32 milyon çalışanı direkt ilgilendiriyor: Çalışma saatleri, izinler ve ücretlerde değişiklik

32 milyon çalışanı direkt ilgilendiriyor: Çalışma saatleri, izinler ve ücretlerde değişiklik

Cumhurbaşkanlığı, bir süredir gündemde yerini koruyan ve değişiklik yapılması beklenen konuyla ilgili olarak adım attı. Meclis'e girmesi beklenen düzenlemeler; 32 milyon çalışanın çalışma saatlerini, yıllık izinleri, ücretler ile ilgili değişiklikleri kapsıyor.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, İş Kanunu'nda değişiklik yapılması için ilk adımı attı. Bu değişiklikler, doğrudan 32 milyon çalışanı etkileyecek. Yeni düzenlemeler, çalışma saatleri, yıllık izinler, ücretler gibi birçok konuda değişiklikleri içeriyor.

Yapılacak düzenlemeler arasında ücret ödemeleri, çalışma saatleri, genel tatil ücretleri ve esnek çalışma gibi konular bulunuyor. Ücret ödemelerinde eksik ya da hatalı ödemelere yönelik cezaların artırılması planlanıyor. Ücretin günlük veya maktu (kesintili) belirlenmesine ilişkin kurallar netleştirilecek. Genel tatil ücreti ödemeyenlere yönelik cezalar da düzenlenecek. Mevcut esnek çalışma düzenlemeleri daha etkin hale getirilecek ve çocuk çalışanlara yönelik mevzuat düzenlemesi yapılacak.

TEK BİR TEMEL TÜRK İŞ KANUNU ALTINDA BİRLEŞTİRİLECEK

Sabah'ta yer alan habere göre; Anayasa hükümleri dışında kalan 20 farklı kanundaki çalışma hayatıyla ilgili mevzuat dağınıklığı giderilecek. Bu kapsamda, 2003 tarihli İş Kanunu, 1952 tarihli Basın İş Kanunu ve 1967 tarihli Deniz İş Kanunu'nda değişiklikler yapılacak. Farklı yasalardaki düzenlemeler, tek bir temel Türk İş Kanunu altında birleştirilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu hazırlıklar kapsamında işçi ve işveren tarafının görüşlerini alıyor. Ayrıca, çalışanlar açısından kritik öneme sahip ücret konusunda eksik ödemeler veya ödenmemelere yönelik yaptırımların düzenlenmesi planlanıyor. Çalışma sürelerinin belgelendirilmemesine ilişkin idari para cezaları ve genel tatil ücreti ödememe durumlarına yönelik düzenlemeler de yapılacak.

YILLIK İZİNLER YENİDEN ELE ALINACAK

Yıllık ücretli izin hükümleri ve çocuk çalışanlarla ilgili mevzuat düzenlemesi de yeniden ele alınacak. İş Kanunu'nda sendikal nedenle fesih durumlarının tespitine ilişkin ölçüt bulunmaması nedeniyle mevzuatta düzenleme yapılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN