10 yıllık bankacıdan bile daha fazla maaşı var! Ama işe başlayan 3 gün sonra bırakıyor! O mesleğin ustaları artık mumla aranır oldu...
İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM), "İstihdamı Kazanmak: Firmaların Çalışan İstihdamında Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı önemli bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye'nin kapsayıcı bir ekonomik kalkınma için daha nitelikli ve dengeli bir istihdam piyasasına ihtiyaç duyduğu vurgulandı.
MAVİ YAKALI ÇALIŞANLARDA TEKNİK EĞİTİM VE İMAJ SORUNLARI
Rapora göre, Türkiye’de mavi yakalı işçilerin istihdamında en büyük sorunlar arasında teknik eğitimdeki yapısal eksiklikler ve mavi yakalı işlerin imaj ve statü problemleri yer alıyor. Beyaz ve gri yakalı çalışanlar için ise yükseköğretim sistemindeki yapısal sorunlar ve teknolojik açıklar ön plana çıkıyor.
İSTANBUL’DA İSTİHDAMIN YÜZDE 20’Sİ
İstanbul’un Türkiye genelindeki istihdamın yüzde 20’sini barındırdığına dikkat çekilen raporda, işverenlerin doldurulmayı bekleyen açık iş pozisyonlarında mavi yakalı mesleklerin baskın olduğu belirtildi. Zanaatkârlar, operatörler ve montajcılar gibi orta vasıflı mavi yakalı işlerde açık iş pozisyonlarının işsiz payından daha yüksek olduğu vurgulandı. Raporda, "iş beğenmeme" olgusunun bu mesleklerde daha yaygın olduğu ifade edildi.
MAVİ YAKALI İŞÇİ İHTİYACI SÜREKLİ ARTIYOR
Rapor, lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmaların mavi yakalı çalışan bulma ve mevcut çalışanları elde tutma konusunda önemli sorunlar yaşadığını ortaya koyuyor. Üniversite mezunlarının mavi yakalı işleri kabul etmede isteksiz olduğu ve mevcut mavi yakalı çalışanların düşük ücret farkları nedeniyle sık sık iş değiştirdiği belirtildi. Tekstil sektörü firmaları da benzer şekilde İstanbul’da mavi yakalı işçi bulmakta zorlandıklarını ve bu nedenle üretimi Anadolu’ya kaydırdıklarını ifade edildi.
USTA KAYNAKÇILAR YÜKSEK MAAŞ ALIYOR
İmalat sektöründe kalifiye personel bulmanın zor olduğuna dikkat çekilen raporda, firmaların vasıflı işçileri elde tutmak için çeşitli önlemler aldığı belirtildi. Örneğin, usta kaynakçıların 10 yıllık bir bankacıdan daha yüksek maaş aldığı ifade ediliyor. Hizmetler sektöründe ise teknik personel bulmanın zor olduğu ve çalışanların vasıf kazandıktan sonra başka işlere yöneldiği vurgulandı.