2023'te yakalanan IŞİD'li sayısı 738: Örgütler de mesken tutmuş

2023'te yakalanan IŞİD'li sayısı 738: Örgütler de mesken tutmuş

Kilise saldırısının ardından İçişleri Bakanı, geçen yıl terör örgütlerine 32 bin operasyon düzenlendiğini, 738 IŞİD’linin tutuklandığını bildirdi. Vahim tablo mafya baronlarından sonra terör örgütlerinin de Türkiye’yi mesken tuttuğunu ortaya koydu. “163 eylemi önledik” açıklaması ise ‘Başka hücreler de var mı’ kaygısını doğurdu. ‘Ne zaman, nereden ve nasıl geldiler?’ soruları gündemde.

İstanbul Sarıyer’de bir kişinin hayatını kaybettiği kilise saldırısında faillerin IŞİD’li çıkması büyük tehlikeyi ortaya koydu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise 2023’te terör örgütlerine toplam 32 bin 226 operasyon düzenlendiğini, 8’i kırmızı listede bulunan 64 üst düzey yöneticinin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 124’ü bombalı toplam 163 eylemin önlendiğini kaydeden Bakan Yerlikaya, IŞİD’e dönük bin 500 baskında ise 738 kişinin tutuklandığını bildirdi.

'OPERASYONLAR BAŞARI AMA BU TERÖRTİSLER NASIL GELEBİLDİ'

Endişelendiren tablo, Bulgar, Sırp, İngiliz, Gürcü çete elebaşları derken terör örgütlerinin de İstanbul’da cirit attığını ortaya çıkardı. Bu kadar terör grubunun nasıl olup da Türkiye’de bulunabildiği soruları yöneltildi. Sosyal medyada ‘Operasyonların yapılması başarı ancak bu tablonun oluşması büyük bir zafiyet’ tepkileri dile getirildi. Vakit kaybedilmeden bu yapılanmalara zemin oluşturan unsurların ortadan kaldırılması gerektiği belirtildi.

ASIL HEDEF NEYDİ?

Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ndeki saldırı sonrası Tacik ve Rus tetikçilerin kar maskelerine ulaşıldı. Saldırıda kullanılan kuru sıkıdan bozma tabancaya ait parçalar ise İstanbul Kemerburgaz Kent Ormanı’nda bulundu. Dedektörle yapılan aramada şüphelilerden birine ait olduğu öne sürülen bir mont da ele geçirildi. Öte yandan olaya ilişkin pek çok nokta hâlâ gölgede. Yüzde 80 engelli raporu bulunan biri hayatını kaybederken IŞİD’in neden böyle bir eylem yaptığı sorusu yanıt bulmadı.

3101krt01a-tum.jpg

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası İçişleri Bakanlığı’na getirilen Ali Yerlikaya döneminde suç örgütlerine yönelik başlatılan operasyonlar dikkat çekiyor. Şimdiye kadar düzenlenen onlarca operasyonda, Interpol tarafından dünya çapında aranan onlarca suç örgütü lideri de kelepçelendi. Türkiye’nin kara para iddiaları nedeniyle gri listeden çıkmaya çalıştığı süreçte bu kadar suç baronunun ülkede yakalanması ‘Kim izin verdi, nasıl yerleştiler, vatandaşlık nasıl aldılar?’ tepkisini de beraberinde getirdi. Muhalefet, iktidara suçla yeterince mücadele edilmediği suçlamasında bulunuyor. Dikkat eden süreçte, Sarıyer’de bulunan İtalyan Kilisesi Santa Maria’ya pazar ayini sırasında saldırı gerçekleştirildi.

TERÖRE 23 BİN OPERASYON

Bir Türk vatandaşının öldürüldüğü saldırı, seçim sürecine bir provokasyon olarak değerlendirilirken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın terör örgütlerine yönelik açıklaması başka vahim bir tabloya dikkatleri çekti. Yerlikaya, terör örgütlerine 1 Ocak 2023 - 31 Aralık 2023 tarihleri arasında düzenlenen toplam 23 bin 226 operasyonda 64’ü üst düzey olmak üzere 923 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 163 eylemin önlendiğini, 7 bin 716 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, X hesabındandan 2023 yılında Jandarma Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığ’nın başta BTÖ (PKK), FETÖ, DEAŞ ve sol terör örgütleri olmak üzere tüm terör örgütlerine yaptığı operasyonlarla ilgili açıklama yaptı.

2 BİN 800 IŞİD ŞÜPHELİSİNE GÖZALTI

Yerlikaya’nın paylaşımı şöyle:

“1 Ocak 2023 - 31 Aralık 2023 tarihleri arasında Bölücü Terör Örgütü’ne 3 bin 911’i şehirde, 19 bin 682’si kırsal olmak üzere toplam 23 bin 226 operasyon yapıldı. Bu operasyonlarda 923 terörist etkisiz hale getirilirken gözaltına alınan 7 bin 716 şüphelinin bin 555’i tutuklandı. FETÖ’ye yönelik gerçekleştirilen 6 bin 775 operasyonda ise 9 bin 639 şüpheli gözaltına alınırken bunlardan bin 689’u tutuklandı. 2023’te DEAŞ Terör Örgütü’ne bin 500 operasyon yapılırken, gözaltına alınan 2 bin 800 şüpheliden 738’i tutuklandı. Sol Terör Örgütleri’ne yönelik 350 operasyon yapıldı. 11 terörist etkisiz hale getirilirken, gözaltına alınan 737 şüpheliden 97’si tutuklandı. Tüm bu operasyonlar sonucunda 8’i Kırmızı, 1’i Mavi, 2’si Yeşil, 16’sı Turuncu ve 37’si Gri kategoride olmak üzere toplam 64 üst düzey terörist etkisiz hale getirildi. Ayrıca bu dönemde 124’ü bombalı eylem olmak üzere, 163 eylem güvenlik güçlerince önlendi”

PROVOKATİF SALDIRIDA CEVAP BEKLEYEN SORULAR IŞİD SEÇİM SÜRECİNDE BU SALDIRIYI NEDEN YAPTI?

İstanbul Sarıyer’de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne IŞİD’in pazar ayini sırasında düzenlediği saldırıya ilişkin soru işaretleri devam ediyor. Saldırıda kiliseye gezmek için giden ve zihinsel engelli olduğu belirtilen 52 yaşındaki Türk varandaşı hayatını kaybetti. Kilisedeki pazar ayininde yaklaşık 40 kişi vardı. Cemaatin içinde Polonya İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ve çocukları da yer alıyordu. IŞİD’in seçim sürecinde provokasyon olarak değerlendirilen saldırıyı neden yaptığı hala belirlenemedi.

Saldırıyı gerçekleştirenlerin birinin Rus olması ise Türkiye’nin İsveç’e NATO vizesi vermesine dikkatleri çekti. Saldırıda kullanılan aracın da Polonya’dan bir yıl önce getirilmiş olması da başka bir soruya neden oldu. Zira kilisede Polonya İstanbul Başkonsolosu da vardı. Teröristlerin silahlarının tutukluluk yapması olası bir katliamı engellediği şeklinde yorumlandı. ‘ŞİD’in başka aldırı planları da var mı?’ sorusu da yine cevap bekleyen sorular arasında. Sosyal medyadan da ayrıca ‘’Olası yeni terör saldırılarına karşı tedbir alınıp alınmadığı’ da merak ediliyor.

Öte yandan Santa Maria Kilisesi saldırısında kullanılan silah parçalarının bir kısmı ormanlık alanda bulundu. Saldırıda kullanıldığı düşünülen silahların kuru sıkıdan bozma olması da dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN