2022’nin iklim maliyeti ortaya çıktı: Bir kasırga 100 milyar dolar

2022’nin iklim maliyeti ortaya çıktı: Bir kasırga 100 milyar dolar

Otoritelerin görmezden gelmeye ‘çalıştığı’ iklim krizinin etkileri küresel olarak daha yoğun hissedilmeye başlanırken, iklim krizi nedeniyle meydana gelen felaketlerin maliyeti dudak uçuklatıyor. Yeni yayınlanan bir raporda, yalnızca bir kasırganın maliyeti 100 milyar dolar olarak kaydedildi.

Yardım kuruluşu Christian Aid tarafından hazırlanan raporda, insan faaliyetlerinin bir sonucu olarak artan küresel sıcaklıkların neden olduğu daha yoğun fırtınalar, şiddetli sağanak yağışlar ve kuraklıklar nedeniyle yılın iklimle ilgili en kötü felaketlere dikkat çekildi. Rapora göre, 2022'deki en çok masraf çıkaran 10 fırtına, sel ve kuraklığın her biri en az 3 milyar dolara mal oldu.

Eylül ayında ABD ve Küba'yı vuran Ian Kasırgası, 100 milyar dolarla felaketlerin maliyeti listesinde başı çekerken, felakette 130 kişi hayatını kaybetti ve 40 binden fazla kişi yerinden oldu.

afetdetay1.jpg

PAKİSTAN’DAKİ FECİ SEL 30 MİLYAR DOLAR

İnsani maliyetler açısından en büyük etki, bin 739 kişinin ölümüne ve 7 milyon insanın yerinden olmasına neden olan Pakistan'da haftalarca süren sel felaketi oldu. Christian Aid, maliyetlerin 5,6 milyar doları bulduğunu, ancak bunun yalnızca sigortalı kayıplar olduğunu ve felaketi gerçek maliyetinin 30 milyar dolardan fazla olduğu tahmin edildiğini açıkladı.

Listenin devamında, Malezya, Brezilya ve Batı Afrika'da seller, Afrika Boynuzu'nda uzun süredir devam eden kuraklık, Hindistan ve Pakistan'da sıcak hava dalgaları, Kuzey Kutbu ve Antarktika'da, Şili'de orman yangını, Güneydoğu Afrika ve Filipinler'de fırtınalar ve Bangladeş'teki tropikal kasırga yer alıyor.

afet-detay2.jpg

KURAKLIĞIN MİLYARLARCA DOLARLIK ETKİSİ

Öte yandan, Avrupa'da bu yaz yaşanan kuraklığın maliyeti 20 milyar dolara ulaşırken, mahsul verimini vurdu, fiyatları yükseltti, enerji santrallerini etkiledi ve nakliyeyi aksattı. Kuraklık Çin'de 8,4 milyar dolara, Brezilya'da 4 milyar dolara mal oldu.

Avustralya'da şubat ve mart aylarında meydana gelen seller 27 kişinin ölümüne yol açtı. Güney Afrika'da nisan ayında sel felaketinde 459 kişi hayatını kaybetmişti. Her iki olay da on binlerce insanı yerinden etti ve milyarlara mal oldu.

afet-detay3.jpg

‘EMİSYONLAR AZALTILMAZSA…’

Christian Aid'in CEO'su Patrick Watt, “Geçen yıl içinde her biri 3 milyar dolardan fazlaya mal olan 10 ayrı iklim felaketi yaşanması, iklim krizinde eylemsizliğin finansal maliyetine işaret ediyor. Ancak milyar dolarların arkasında milyonlarca insan kaybı ve acı yatıyor. Sera gazı emisyonlarında büyük kesintiler olmazsa, bu insani ve mali kayıp yalnızca artacaktır” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN