Kastamonu'nun Daday ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki marangozluk meraklısı İsmail Özbalaban, torununa hediye etmek amacıyla hiçbir çivi kullanmadan 70 parça ahşaptan tamamen el emeğiyle bir oyuncak iş makinesi üretti.
Kastamonu'nun Daday ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki marangozluk meraklısı İsmail Özbalaban, torununa hediye etmek amacıyla hiçbir çivi kullanmadan 70 parça ahşaptan tamamen el emeğiyle bir oyuncak iş makinesi üretti.
Ortaya çıkan bu özgün ürünü gören çevre sakinleri, kendileri için de sipariş vermeye başlayınca usta zanaatkâr gelen talepleri karşılamakta zorlanmaya başladı.
Çocukluğundan bu yana demircilik ve marangozluk işlerine büyük ilgi duyan İsmail Özbalaban, amatör olarak sürdürdüğü hobisini bir adım ileriye taşıdı.
Üretim sürecinde ceviz ağacı ile bölgede gökceağaç olarak bilinen birinci sınıf köknar ağacını tercih eden adam, daire testere, torna ve zımpara işlemlerinden geçirdiği parçaları birbirine geçme tekniğiyle birleştiriyor.
Tek bir çivi bile çakılmadan hazırlanan oyuncak greyderin yapımı ise yaklaşık olarak 8 ile 10 gün arasında bir zaman alıyor.
Köy yerinde doğan torunu için kalıcı bir oyuncak yapmak isterken bir anda işlerin büyüdüğünü belirten İsmail Özbalaban, "Torunuma bir greyder yapalım dedim ama adeta başımıza iş açtık" ifadesini kullandı.
Oyuncağın çocuklar yerine yetişkinlerin daha çok dikkatini çektiğini vurgulayan usta isim, insanların bu ürünü oyun oynamaktan ziyade evlerindeki büfelerin ya da çalışma masalarının üzerine şık bir dekorasyon objesi olarak yerleştirmek için satın almak istediğini dile getirdi.
Günlük işlerinin yoğunluğu nedeniyle sürekli olarak üretim yapamadığını, yalnızca boş vakitlerinde tezgah başına geçebildiğini aktaran İsmail Özbalaban, geçmişte de ahşap tornası kullanarak kase, çanak, şamdan, sandalye ve dolap gibi eşyalar ürettiğini belirtti.
Evinde kendi yaptığı büyük sandalyelerin de bulunduğunu ifade eden tecrübeli zanaatkâr, ürettiği el emeği ürünlerin çok büyük bir kısmını evini ziyarete gelen misafirlerine birer hatıra bırakmak amacıyla hediye ettiğini söyledi.