1 Mayıs’ta başladı, 30 gün sürüyor! Hasat serüveni ilkel yöntemlerle devam ediyor! Herkes en tazesini arıyor!

1 Mayıs’ta başladı, 30 gün sürüyor! Hasat serüveni ilkel yöntemlerle devam ediyor! Herkes en tazesini arıyor!

Türkiye'de her evde bulunuyor herkes döne döne en tazesini arıyor. Üreticiler bereketli sezon için ter döküyor, 50.000 üretici sabahın erken saatlerinde bahçeye koşuyor. 1 Mayıs'ta başlayıp 30 gün boyunca aralıksız devam ediyor.

Doğu Karadeniz'in vazgeçilmez ürününde hasat sezonu başladı. Yaş çay sezonunun birinci sürgün döneminin başlaması ile birlikte Trabzonlu üreticiler de soluğu bahçede aldı. Bereketli bir sezon için emek emek bahçede çalışan yaklaşık 50.000 üretici, Sabahın erken saatlerinde çay bahçelerine giderek Mayıs ayının ürünlerini topluyor.

İLKEL YÖNTEMLERLE ÇALIŞILIYOR

Verimli bir sezon için bahçede görev alan işçiler çevreden gelen destek ile birlikte hasat sürecini sürdürüyor. Bölgenin engebeli arazisi nedeniyle zorlukla toplanan çaylar bazen üreticilerin sırtlarında bazen de ilkel teleferiklerle taşınıyor.

cay-hasadi.jpg

Gün içerisinde emek emek toplanan çaylar verilen kutu doğrultusunda Çaykur ile özel sektöre ait çay fabrikalarına satılıyor. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Selim Çakıroğlu, yaş çay üretiminin Trabzon için önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

1 Mayıs itibariyle başlayan hasadın 30 gün süresi olduğunu belirten Çakıroğlu, daha sonra yeniden bahçelerde yeşerecek ikinci sürgüne geçiş yapılacağını aktardı. Havaların güzel gitmesi durumunda bu sayının 3 hatta 4'e kadar ulaşabildiğini dile getiren Çakıroğlu, bu yıl hasat sürecinin 4'e yükselebileceğini belirtti.

Çakıroğlu, "Rekolte güzel olacak. Ortalama Türkiye'nin üretmiş olduğu çay 1,4 milyon ile 1,5 milyon ton arasında değişmektedir. Bu sene galiba 1,5 milyon tonu bulacağız. Dolu dolu bir sezon olacak." dedi.

cay-hasat-kapak.jpg

VERİMLİ ÇALIŞMA KALİTELİ ÇAYI GETİRİYOR

Verim ve kalitenin artırılması gerektiğine dikkat çeken Çakıroğlu, çayın Ocak olarak yaşının çok fazla olduğunu belirterek yaşlı bir ocaktan kaliteli çay çıkmayacağını vurguladı. Bunun bir şekilde yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Çakıroğlu, bu sürecin zor olduğunu belirterek oldukça meşakkatli bir iş olduğuna dikkat çekti. Kaliteli çay üretimi için üreticiye önemli görevler düştüğüne dikkat çeken Çakıroğlu, yöntemin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çayın sudan sonra gelen ikinci içecek olduğunu vurgulayan Çakıroğlu, “Daha verimli ve daha kaliteli olması gerekiyor. Bunun birinci önceliği de çiftçiden başlıyor. Çiftçimizin kaliteli ürün toplayıp sanayiciye teslim etmesi, sanayicinin de bunu iyi işlemesi lazım.” ifadelerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN