2018 emekli zammı ne kadar? Emekli maaşı hesaplama: SGK BAĞKUR maaş ek zammı kaç TL?

2018 emekli zammı ne kadar? Emekli maaşı hesaplama: SGK BAĞKUR maaş ek zammı kaç TL?

2018 emekli zammı ne kadar olacak sorusu sosyal medyada merak ediliyor. Emekli maaşı hesaplama yöntemi ve SGK BAĞKUR maaş ek zammı kaç TL olduğuna ilişkin son dakika haberlerini sizler için derledik. Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısı bu ay yapılacak. Bayram ikramiyesi isteyen memurlar ve emeklilerin gözü bu toplantıda. Emekli maaşlarında ek zam ile birlikte ne kadar bir artış olacak. İşte 2018 emekli zammı ne kadar?, SGK BAĞKUR maaş ek zammı kaç TL?, Emekli maaşı hesaplama yöntemine dair son dakika emekli zam haberleri sitemizde.

2018 emekli zammı ne kadar olacak sorusu bayramın yaklaşması ile emeklilerin gündeminde. Emekliler zam ile birlikte Emekli maaşı hesaplama yöntemini merak ediyor. SGK BAĞKUR maaş ek zammı kaç TL? olacak sorusunun yanıtı ve emekli maaşı ek zammına ilişkin tüm ayrıntılar heber detayda...Milyonlarca memur ve emekli bu ay toplanacak Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısına kilitlendi. 2018 yılı itibariyle binlerce emekle için her ay verilen yüzde 4-5’lik ek ödemenin yüzde 8’e çıkarılması teklif edilmişti. Emeklilerin uzun zamandır dile getirdiği “eşit zam isteği” için yetkililer düğmeye bastı ve çalışmalara başladı. Bu sene, yüksek enflasyon sebebiyle memur ve SGK emeklisinin ocak zammı eşit oldu. 2018 emekli zammı ne kadar olacak? Emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır ve  SGK ve  BAĞKUR emekli maaş ek zammı kaç TL? gibi soruların yanıtlarını heber detayda bulabilirsiniz.

Yaklaşık 9 milyon emeklinin merakla beklediği 2018 emekli maaşı zam oranları nihayet belli oldu. 2018 emekli zammı ne kadar oldu? Toplam ne kadar zam yapıldı? Zamlı Emekli maaşı hesaplama nasıl yapılacak?  SGK ve BAĞKUR maaşı ek zammı kaç TL olacak? sorularının yenıtı milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiriyor. 
Resmi Gazete'de yayınlanan 2018 programına göre, maaşlarda Ocak'ta yüzde 3,36; Temmuz'da yüzde 4,02 artış olacak.  İşte, 2018 emekli zammı son dakika haberleri...

2018 EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK? 

Milyonlarca memur ve emekli bu ay toplanacak Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısına kilitlendi. Bayram ikramiyesi isteyen memurlar ve emekliler, toplantıdan müjde bekliyor. Bayram ikramiyesi bu dönemde yeniden gündeme geliyor. Memur-Sen en son yapılan toplantıda dini bayram ikramiyesi tutarının 'en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 2 katı tutarında' olmasını istemişti. Bu rakam, toplu sözleşme döneminde bin 951 liraya tekabül ediyordu. Şimdi ise 2 bin 62 liraya denk geliyor. Bu tutar üzerinde anlaşma sağlanabilecek.  Emekliler için maaş zamları SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon rakamlarına göre, memur emeklileri içinse yapılan toplu sözleşmelere göre belirleniyor. Çalışmalar tamamlandığında bir işçi emeklisi memur emeklisi kadar zam alabilecek. Emeklilerin uzun zamandır dile getirdiği “eşit zam isteği” için yetkililer bu dönem düğmeye bastı. Bu sene memur ve SGK emeklisinin ocak zammı eşit oldu. Düzenleme hayata geçirilirse, tüm emeklilere eşit oranlarda zam yapılabilecek.

2018'DE EMEKLİYE 2 FARKLI İKRAMİYE

Milyonlarca memur ve emekli bu ay toplanacak Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısına kilitlendi. Bayram ikramiyesi isteyen memurlar ve emekliler, toplantıdan müjde bekliyor. Memur konfederasyonları tarafından geçtiğimiz yıl Ağustos ayında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerine taşınan bayram ikramiyesi, yeniden gündeme geliyor.

KPKD'da memurlara ve emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramları'nda ikramiye verilmesi taleplerinin de ele alınması bekleniyor. Anlaşma sağlanırsa, memurlar ve memur emeklileri yılda 2 kez ikramiyeye kavuşacak. Ayrıca ikramiye memurlar ve memur emeklileri için hayata geçerse, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de yaygınlaştırılması bekleniyor. KPDK'da memurlara ve emeklilere ikramiye verilmesi üzerinde uzlaşılırsa, 2 farklı tutar gündeme gelecek.

Memur-Sen, toplu sözleşme masasında dini bayram ikramiyesi tutarının 'en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 2 katı tutarında' olmasını istemişti. Bu rakam, toplu sözleşme döneminde bin 951 liraya tekabül ediyordu. Şimdi ise 2 bin 62 liraya denk geliyor. Bu tutar üzerinde anlaşma sağlanabilecek. Diğer seçenek ise memurlara ve emeklilere aldıkları maaşları kadar ikramiye verilmesi. Anlaşma bu yönde sonuçlanırsa, memura ve emekliye maaşı neyse o tutarda ikramiye ödenecek.

18-03/26/emekli-maasi-zam.jpg

EMEKLİ MAŞI HESAPLAMA DEĞİŞİYOR

Emekliler için maaş zamları SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon rakamlarına göre, memur emeklileri içinse yapılan toplu sözleşmelere göre belirleniyor. Söz konusu sistem, bazen emeklilerden tepki alabiliyor. Hükümet emeklilerin mağdur olmaması ve zamların tüm emekliler için aynı oranda yapılması için çalışmaları başlattı. Çalışmalar tamamlandığında bir işçi emeklisi memur emeklisi kadar zam alabilecek.

2018 EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamları, geçmiş 6 aylık dönemde oluşan enflasyona göre belirleniyor. Buna göre işçi emeklileri, yeni yılın ilk altı ayı için yüzde 5.66 oranında zam alacak.

Evveli ki tahminlere göre; en yüksek SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylığı 4 bin 240 lira seviyesinde bulunurken; öngörülen zamla birlikte Ocak'ta 4 bin 384 liraya, Temmuz'da ise 4 bin 558 lira 63 kuruşa yükseleceği. Halen bin lira olan maaş bin 34 liraya, bin 500 lira olan maaş bin 551 liraya, 2 bin lira olan maaş 2 bin 68 liraya, 2 bin 500 lira olan maaş 2 bin 585 liraya, 3 bin lira olan maaş da 3 bin 102 liraya ulaşacağı.

Emekliler bir artışı da ek ödemede görecek. Maaşlara her ay eklenen ek ödemeler de zamlanması ile maaşlarda 2018 yılında 144 liraya varan artış gerçekleşeceği bekleniyordu.

18-03/26/emekli-maasi-hesaplama.jpg

EK ÖDEME NEDİR?

Emeklilerin taban maaşlarına eklenen yüzde 5.69'luk zammın haricinde ayrıca yüzde 4 ek ödeme veriliyor. Maaşa gelen zamla birlikte ek ödemelerde de artış meydana geldi. Böylece emeklinin eline geçecek toplam miktarlarda yeniden artmış olacak. Örneğin aralık itibarıyla 2 bin lira taban maaşı olan bir emekli 80 lira ek ödeme alıyordu. Böylece bu emeklimizin banka hesabına yatırılan para 2.080 lirayı buluyordu. Bu emeklimizin çıplak maaşı yüzde 5.69 zamla birlikte 2.113 lira 80 kuruş olacak. Yüzde 4 ek ödemesi ise 84 lira 55 kuruşa çıkacak. Böylece bankaya yatacak para 2.080 liradan 2.203,35 liraya çıkacak. Taban maaş ve ek ödeme miktarları e-devletten kolayca görülebiliyor.

DİNİ BAYRAMLARDA İKRAMİYE

Toplu sözleşme görüşmelerinde gündeme gelip karara bağlanmayan bu konular arasında emeklilere ve memurlara dini bayramlarda ikramiye verilmesi de bulunuyor. Yapılan görüşmeler sonrasında eğer anlaşma sağlanırsa yılda 2 kez birer maaş olmak üzere bayram ikramiyesi verilmesi sağlanacak. 

SEYYANEN ZAM NE KADAR?

Geçtiğimiz yıl SSK ve Bağkur emeklilerine 100 lira olarak verilen seyyanen zam, bu yıl içinde emekli olanlar ve gelecek dönemde emekli olacaklar için de uygulanması gündeme geldi. Türkiye Emekliler Derneği’nin verdiği bilgiye göre, bu karar 5 milyon emekliyi etkileyecek. Anayasa Mahkemesi’nden intibak vizesi çıkarsa, 2000’den sonra emekli olanlar 50-355 arasında zam alacak. 

TÜM EMEKLİLERE EŞİT ORANDA ZAM

Emeklilerin uzun zamandır dile getirdiği “eşit zam isteği” için yetkililer düğmeye bastı ve çalışmalara başladı. Bu sene, yüksek enflasyon sebebiyle memur ve SGK emeklisinin ocak zammı eşit oldu. 2016'da ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 3,63 zam yapıldı. Memur emeklileri için bu oran yüzde 5 olmuştu. Düzenleme hayata geçirilirse, tüm emeklilere eşit oranlarda zam yapılabilecek.

18-03/26/emekli-maasi-hesaplama-nasil-olacak.jpg

PAZARLIKLA BELİRLENİYOR

Memurların ve memur emeklilerinin 2 yıllık mali ve sosyal hakları toplu sözleşmeyle belirleniyor. Toplu sözleşmede memur ve emeklilere ilişkin talepler, memur sendikaları tarafından masaya taşınıyor. Hükümet yetkilileri ve sendikaların çetin pazarlıklarıyla orta yol bulunarak alınan zam kararları, hem memur hem memur emeklileri için geçerli oluyor. Enflasyona göre zam oranı belirlenen işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin de sisteme dahil edilmesiyle toplu sözleşmeyle tüm emekliler için tek bir zam oranı belirlenecek.

Güneş'in haberine göre; Enflasyona göre zam oranı belirlenen işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin de sisteme dahil edilmesiyle toplu sözleşmeyle tüm emekliler için tek bir zam oranı belirlenecek.

EŞİT ZAM DAHA HAKKANİYETLİ OLUR

2008 yılında aynı çatı altında birleşen kurumlarda zam sistemi de eşitlenerek böylece norm birliği sağlanmış olacak. Enflasyon oranına bağlı olmak istemediklerini belirten SSK ve Bağ- Kur emeklileri, zam oranlarını son dakikada öğrendiklerini ve toplu sözleşme masasında söz sahibi olarak aynı statüde değerlendirilmenin daha hakkaniyetli bir durum olduğunu belirtiyor.

 

EMEKLİYE ASGARİ ÜCRET FORMÜLÜ

Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi yılda iki kez enflasyona endeksli zam alıyor. Ocak'ta yüzde 5.69 zam alan emekliler, Temmuz artışını da merakla bekliyor. Emekliler, Temmuz zammı için enflasyon verilerini takibe alırken, yeni bir çalışma gündeme geldi. Emeklilerin aldıkları en düşük maaşın asgari ücret ile eşitlenmesi üzerinde duruluyor. Bu formül özellikle düşük maaş alan emeklilerin yüzünü güldürecek. Buna göre; tüm emekli maaşları asgari ücretten daha az olmayacak.

Bu sağlanırsa özellikle 2000'den sonra emekli olan SSK'lılar ile Bağ-Kur tarım emeklilerinin maaşlarında ciddi zamlar yapılacak. Şu anda uygulanan net bin 603 lira 12 kuruşluk asgari ücret, emekli maaşının da tabanını oluşturacak. Böylece tüm emekli maaşları bin 603 liranın üzerinde olacak.

Halen en düşük maaş Bağ- Kur tarım emeklilerinde 988,91, esnaf emeklilerinde bin 405, SSK emeklilerinde ise 935,60 lira. En düşük Bağ-Kur tarım emeklisi aylığında 614,21, en düşük esnaf emeklisi.

MEMUR EMEKLİSİNE ENFLASYON FARKI İLE MAAŞ ZAMMI NASIL OLACAK?

Toplu sözleşmeyle belirlenen yüzde 4 zam üzerine memur emeklileri ek olarak enflasyon farkı ile en ek yüzde 1 zam alacaklar. Buna göre; 2018’in ocak ayında en düşük memur maaşı 2 bin 721 liradan 2 bin 857 liraya; en düşük memur emekli aylığı 1.871 liradan 1.964,5 liraya yükselecek. En yüksek maaş ise 10.435 liradan 10.956 liraya çıkacak. Yeni zamlarla birlikte memur emeklilerinin ek ödemeleri de artacak. Maaşı en yüksek memur emeklisi, 2018 yılının ocak ayında 261 lira, en düşük memur emeklisi 65 liranın üzerinde ek ödeme alacak.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN