10 bin yıllık tarihte korkutan gerçek! Dünyada ilk beyin ameliyatı orada yapılmıştı... Terk etme nedenleri ise içler ürpertici

10 bin yıllık tarihte korkutan gerçek! Dünyada ilk beyin ameliyatı orada yapılmıştı... Terk etme nedenleri ise içler ürpertici

Kapadokya'da bulunan 10 bin yıllık yerleşim alanı Aşıklı Höyük'te başlatılan kazı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. İlk beyin ameliyatı yapılan bu topraklarda bin yıl yaşayan neolitik insanların bölgeyi neden terk ettiklerine dair ip ucu arayışı ise hala sürüyor...

Orta Anadolu ile Kapadokya'nın ilk yerleşim alanlarından olan 10 bin yıllık Aşıklı Höyük bölgesinde başlatılan kazı çalışmalarında yeni bir aşamaya gelindi. Bu doğrultuda, Aşıklı Höyük bölgesinde bin yıl yaşayan insanların bölgeyi terk etme nedenlerine dair bir ip ucu bulunmaya çalışılıyor.

İLK BEYİN AMELİYATININ YAPILDIĞI YER

Dünya üzerinde beyine yapılan ilk müdahalenin Aşıklı Höyük bölgesinde olduğunu belirten Kazı Başkanı Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güneş Duru, "Genel olarak Aşıklı, Orta Anadolu ve Türkiye'de son yıllarda internet ve sosyal medyanın yaygınlaşması ile beyin ameliyatının ilk defa yapıldığı yer olarak tanınıyor. Bir kadına başındaki bir problemden dolayı obsidyen volkanik cam ile bir tür operasyon yapıyorlar. Operasyon sonrası kadın bir süre yaşıyor. Ne kadar yaşadığı bilinmiyor. Biz bunu burada gömülmüş halde bulduk. Bu kafatası şu anda Aksaray Müzesi'nde sergilenmekte. Dünyadaki ilk beyne yapılan müdahale diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

10-1.jpg

BÖLGE NEDEN TERK EDİLDİ?

Başlattıkları geniş kapsamlı çalışma ile halkın bölgeyi terk etme nedenini araştırdıklarını belirten Doç. Dr. Duru, "Aşıklı Höyük'te 30 yıldan daha fazla süredir buradaki ilk üretimci toplulukları anlamaya çalışıyoruz. Bu yılki çalışmalarımızda yoğunluklu olarak yerleşmenin terk sürecine odaklandık. Burada kesintisiz bin yıllık bir yaşam iskanı görüyoruz. Bin yılın sonunda iskan terki olduğunu görüyoruz. Bu terk sürecinin nedenleri üzerinde çalışıyoruz. Daha önce bu alanda 30 yıl önce çalışmıştık. Geçtiğimiz yıllarda ilk üreticiliğin başlaması ile hayvan evcilleştirme konularına eğilmiştik. Şimdi ise Aşıklı'nın neden terk edildiğini kapsamlı bir şekilde araştırıyoruz" dedi.

10-2.jpg

Bölgede bin yıl süresince kesintisiz olarak devam eden yaşama dikkat çeken Doç. Dr. Duru, şunları da aktardı.

"Burada bin yıllık kesintisiz ve barışçıl yaşam sürülmüş. Birçok imparatorluk bile 600 ile 700 yıl ömre sahip olurken, burası bin yıllık bir yaşam olması sebebiyle önemli bir konumdadır. İlk üreticiliğe geçiş ve bakırın ilk defa işlenmesi, koyun ve keçinin evcilleştirilmesi yönünden önemli bir yerleşkedir. Burada Kızılkaya köyünden işçilerle çalışıyoruz. Bunun yanında 12 ülkeden farklı uzmanlarla birlikte ortalama 35-40 kişilik bilim heyeti ile çalışıyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN