümüzdeki dönemde ılımlı faiz artırımları uygun olacaktır.  Gelecekteki adımlar ekonominin nasıl geliştiğine bağlı olacak"

Kesin gözüyle bakılıyordu

ABD Merkez Bankası Fed’in, ülkede konut kredilerinin etkisiyle başlayan 2008 ekonomik kriz sonrası ekonomiye destek olmak için başlattığı ve sıfır seviyesine kadar indirdiği faizleri bugün artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu.

Analist ve piyasa oyuncuları bugünkü karardan daha çok faiz artışlarının önümüzdeki dönemde ne hızda devam edeceğine odaklanacak.

Davutoğlu'ndan FED yorumu

Brüksel'e gitmeden önce Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, Fed'in kararını yorumladı:

Davutoğlu,“0,25 baz puanlık artış beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da normal karşıladığı bir artırış. Merkez Bankası Başkanımız Erdem Başçı ile de konuştuk. Şimdiye kadarki tepkiler itibariyle bizim piyasamızı derinden etkilen bir durum yok. Fed’in kararıyla ilgili olabilecek senaryoları daha önce belirlemiştik. Merkez Bankamızın eylem planı dahilinde devam edilecek” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN