İsviçre yargısı Blatter hakkında soruşturma açtı

İsviçre yargısı Blatter hakkında soruşturma açtı

İsviçre yargısı FIFA Başkanı Sepp Blatter hakkında cezai soruşturma başlattı. Dosyada, 'kötü yönetim ve zimmete para geçirme' iddiaları yer alıyor. İsviçre Başsavcılık Ofisi'nin özellikle 2005 yılındaki televizyon yayın hakları anlaşmaları üzerinde durduğu belirtiliyor.

FIFA Başkanı Sepp Blatter hakkında İsviçre yargısı  cezai soruşturma başlattığını açıkladı. Dosyada Blatter'in, 'kötü yönetim ve zimmete para geçirme' suçlamalarına yer verildi.

İsviçre Başsavcılık Ofisi'nin özellikle 2005 yılındaki televizyon yayın hakları anlaşmaları üzerinde durduğu belirtiliyor. Suçlamalar arasında Blatter'in, UEFA Başkanı Michel Platini'ye 2 milyon dolar verdiği iddiası da bulunuyor.

ABD'den New York Times'a göre, 'zimmete para geçirme' iddialarının olduğu soruşturma dosyasında 2005 yılındaki bazı televizyon yayın hakları anlaşmaları temel gerekçe. 

Bilinçli olarak zarara uğratıldı

İngiltere'den The Guardian ise iddialar hakkında daha fazla ayrıntı veriyor; "12 Eylül 2005 tarihinde FIFA ile CONCACAF arasında imzalanan televizyon yayın hakları anlaşmasında usulsüzlükler olduğu iddia ediliyor. Bu anlaşmayla FIFA bilinçli olarak zarara uğratıldı." 

"Blatter'in yaptıklarını biliyorum"

Bu anlaşma imzalandığı sırada CONCACAF Başkanı olan Jack Warner, geçtiğimiz aylarda FIFA'da başlayan soruşturma sonrasında ülkesi Trinidad Tobago'da yaptığı açıklamada, "Blatter'in yaptıklarını biliyorum. Her şeyi anlatacağım. Hayatımdan endişe ediyorum ancak ok yaydan çıktı" demişti.   

"Sorgusu sürüyor tutuklanabilir..."

Ünlü İspanyol spor gazetesi Marca ise internet sitesinde, Sepp Blatter'in sorgulamasının halen İsviçre Başsavcılığı'nda sürdüğünü ve sorulama neticesinde tutuklanabileceği yönünde iddialar olduğunu yazdı.

Platini'ye 2 milyon dolar ödendi iddiası

İsviçre Başsavcılığı'nın yaptığı soruşturma açıklamasında, UEFA Başkanı ve yeni FIFA Başkanlığı seçiminde başkanlık adaylığını koyan Michel Platini'ye de, 2011 yılında usulsüz bir şekilde 2 milyon Dolar ödendiği iddiası da bulunuyor.

"Platini'nin rüşvet aldığına inanmıyorum"

UEFA Onursal Başkanı Lennart Johansson, İsviçre Savcılığı'nın FIFA Başkanı Joseph Blatter'e ceza soruşturması açmasının yerinde bir karar olduğunu ancak UEFA Başkanı Michel Platini'nin rüşvet aldığına inanmadığını söyledi. 

 İsveç devlet televizyonu SVT'nin canlı yayınına katılan Johansson, suçlamalar arasında Blatter'in, 2011 yılında UEFA Başkanı Michel Platini'ye 2 milyon dolar verdiği iddiasının da yer almasının kendisini üzdüğünü ve şaşırttığını ifade etti. Johansson, uzun yıllar Platini ile çalıştığını ve Fransız futbol adamının rüşvet aldığına inanmadığını dile getirdi.

"Soruşturmayı sulandırma girişimi"

Platini'nin yıllardır Blatter'e karşı mücadele verdiğini anlatan Johansson, Platini'yi rüşvet almakla suçlamanın "Blatter'e karşı yapılan soruşturmayı sulandırmak" olduğunu ifade etti.

"Blatter'in kara para aklama ve rüşvet verme olaylarında çok usta" olduğunu savunan Johansson, "Futbol gibi evrensel bir oyunun başında rüşvetçi bir başkanın olması dünya için büyük bir şansızlıktır'' dedi.

Platini'den açıklama

UEFA Başkanı Michel Platini ise soruşturmanın kendisine uzanmasının ardından bir açıklama yaptı. Fransız futbol adamı, "İsviçre Başsavcılığı konu ile alakalı olarak ifademi aldı. Ben bu tür olaylarda adli makamlara her zaman yardımcı olmaya hazır biriyim. FIFA'dan bana bir ödeme yapıldığı doğrudur. Ancak bu, FIFA ile yaptığım resmi sözleşme karşılığında aldığım bir paradır. İsviçreli yetkililere bu konuda herhangi bir usulsüzlük olmadığını da belgeledim. Ayrıca kendilerine, İsviçre'de yaşadığımı hatırlatarak ne zaman isterlerse soruşturmayla ilgili olarak yardımcı olmaya hazır olduğumu söyledim" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN