02 Nisan 2026 Perşembe
Altın 6495.18 %2.16
BIST 12433.5 %0,39
Dolar 44.3489 %0
Euro 51.3612 %0.34
KARAR
11°
İstanbul
Çok bulutlu
  • Güncel
  • Yazarlar
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Kripto Para
  • Spor
  • Hayat
  • Karar Video
  • Görüşler
  • Resmi İlanlar
Foto Galeri
Hayat
Capsler
Spor
Teknoloji
Nostalji
Gündem
Ekonomi
Kültür Ve Sanat
SON DAKİKA :
Ekonomide 'Savaş' Alarmı: CHP'den iktidara "acil eylem planı şart" uyarısı
Eşref Rüya dizisinin oyuncusu Ramazan Tetik hayatını kaybetti
Gribin bir numaralı ilacı! Maraşlılar hava değişimlerinde ona sarılıyor, hastalıkları savıyor
Gecenin hayaleti, gündüz yakalandı! Tekirdağ’da kameralara takıldı
HSK kararları Resmi Gazete'de
Özcan: 'Allah bana yaşattıklarını sormadan kimsenin canını almasın!'
Türkiye, Kadın Güvenlik Endeksi'nde 181 ülke içinde 106. oldu
Devlet bankaları, bahis sitelerine ödeme işlemini kaldırdı
SGK müjdeyi verdi: İki sektöre daha erken emeklilik yolu açıldı
Sahipsiz çantadan kilolarca uyuşturucu çıktı
  1. Anasayfa
  2. Foto Galeri
  3. Teknoloji
  4. Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama...
25/07/2022 12:16

Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Türk SİHA'larının Ukrayna'da elde ettiği başarıların ardından akıllara hangi ülkenin hava kuvvetleri daha güçlü sorusu geldi. World Population Review sitesi ise ülkeleri ve onların hava kuvvetlerini bünyelerinde bulundurdukları hava aracı sayılarına göre listeledi. İşte dünyanın en büyük ve güçlü hava kuvvetleri.

Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama... 1
1/14

1-Amerikan Hava Kuvvetleri

Amerikan Hava Kuvvetleri diğer çoğu batılı ülke ve Türkiye gibi kendi içlerinde gruplara ayrılmaktadır ve bu gruplar Air Force (Hava Kuvvetleri)/Army (Kara Kuvvetleri)/Navy (Donanma)/Marines (Deniz Piyadeleri) olarak üçe ayrılır.

Amerika toplamda 13,247 adet hava aracına sahiptir ve 5,217 Hava Kuvvetleri bünyesinde, 4,409 Kara Kuvvetleri bünyesinde, 2,464 adet Donanma bünyesinde, 1,157 Deniz Piyadeleri bünyesinde dağılmış bir şekildedir.

ABD kuşkusuz bir şekilde en üst sırada yer almaktadır hatta kendi içindeki gruplar bile tek başına çoğu ülkenin hava gücünden daha güçlüdür ve sayıca üstündür.

Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama... 2
2/14
Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama... 3
3/14

2-Rusya Hava Kuvvetleri

Rus Ukrayna savaşında kötü bir şöhret edinen Rusya her şeye rağmen 2. sırada yer almaktadır ve toplamda 4,173 adet hava aracına sahiptir.

Donanmasında 310 adet uçak taşıyabildiği belirtilen Rusya, bazı otoritelere göre bu sayıyı biraz abartıyor çünkü ellerinde bulunan uçak gemisi adeta bir hurda yığınıdır ve servise geri getirilmeyi bırakın şuanda Admiral Kuznetsov adı verilen o demir yığınının yüzdürülmesi bile Rusya'ya bir servete mal olmaktadır.

Öte yandan Rusya yıllardır havacılık sektöründe olmanın da verdiği tecrübe ile Sovyetler döneminde korku salan MiG-19 ve MiG-21'lerinin namı günümüzde halen sürmektedir ve teknolojik anlamda çok üstün olmasalar da mekanik üstünlükleri göz ardı edilmemelidir.

Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama... 4
4/14
Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama... 5
5/14

3-Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri

Çin bünyesinde 3,285 hava aracı bulundurmaktadır ve Amerika gibi Çin'in gökyüzündeki gücü de ABD gibi üçe ayrılmaktadır.

1,991 adet Hava Kuvvetleri, 857 adet Kara Kuvvetleri ve 437 adet de Donanmasında uçak bulunduran Çin, yaptığı teknoloji transferleri ve kendi Ar-Ge projeleriyle hem hava aracı sayısı bakımından hem de teknoloji açısından hafife alınamayacak bir diğer ülkedir.

Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama... 6
6/14

4-Hindistan Hava Kuvvetleri

Bünyesinde 2,186 adet hava aracı bulunduran Hindistan, hem doğulu hem de batılı müttefiklerinden çeşit çeşit ünitelere sahiptir.

En yeni ve filosunun gözbebeği olan uçakları ise Fransız üretimi Dassault Rafale'in Hindistan için özel olarak üretilmiş olan versiyonlarıdır.

Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama... 7
7/14

5-(Güney) Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri

Bünyesinde 1,595 adet hava aracı bulunduran Güney Kore batılı müttefiki ABD'den teknoloji transferi yaparak aynı Japonya gibi kendi versiyon uçaklarını üretmektedir.

Ağırlıklı olarak kendi versiyonları olan F-16(KF-16) ve F-5 ile beraber yeni nesil F-35A uçaklarına sahip olan Güney Kore, tarihi boyunca ağırlıklı olarak hep ABD malı uçaklar kullanmıştır.

Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama... 8
8/14

6-Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri

Japonya toplamda 1,449 adet hava aracına sahiptir ve bunların büyük bir kısmı ABD'nin gözbebekleri olan F-15 ve F-16'larının Japonya tarafından revize edilerek, yerli sistemlerle, teknoloji transferi sayesinde üretilmiş versiyonlarıdır.

Japonya tarihinde çok tehlikeli olan Mitsubishi "Zero" A6M gibi 2. Dünya Savaşında dehşet saçan uçaklar üretmiş olsalar da günümüzde ABD'li müttefiklerinden aldıkları hava ünitelerini kullanmaktadırlar.

Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama... 9
9/14

7-Pakistan Hava Kuvvetleri

Son dönemlerinde Çin ile ortaklaşa yaptıkları JF-17'ler ile gündeme gelen Pakistan, 1,386 adet hava aracına sahiptir.

Batılı Doğulu demeden, cacık gibi karışmış bir hava filosuna sahip olan Pakistan, önümüzdeki yıllarda oldukça başarılı olan JF-17 Thunder projesinin Block 3 modelleriyle beraber filosunda çürümeye terk edilmiş olan F-16'larından (Filonun yarısından fazlasında çok eski F-16'lar bulunuyor) kurtulmayı hedefliyor.

Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama... 10
10/14

8-Fransa Hava ve Uzay Kuvvetleri

Çok süslü bir isme sahip olan Fransız Hava Kuvvetleri bünyesinde 1,055 adet uçak bulundurmaktadır.

Listede aslında 10. sırada yer alan Fransa, kendi uçaklarını ürettiği, havacılık endüstrisindeki deneyimleri göz önüne alındığında daha yukarıda bir yeri kolaylıkla hak etmektedir.

Fransa'nın vurucu gücü ise güzeller güzeli Dassault Rafale savaş uçaklarıdır. Fransa ve uçak dendiğinde akıllara Delta kanat denilen kanat düzeni gelmektedir ve Mirage2000 gibi uçaklarının namı günümüzde yetenekli ve gözlere hitap eden Dassault Rafale ile sürmektedir.

Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama... 11
11/14

Dassault Rafale aynı zamanda uçak gemisinden kalkabileceği Navy(Donanma) versiyonuna sahiptir ve bu uçaklar Fransa'nın uçak gemisi olan Charles de Gaulle'de konuşlandırılmıştır.

Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama... 12
12/14
Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama... 13
13/14

9-Türk Hava Kuvvetleri

Özellikle de uçak sayısı bakımından küçümsenemeyecek bir ülke olan Türkiye, son yıllardaki yatırımlarıyla da beraber havacılıkta gelişmeye devam etmektedir.

Güncel olmayan verilerle birlikte Türkiye'nin 1,057 adet hava aracına sahip olduğu düşünülmektedir ve bu uçaklarının çok büyük bir kısmını ABD'den aldığı üniteler oluşturmaktadır.

Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri: Türkiye kendi savaş uçağını üretemiyor ama... 14
14/14

Türkiye aynı zamanda uzun yıllar önce emekliye ayrılmış olan F-4 Phantom II uçaklarını IAI tarafından güncelleyerek bu ölümcül uçakların hala havada kalabilmesini sağlamıştır. Edinilen bilgilere göre Türkiye'nin elinde bulundurduğu F-4'ler şuanda dünya üzerinde bulunan en gelişmiş ve operasyona hazır olan F-4'lerdir.

YORUMLAR (31)
31 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hem tüplü hem öfkeli! 120 beygirlik yeni Sandero Stepway asfalta imzasını atıyor
Hem tüplü hem öfkeli!
Tesla'nın yeni modeli üretime başlıyor: Ne direksiyon var, ne de pedal
Tesla'nın yeni modeli üretime başlıyor: Ne direksiyon var, ne de pedal
İpe dizilen her ceviz, evin mutfak masrafı oluyor
İpe dizilen her ceviz, evin mutfak masrafı oluyor
Aydın’da Büyük Menderes taştı: Yollar ve tarlalar sular altında kaldı
Aydın’da Büyük Menderes taştı
Türkiye'nin 12. yüksek hızlı tren şehri Bursa oluyor
Türkiye'nin 12. yüksek hızlı tren şehri Bursa oluyor
Atatürk'ün arşivlerde saklı kalan nadir fotoğrafları satışta
Atatürk'ün arşivlerde saklı kalan nadir fotoğrafları satışta
Hobi olarak başladığı iş, Türkiye'nin yeni ihracat kapısı oldu
Hobi olarak başladığı iş, Türkiye'nin yeni ihracat kapısı oldu


©Copyright 2019
Tüm Hakları Saklıdır
KARAR SON DAKİKA
DMCA.com Protection Status
  • HAKKIMIZDA
  • İLETİŞİM
  • KÜNYE
  • YAYIN İLKELERİ
  • KULLANIM ŞARTLARI
  • GIZLILIK BİLDİRİMİ
  • VERİ POLİTİKASI
  • HUKUK AYKIRILIK BİLDİRİMİ
KATEGORİLER
  • Güncel
    • Politika
    • Üçüncü Syfa
    • Türkiye
    • Çevre
    • Eğitim
  • Dünya
    • Orta Doğu
    • Amerika
    • Avrupa
    • Asya
    • Afrika
  • Ekonomi
    • Piyasa
    • Emlak
    • Otomotiv
    • Enerji
    • Sosyal Güvenlik
    • Şirketler
  • Spor
    • Futbol
    • Basketbol
    • Voleybol
    • Atletizm
    • Motor Sporları
    • Diğer
  • Hayat
    • Diziler
    • Magazin
    • Sağlık
    • Kültür Sanat
    • Eğlence
  • Teknoloji
    • Mobil
    • İnternet
    • Sosyal Medya
    • Yazılım
    • Bilim
  • Karar Video
    • Gündem
    • Dizi
    • Sinema
    • Komik
    • İlginç
    • Teknoloji
    • Spor
  • Foto Galeri
    • Hayat
    • Capsler
    • Spor
    • Teknoloji
    • Kültür ve Sanat
    • Gündem
    • Ekonomi
  • Görüşler
  • Yazarlar
SERVİSLER
  • Hava Durumu
  • Namaz Vakitleri
  • Puan Tablosu
  • Dolar Kaç TL
  • Şehir Haberleri
  • Ramazan İmsakiyesi
Google Play Uygulamamız
Apple Store Uygulamamız
Dünyadan en son haberler, Türkiye'den son dakika gelişmeleri, günün öne çıkan gündem haberleri, dünya ekonomi piyasalarından flaş haberler, en yeni spor haberleri ve magazin dünyasından son olaylar Karar.com’da
YUKARI
KARAR
  • Anasayfa
  • Son Dakika
  • Yazarlar
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Hava Durumu
  • Güncel
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Kripto Para
  • Spor
  • Hayat
  • Karar Video
  • Foto Galeri
  • Görüşler
  • Resmi İlanlar
  • Kültür Sanat
  • Şehir Haberleri
  • Yemek Tarifleri
  • Sağlık
  • Bilim & Teknoloji
  • Karar Nedir
  • Karar Biyografi
  • Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
© Copyright 2015 KARAR