3 saatte pişiyor her katı közde ayrı ayrı lezzetleniyor! 100 yıllık geçmişin tek izi… Sadece misafire yapılıyor

3 saatte pişiyor her katı közde ayrı ayrı lezzetleniyor! 100 yıllık geçmişin tek izi… Sadece misafire yapılıyor

Her katı ayrı emek istiyor 7-8 katlık bir börek olarak sofralarda yer alıyor. Somer Şefin bile “yediğim en lezzetli börek” dediği bu tarif 100 yıllık geçmişi gün yüzüne çıkaran tek iz olarak biliniyor. 3 saat boyunca her katı közde ayrı ayrı lezzetleniyor yapımı emek isteyen bu lezzet yalnızca özel misafirlere yapılıyor.

1912 yılında Kosova'da göç ederek Tokat Niksar'da yaşamaya başlayan Arnavut kökenli vatandaşlar yaptıkları fliya böreği ile dikkat çekiyor. Misafir sofralarını süslemek için yaptıkları bu lezzet Arnavutların izini taşıyor. Arnavutların en önemli lezzetlerinden biri olarak görülen fliya böreği özel misafirler için emek emek yapılıyor pişmesi 3 saati buluyor.

YAPIMI ZAHMETLİ TADI ENFES

Hazırlanışı zahmetli olan fliya böreği un, su, tuz, tereyağı, kaymak ve sütten oluşuyor pişme süreci ise 3 saati buluyor. Hazırlanan hamur tepsiye koyulduktan sonra odun ateşinden elde edilen közde pişiriliyor. Pişirmek için özel olarak üretilen sac ve odun ateşinde ısıtıldıktan sonra hamurun bulunduğu tepsinin üzerine kapatılıyor.

fliya-boregi-yapmak.jpg

Kızaran hamurun üzerine yeniden dökülen hamur 7-8 kat olana dek aynı işlem tekrarlanıyor. Yaklaşık 3 saatte pişer bu börek kaymak ve süt ilave edildikten sonra misafirlere ikram ediliyor.

ARNAVUTLARIN EN SEVİLEN LEZZETİ

Arnavut yemek kültürü denildiğinde akla ilk gelen lezzetlerden biri fliya böreği olmaktadır. Her zaman yapılan bir börek olmamakla birlikte misafirlere ikram edilecek belli başlı yiyeceklerin başında geliyor. Arnavut kültürüne ait olan bu lezzet gün geçtikçe özelliğini kaybetmiş kültürel yiyeceklerden biri olarak görülmektedir. Yüzyıl önceki kültürü günümüze taşıyan en önemli unsurlardan biri olarak görülen fliya böreğine belli başlı yerlerden ulaşılabiliyor.

arnavur-boregi-fliya.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN