17 yıl önce başladı taleplere yetişemiyor! 7 ay boyunca yapılıyor yılda 400 ton çıkıyor! Japonlar bunun için ölüp bitiyor

17 yıl önce başladı taleplere yetişemiyor! 7 ay boyunca yapılıyor yılda 400 ton çıkıyor! Japonlar bunun için ölüp bitiyor

Aydın'ın Nazilli İlçesinde 17 yıl önce üretilmeye başladı ünü Türkiye'yi aştı. Tadına bakan Japon aile kilometreleri hiçe sayıp lezzetin müptelası oldu. Hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük talep gören o ürün için kavga bile çıkartılır. İşte herkesin uğruna kavga çıkarabileceği o lezzet…

Aydın'ın Nazilli İlçesinde üretilen kestane şekerleri coğrafi işaretli tescillendi. Kestaneden elde edilen şekeri hem yurt içinde hem de yurt dışında satışa çıkaran üreticiler yoğun ilgi ile karşı karşıya kalıyor. Başta uzak doğu olmak üzere pek çok farklı ülkeye ihraç edilirken hasat sürecinin başlaması ile birlikte kollarda sıvandı. Soğuk demeden emek emek yapıyorlar gelen taleplere yetişemiyorlar. İşte herkesin uğruna kavga çıkarabileceği o lezzet…

İTALYANLARI KARŞISINA ALDI

Türkiye'de kestane üreten illerin başında gelen Aydın, şimdilerde kestane şekeri ile adından söz ettiriyor. Aydın'da üretimi yapılan kestane şekeri yurt içinden gördüğü talebin yanı sıra yurt dışından da fazlasıyla talep alıyor. Kestane şekeri konusunda son derece iddialı olan Aydınlı üreticiler, İtalyanlarla rekabet ediyor. Yaklaşık 1.200 rakamla Aksu ve Işıklar mahallelerinde yetiştirilen Şekerci kestanesi olarak bilinen kestanelerden elde edilen kestane şekerleri de hem iç piyasaya hem de dış piyasaya sunuluyor. İlçede yılda 400 ton kestane işlenerek şeker haline dönüştürülüyor. Üretiminden tüketimine kadar pek çok farklı kişiye ihtiyaç duyulurken vatandaşlara da büyük iş kapısı oluyor.

kestane-sekeri-nasil-yapilir.jpg

JAPONLARA BİLE SEVDİRDİLER

Aksu Mahallesi'nde yaşamını sürdüren girişimci Mustafa Çetin, coğrafi işaretli kestaneden elde ettiği doğal şekerleri dünya markası haline dönüştürdü. 15 yıl öncesinde Japonlara tattıran Çetin, beğenmesi zor Japonlara bile sevdirdiği lezzete sırrının doğallığından geldiğini söyledi. Nazilli kestane şekeri üreticisi Çetin, "Bizim sırrımız glikoz ve katkı maddesi kullanmamamız. Sadece pancardan elde edilen şekeri kullanıyoruz. Bölgemizdeki en kaliteli kestaneleri satın alarak elde üretim yapıyoruz. Her kestaneyi tek tek elden geçiriyoruz. İtalya veya diğer illerde yapılanlar gibi olmadığı için bizim ürettiğimiz doğal kestane şekeri çok seviliyor" dedi.

kestane-sekeri-uretimi.jpg

KESTANE ŞEKERİ BURSA'NIN MI AYDIN'IN MI?

17 yıldır kestane şekeri işinde olduğunu ifade eden Mustafa Çetin, Aydın kestanesinin coğrafi işareti sahip olduğunu belirtti. Ekim ayı içerisinde kestane çırpmaya başladıklarını dile getiren Çetin, Kasım ayında şeker üretimine geçtiklerini söyledi. Mayısa kadar bu işi yaptığını ifade eden Mustafa Çetin, çalışanların da hep kadın olduğunu aktardı. Toplam 7 ay boyunca kestane şekeri yaptığının altını çizen Çetin, “Bizim kestanemiz 1'inci sınıf Aydın kestanesidir. En büyük pazarım da Japonya ve oraya yıllık 3 veya 4 konteyner kestane şekeri gönderiyorum. Aynı zamanda Türkiye genelindeki büyük işletmelere de kestane ve kestane şekeri gönderiyorum. En büyük pazarım İzmir ve arkasından Samsun, Antalya, Ankara, Muğla, İstanbul takip geliyor. Hatta büyük marketlere de çalışıyoruz. Yıllık 350-400 ton kestane işliyorum. Bursa'ya da kestanenin geneli bizden, yani Aydın bölgesinden gider" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN