2023’te eskiye özlem arttı! Herkes 70’lere geri dönmeye başladı: Satışlar resmen patladı

2023’te eskiye özlem arttı! Herkes 70’lere geri dönmeye başladı: Satışlar resmen patladı

Yıl 2024 oldu ancak eskiye özlem katlanarak arttı. Öyle ki herkes 70’lere geri dönmeye başladı, satışlar da patladı. İşte, eskiye dönüşün kanıtı olan o satış rakamları…

1960 ile 1970’li yılların gözde müzik formatı plak, 1980’li yıllar itibari ile yerine önce kasete, ardından da CD’ye bıraktı. Fakat gelişen teknoloji ve farklı müzik tüketim alternatifleri olmasına rağmen son zamanlarda plaklar tekrardan popüler hale geldi.

plak-satislari-artti-2.jpg

RESMEN YOK SATIYOR

D&R verilerine göre; dijital çağın gençleri plak koleksiyonuna ilgi gösterirken, yeni çıkan plaklar da resmen yok satıyor. Öyle ki bazı albümler tekrardan basılıyor veya döneminde plak olarak yayımlanmamış albümler plağa kaydediliyor.

ABD Müzik Endüstrisi Birliği’nin verilerine göre plak satışları, 1987 yılından bu yana ilk kez 2022’de CD satışlarını geride bıraktı. 2022 yılında ABD’de 41 milyon plak satışı yapılırken, albümlerin CD formatlarının satışı 33 milyonda kaldı.

plak-satislari-artti-1.jpg

Sektör temsilcileri bu durumu dünyadaki trendi, plaktaki görsellerin CD’ye göre daha büyük olmasına ve iyi ses sistemlerinde müziğin daha kaliteli duyulmasına bağlıyor. Bir başka görüşe göre ise bu durumun en önemli sebebi ‘nostalji’ ve ‘dokunma hissi’. Plak satışlarında yüzde 30’luk pazar payına sahip olan D&R’ın 2023 yılı verilerine göre ise müzik kategorisinde en hızlı yükselişe geçen ürünleri arasında plaklar birinci sırada.

PLAK SATIŞLARI YÜZDE 40 ARTTI

Satış rakamları incelendiğinde ise 2023’te plakların bütün gruplardaki oranı %40 oranında artmış durumda. Plaklar ile büyüyen X ve Y kuşağının yanı sıra Z kuşağının ilgisi git gide artıyor.

Plak satışlarındaki artış pikap satışlarını da etkiledi. Öyle ki plaklardaki artıştan sonra Retro tarzı pikaplara olan ilgi de katlanarak arttı.

plak-satislari-artti-3.jpg

EN ÇOK SATANLAR

D&R’da en çok satan plaklar ise şöyle sıralandı:

-İkinci Bahar / Özdemir Erdoğan
-Sibel Can / Yeni Aşkım
-Levent Yüksel / Med Cezir-Cem Karaca / The Best of 4

-L’amor Paris / Various Artists
-Nilüfer / Müzik Nilüfer
-Sinatra / Ultimate
-MFÖ Collection / Mazhar Fuat Özkan.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN