2000-2008 arası sigorta girişi olanlar dikkat! EYT sonrası kademeli emeklilik mi geliyor?

2000-2008 arası sigorta girişi olanlar dikkat! EYT sonrası kademeli emeklilik mi geliyor?

Erken Yaşta Emeklilik (EYT) Düzenlemesinden sonra şimdi de yeni bir gelişme daha yaşandı. 2000-2008 Yılları arasında sigorta girişi olanlar bu habere dikkat! Şimdilerde gündemde olan kademeli emeklilik ile ilişkin yaşanan gelişmeler akıllarda “EYT sonrası kademeli emeklilik mi geliyor?” sorularına yol açtı.

EYT düzenlemesinin yasalaşması sonrasında milyonlarca çalışan emekli olma hakkına erişti. Lakin EYT yasasının şartlarını çok az farkla kaçıran bazı vatandaşlar oldu. Bu kapsamda EYT’yi kaçıran vatandaşların mağdur olmaması adına yeni bir formül ortaya atıldı. Söz konusu formül doğrultusunda emekli olmak isteyen lakin yaş şartını karşılamayan bireyler için bir adım atılacak ve kademeli emeklilik konusu görüşülecek.

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesinin ardından, Türkiye'de yeni bir emeklilik sistemi olan "kademeli emeklilik" gündeme geldi. EYT kapsamında olmayan ve kademeli yaş şartlarını karşılayan vatandaşlar için bu yeni sistem, emeklilik kapılarını aralamakta.

A Haber’in haberine göre, 2000-2008 yılları arasında SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na kayıtlı olanlar için bu yeni düzenleme özellikle önem taşıyor. Bu dönemde sigortalı olanlar, belirli prim ve yaş şartlarını karşılamaları durumunda erken emekli olabilecekler.

p-4.jpg

TARİH ARALIĞI NETLEŞİYOR

EYT sonrasında, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan 5 milyonu aşkın kişi emekli olurken, prim günü eksik olanlar borçlanma yöntemiyle emeklilik haklarına kavuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı yeni kademeli emeklilik sistemi, 2000 ve 2008 arası sigorta girişi olanları kapsayacak şekilde tasarlanıyor.

Kademeli emeklilikte, SSK'lı çalışanların yanı sıra BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'na tabi çalışanların da belirli yaş ve prim gün sayısına ulaşmaları gerekiyor. Bu sistemde, farklı yıllarda sigorta girişi olanlar için farklı yaş ve prim günü şartları belirleniyor.

p-3.jpg

İŞTE ÖRNEK TABLO

Örneğin, 2000 sonrası sigortalı olan kadınlar için 43 yaş ve 6.325 prim günü, erkekler için ise 45 yaş ve 6.325 prim günü şartı aranacak. Bu şartları 2001 sonrası sigortalılar için kadınlar 43 yaş ve 6.400 prim günü, erkekler 45 yaş ve 6.400 prim günü şeklinde değişiyor.

Kademeli emeklilik sisteminin amacı, emeklilik yaşını ve prim gün sayısını kademeli olarak artırarak, emeklilik sistemini daha sürdürülebilir hale getirmek. Ancak, bu sistemin emekli maaşlarında bir düşüşe yol açabileceği de belirtiliyor. Bu nedenle, kademeli emeklilik sisteminin tüm detayları ve potansiyel etkileri üzerine dikkatli bir değerlendirme yapılması gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN