İsrail'in 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Filistinliler, her yıl 15 Mayıs'ı "Nekbe" günü olarak anıyor.
İsrail'in 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Filistinliler, her yıl 15 Mayıs'ı "Nekbe" günü olarak anıyor.
İsrail'in kurulmasıyla kendi topraklarında ayrımcılık ve zulme maruz kalan Filistinliler , 15 Mayıs 1948'den bu yana "sürgün hayatı" yaşıyor.
De facto bir durum yaratarak bölgede güç sağlayan Yahudiler, İsrail devletini kurdular. İsrail resmi olarak 14 Mayıs 1948'de resmen kurulduğunu ilan etti.
Avrupalı devletler, soykırıma uğrayan Yahudilere Filistin topraklarını vicdani borç olarak verdiler. Ve bu vicdani borcun en ağır bedelini; mazlum Filistin halkı ödedi.
Fakat geçen on yıllar boyunca yapılan savaşlar, ateşkes anlaşmaları Filistinlilerin yaşadıkları felaketlere engel olamadı.
İsrail'in resmi olarak kurulmasının ardından 15 Mayıs 1948'de "Büyük Felaket" olarak adlandırılan Nekbe günü'nde yüz binlerce Filistinli zorunlu göçe tabi tutuldu.
Filistin halkı ülke içinde ve dışında oluşturulan 61 mülteci kampına zorla göç ettirildi.
BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası (957 bin kişi) vatanını terk etmek zorunda kalarak sığınmacı konumuna düştü.
Bu ilanın ardından 3 semavi din için "Kutsal Topraklar" olarak kabul edilen topraklardaki İsrail'in tek taraflı hakimiyeti Arap ve Müslüman dünyasında büyük bir tepkiye neden oldu.
Yurtlarından ayrılan Filistinliler Gazze, Batı Şeria, Lübnan, Ürdün ve Suriye'deki mülteci kamplarında gettolar içinde yaşamak zorunda bırakıldı.
1948'den bu yana yaşanan büyük katliamlara ve zorunlu göç politikalarına rağmen Filistinlilerin nüfusu yüzde 9 arttı.
Günümüzde dünyanın çeşitli bölgelerinde mülteci olarak yaşam mücadelesi veren Filistinliler'in nüfusu 12,1 milyona ulaştı.
Ülke toprakları içinde yer değiştiren Filistinlilerin yoğun olarak sığındığı yerlerden olan Gazze'de 8 mülteci kampı bulunuyor.
Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Cibaliya Mülteci Kampı 108 bin Filistinli'ye ev sahipliği yapıyor.
Bölgenin en büyük kampı olan Cibaliya'da 1987'de birinci intifanın yapıldığı yer olarak da biliniyor.
İsrail'in kuruluş sürecinde topraklarından ayrılmak zorunda kalan Filistinlilerin sığındığı komşu ülkelerin başında gelen Lübnan'da 12, Ürdün'de 10, Suriye'de 12 kamp bulunuyor.
BM'nin "evlerine geri dönmeyi ve komşularıyla huzur içinde yaşamayı arzulayan mültecilerin, mümkün olan en yakın zamanda bu arzularını gerçekleştirmelerine izin verilmeli ve geri dönmemeye karar verenlerin arazileri için tazminat ödenmeli" şeklindeki 194 sayılı kararı İsrail tarafından uygulanmıyor.
Bugün 67. yıl anması yapılan büyük felaketten bu yana milyonlarca mazlum Filistinli sürgün hayatı yaşamaya devam ediyor.