Ağrı Dağı, yılın her mevsimi buzullarla kaplı zirvesi ile dünyanın dikkatini çekiyor. Doğubayazıt ilçesinde yer alan Ağrı Dağı, yurt içinden ve yurt dışından birçok dağcıyı ağırlıyor.
Ağrı Dağı, yılın her mevsimi buzullarla kaplı zirvesi ile dünyanın dikkatini çekiyor. Doğubayazıt ilçesinde yer alan Ağrı Dağı, yurt içinden ve yurt dışından birçok dağcıyı ağırlıyor.
Ülkemizin en yüksek noktası olan Ağrı Dağı, dünyada en çok tırmanış yapılan dağlar arasında yer alıyor.
Dağcılar, Çevirme mezrasından yola çıkarak, rehberler eşliğinde saatlerce süren bir yolculuk yapıyor. Atlara yükledikleri malzemeleri taşıyarak, farklı kamp alanlarına ulaşıyorlar.
İlk kamp alanı olan 3200 rakımlı alanda, yüksek rakıma uyum sağlamak ve dinlenmek için mola veriyorlar.
İkinci günün sabahında yeniden yola çıkarak, dik yolları aşıp 4200 rakımlı alana ulaşıyorlar. Burada kısa bir mola veren dağcılar, zorlu zirve tırmanışına başlamak için hazırlanıyorlar.
Kışlık kıyafetlerini giyip, botlarını takarak, gece vakti rüzgarlı ve soğuk havada zirveye doğru yola koyuluyorlar.
Üçüncü günün sabahında buzulların üzerinde yürüyerek zirveye ulaşan dağcılar, burada bir süre vakit geçiriyorlar. Daha sonra inişe geçip ikinci kamp alanında dinleniyorlar.
İlk kamp alanına döndüklerinde geceyi geçirip, dördüncü gün minibüslerle ilçe merkezindeki otellere götürülerek zorlu zirve tırmanışını tamamlıyorlar.
Bu zorlu yolculuk, hem kentin tanıtımına hem de il ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Ağrı Dağı'na tırmanış yapmak, doğayı keşfetmek ve zorlu bir deneyim yaşamak isteyen dağcılar, Türkiye'nin doğal güzelliklerini keşfetmek için yola çıkıyorlar.
Ağrı Dağı'na rehberlik yapan Yıldırım Seçmen, dünya genelinde ilginin artarak devam ettiğini belirtti.
Özellikle Avrupa'ya yakın olmasının popülaritesini artırdığını söyleyen Seçmen, binlerce dağcının zirve tırmanışı yapmak veya faaliyetler için dağa gelmek için yola çıktığını ifade etti.
Seçmen ayrıca, kamp alanlarında dağcılara en iyi şekilde hizmet verdiklerini ve rahat bir şekilde tırmanış yapmaları için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.
Belçika'dan gelen Thomas Walker da Ağrı Dağı'nın heybetli görüntüsünden etkilendiğini ve kuzeninin tavsiyesi üzerine zirve tırmanışı yapmak için buraya geldiğini söyledi. Üç gündür kamp alanında olduğunu ve buradaki faaliyetlerden ve hizmetlerden memnun kaldığını dile getiren Walker, tüm ekibin zirveye ulaşmasını umduklarını sözlerine ekledi.
İranlı rehber Ali Mirzayi, yılın her mevsimi çok sayıda dağcının Ağrı Dağı'na tırmanmak için geldiğini belirtti. Ağrı Dağı'nın İran'dan bütün dağcıların tırmanmak istediği bir dağ olduğunu söyleyen Mirzayi, sınırımıza yakın olmasının büyük bir avantaj sağladığını ifade etti.
Doğa tutkunu Kübra Tuna, hobi olarak dağcılığa başladığını ve ikinci defa Ağrı Dağı'na zirve tırmanışı yaptığını söyledi.
Zirve tırmanışının zorlu olduğunu ancak buna değdiğini dile getiren Tuna, nefes almakta güçlük çektiklerini ancak Türkiye'nin en yüksek noktasına ayak basmanın müthiş bir keyif olduğunu belirtti.
Serdar Sak ise 4200 rakımlı kamp alanından sonra yürüyüşün daha da zorlaştığını, ancak zirveye ulaştıklarında çevreyi izleyince üzerlerindeki yorgunluğun ortadan kalktığını söyledi.