'FIFA maçında' bitiş düdüğünü kim çalacak?

'FIFA maçında' bitiş 
düdüğünü kim çalacak?

FIFA'daki yolsuzluk operasyonun ardından yeniden başkan seçilen Sepp Blatter'in istifası ABD ile Rusya arasındaki rekabeti de gün yüzüne çıkardı. Rusya ve Asya ülelerinin desetği ile seçilen Blatter'in Obama'nın baskısıyla istifa ettiği konuşuluyor.

[Karar]

FIFA'daki rüşvet ve yolsuzluk skandalı ABD ile Rusya arasındaki rekabeti futbola da taşıdı.

FBI'ın yürüttüğü soruşturma kapsamında, İsviçre'de bulunan üst düzey FIFA yetkilileri gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında rüşvet, kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından dava açıldı.



Rusya'nın desteğiyle yeniden seçildi

Düğmeye ABD'nin basması, Blatter'i destekleyen başta Rusya olmak üzere Asya ve Latin Amerika ülkelerini rahatsız etti. Operasyonun ardından yapılan seçimlerde Blatter bu ülkelerin desteği ile 4. kez başkan seçildi.

Uluslararası diplomasi çevrelerinde Blatter'in seçilmesi Rusya'nın çalımı olarak yorumlandı. 

FBI'ın soruşturması Avrupa ülkeleri ve ABD'nin istemediği Blatter'e yönelince futbol dünyasında deprem etkisi yapan haber geldi... Blatter dün istifa edeceğini açıkladı. 

ABD medyasına Blatter servisi

Blatter'in istifasından önce özellikle ABD medyasında FBI kaynaklı haberler dikkat çekiciydi. Haberlerde soruşturmayı yürüten Amerikan savcılığı, FIFA Genel Sekreteri ve Blatter’in sağ kolu Jérôme Valcke’yi 10 milyon Dolarlık rüşvetin banka transferinden sorumlu tutulduğu vurgulanıyordu.



Haberler Rusya'nun desteklediği Blatter'e mesaj olarak yorumlandı. FIFA Başkanı istifa etti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin FIFA ile ilgili başlattığı yolsuzluk soruşturmasını ‘tuhaf’ bulduğunu söylemiş ve eklemişti: “Bu çok açık bir şekilde kendi yetki alanını başka ülkelere yayma çabası. Bu, hiç şüphe yok ki Sayın Blatter’ın yeniden başkan seçilememesi için atılmış apaçık bir adım.”


İstifa sonrası ise Putin'in basın danışmanı Dmitri Peskov, gelişmenin sürpriz olduğunu açıkladı.

Rusya: Bizim için sürpriz oldu

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Peskov, "Tabii ki, bu istifa bizim için sürpriz oldu" derken, 'Seçilecek başkanın 2018 yılında Rusya’da yapılacak Dünya Kupası’na engel olma ihtimali var mı?' sorusuna ise "Yeni başkan bugün ya da yarın seçilmeyecek. Bu yüzden aceleci davranmayacağız" diye konuştu. 

Ayrıca Peskov, yolsuzluk ve rüşvet iddialarına konu olan Rusya’da yapılacak 2018 Dünya Kupası hazırlıklarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.

FIFA’nın yeni başkanı Aralık 2015 ile Mart 2016 tarihleri arasında yapılacak kongrede seçilecek. 2018 Dünya Kupası, 14 Haziran ile 15 Temmuz tarihleri arasında Rusya’nın 11 kentinde oynanacak.

Yolsuzluk soruşturmasının nerelere uzanacağı biraz da FIFA başkanlığı seçimlerine endeksli olacak. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN