1990-2020 arası doğanlara kötü haber! Büyük risk altında olabilirsiniz: Hemen kontrol edilmesi gerekiyor

1990-2020 arası doğanlara kötü haber! Büyük risk altında olabilirsiniz: Hemen kontrol edilmesi gerekiyor

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar kapsamında kalın bağırsak kanserinde son 20 yılda %30'luk artış olduğu belirtildi. Prof. Dr. Kuzu, kalın bağırsak kanserindeki riski açıkladı. İşte Prof. Dr. Kuzu’nun o açıklamaları…

Türk Kolon ve Rektum Hastalıkları Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayhan Kuzu, Kalın bağırsak kanserinin genç yaşta görülen versiyonunda son 20 yılda %30'luk artış olduğunu belirtti. Uzmanlar kolorektal kanserin kadın ve erkekler arasında en sık görülen 3 tip kanser olduğunu açıklarken ölümle sonuçlanan hastalıklar listesinde de başta yer aldığını vurguladı. En çok ölümle sonuçlanan 2 tip kanser olarak bilinen kolorektal kanser türüne dikkat çekmek için her yıl Mart ayında yapılan farkındalık etkinliği kapsamında uzmanlar bir araya geldi. Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulunan TKRCD Başkanı Prof. Dr. Ayhan Kuzu, kalın bağırsak kanserine dikkat çekti. İşte Prof. Dr. Kuzu’nun o açıklamaları…

PROF. DR. KUZU KALIN BAĞIRSAK KANSERİNİ İŞARET ETTİ

Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı kapsamında düzenlenen etkinlikte açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Kuzu, 50 yaş altında görülen kalın bağırsak kanserinin son 20 yıl içerisinde %30 artış gösterdiğini vurguladı. Prof. Dr. Kuzu "Özellikle 50 yaş üzerinde görülen kanser Sağlık Bakanlığı istatistiklerinde giderek azalma gösteriyor. 50 yaş altındaki kanserlerde de artış gösteriyor. Bu Türkiye'de de böyle.” ifadelerini kullandı.

prof-dr-ayhan-kuzu.jpg
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan veriler kapsamında kadın ve erkeklerde tüm yaş gruplarında en çok kalın bağırsak kanseri görüldüğünü açıklayan Prof. Dr. Kuzu 50 yaş altındaki sıralamada ise kalın bağırsak kanserinin 2. sırada yer aldığını aktardı. Prof. Dr. Kuzu, kalın bağırsak kanserine karşı önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

%10 HASTADA HİÇBİR BELİRTİ VERMİYOR

Amerika'da yapılan araştırmalar kapsamında 1990 yılı doğumlu olanların 1950 yılı doğumlu olanlara kıyasla kalın bağırsak kanserine 2 kat, rektum kanserine göre 4 kat daha fazla risk taşıdığını belirtti. Belirtilen risklerin fazla olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kuzu "Genç yaşta görülen kalın bağırsak kanserinde son 20 yılda yüzde 30'luk bir artış var. Bu hastaları incelediğimizde genç yaşta görülen kanser, yüzde 10 hastada hiçbir şikayet yapmıyor.” sözlerini aktardığı.

bagirsak-kanser.jpg
Geriye kalan %90'lık kısımda ise gençlerin bir şikayeti olduğunu ancak hastaneye gitmediğini belirten Prof. Dr. Kuzu, 50 yaş altındaki kanser hastalarına bakıldığında bunların yaklaşık %50'sinin 6 aydan sonra kontrole gittiğini aktardı. Yaklaşık %70'inin ileri evrede kendilerine geldiğini aktaran Prof. Dr. Kuzu, hastalığın bağırsak duvarını aşarak lenf bezlerine geçmiş olarak hastaların kendilerine geldiğini söyledi.

HAREKETSİZLİK KANSERİ GETİRİYOR

Kalın bağırsak kanserinde önlenebilecek ve önlenemeyecek durumlar olduğunu belirten Prof. Dr. Kuzu nedenlerini şu şekilde sıraladı:

  • İleri yaşta olmak,
  • Ailede kalın bağırsak kanseri veya kalın bağırsak polibi olması,
  • Tip-2 diyabet hastalığı,
  • İltihabi bağırsak hastalığı

Belirtilen durumları taşıyan hastalar için kanserin önlenemeyecek bir durum olduğunu aktaran Prof. Dr. Kuzu, bu durumları olan kişilerin risk grubu içerisinde yer aldığını vurguladı. Önemli olan noktanın bizim değiştirebileceğimiz risk faktörleri olduğunu aktaran uzman isim, risk faktörleri arasında aşırı kilo olduğunu vurguladı. Aşırı kilodan kurtulmak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kuzu, yapılan çalışmalar kapsamında vücut kitle indeksinin 5 kilo artması durumunda kadın ve erkeklerde risk faktörü oluşturduğunu söyledi.

bagirsak-kanseri-2.jpg

Belirlenen %5'lik artışın erkeklerde %30 kadınlarda ise %12'lik bir artışa denk geldiğini Prof. Dr. Kuzu, metrekareye 5 kilogramdan fazla kilo alınması durumunda kolorektal kanserin genç yaşta görülme oranının arttığını vurguladı. Bir diğer önemli nedenin ise hareketsizlik olduğunu aktaran uzman isim hareketsiz kalan kişiler ile spor yapan kişiler arasında ciddi farklar olduğunu aktardı. Prof. Dr. Kuzu, gençlerde bu oranı %15'lik bir artışa neden olduğunun altını çizdi.

kalin-bagirsak-kanseri.jpg

Risk faktörü oluşturan diğer bir nedenin ise sigara kullanımı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kuzu, kanser türünde ciddi etkileri ortaya çıktığını söyledi. Prof. Dr. Kuzu, sucuk sosis salam gibi işlenmiş gıdalarla birlikte paket gıdalar ve düşük lifli gıdaların da tüketilmesinin kolorektal kanserin nedenleri arasında yer olduğunu ifade etti.


50 yaşın altındaki gençler de yapılan çalışmalar kapsamında kolorektal kanserin hangi ırklarda daha çok görüldüğü belli oldu. Yapılan araştırmalar kapsamında 1990 ile 2014 yılı arasında beyaz ırkta yaklaşık %47 artış olduğu belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN