1933 yılında başlayan aile mesleği! Dedesinden kalma geleneksel yöntemle üretiyor: Yunanistan ve Bulgaristan bayılıyor

1933 yılında başlayan aile mesleği! Dedesinden kalma geleneksel yöntemle üretiyor: Yunanistan ve Bulgaristan bayılıyor

Edirne’de helvacı olarak hizmet veren Gökhan Ergülen, dedesinden kalma geleneksel yöntemle üretiyor, helvalarına Yunanistan ve Bulgaristan bayılıyor. İşte, 1933 yılından gelen geleneksel üretim…

Ailenin 3’üncü kuşak helva üreticisi olan Ergülen, günlük taze helva üretimi için her gün sabahın ilk saatlerinde üretim tesisine giriş yapıyor. Pancar şekerine eklediği su ve çöven otunu bakır teknede kıvama gelene kadar karıştıran Ergülen, sonrasında kentte yetiştirilen susamdan üretilen tahini ekliyor. Elle yoğurma işlemi de bittikten sonra helva müşterilere sunulmak için hazır hale geliyor.

Dedesinin 1933’te başladığı helvacılığı devam ettiren Ergülen, üretim sonrasında dükkana geçerek müşterileri bekliyor.

edirneli-helvaci-2.jpg

DEDESİ VE BABASINDAN ÖĞRENDİKLERİNİ UYGULUYOR

Helvasının yerli susamdan elde edilen tahin ve dedesi ile babasından öğrendiği yöntemlerden geldiğini vurgulayan Ergülen, "Ana maddeler tahin ve pancar şekeri çok önemli. Daha sonra elimiz ve gözümüzle lezzetli bir helva hazırlamaya çalışıyoruz." dedi.

Helvanın lezzetini yakalamak için uzun bir çıraklık döneminin şart olduğunu vurgulayan Ergülen şöyle konuştu:

edirneli-helvaci.jpg

"Helvada kullanılan malzemelerin ölçüsünü belirlemek ustalık istiyor. Şeker ve tahin kıvama geldikten sonra kürek ve elle belirli aralıklarla karıştırılır. Sonra helvanın içindeki şeker kırıntıları eriyene kadar yoğurulur.

Tahin helvası enerji veren bir tatlıdır ve vücut ısısını artırır. Bundan dolayı kış aylarında daha çok tüketilir. Yoğun çalışma dönemimiz havaların soğumasıyla başlayıp nisana kadar devam eder. Sınır kenti olmamız nedeniyle Bulgaristan ve Yunanistan'dan da müşterilerimiz var. Tahin helvasını çok beğeniyorlar."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN