35 derece altında ter döküyorlar, 12 saat çalışıp 900 TL alıyorlar! Zorlu hasat vatandaşın cebini de yakıyor

35 derece altında ter döküyorlar, 12 saat çalışıp 900 TL alıyorlar!  Zorlu hasat vatandaşın cebini de yakıyor

Havaların ısınması ile birlikte yeni hasat sezonu da başladı. 35 derecelik sıcağın altında emek emek ter döken işçiler 12 saat çalışıp 900 TL'yi cebine koyuyor. Zorlu hasat süreci bu yıl vatandaşın da cebini yakıyor.

Şanlıurfa'dan yola çıkan mevsimlik işçiler Hatay'ın Kumlu ilçesinde soluklandı. Günde çift vardiya sistemi ile 12 saat boyunca çalışan işçiler 900 TL kazanç sağlıyor. Hatay'ın bereketli topraklarında yetişen birçok farklı ürün bulunurken binlerce kişiye de ekmek kapısı oluyor. Bahar ile birlikte Amik Ovası’nda soluğu alan işçiler topraktan tek tek çıkarttıkları ürünleri çuvallara dolduruyor.

GÜNDE 900 TL KAZANIYOR

Hatay'ın Kumlu ilçesinde çalışmaya başlayan mevsimlik tarım işçileri zorlu çalışma koşullarına göğüs geriyor. Nisan ayında 35 dereceyi gören Hatay'da güneşin altında ter döken mevsimlik tarım işçileri günde tek var diye ile 450 TL kazanırken 12 saatlik çalışma sistemi ile 900 TL kazanç sağlıyor.

salatalik-hasadi.jpg

Mevsimlik işçi olarak çalışan Süleyman Budak, "Biz mevsimlik işçi olarak Kumlu tarafında çalışmaya geliyoruz. Burada biz soğan hasadı yapıyoruz. Günün 12 saatini tarlada geçiriyoruz. Çok zor biz burada ailecek çalışıyoruz. Mevsimlik işçi olarak burada iş çok zor. Hava şimdi güzel serin esiyor ama gün sıcağının olduğu zamanlar çok kötü oluyor. Biz Kumlu'da 2 ay kadar kalıyoruz. Yevmiye soğanın kötü olmasından dolayı biraz düşük, ortalama 450 TL alıyoruz" şeklinde konuştu.

SABAH BEŞTE YOLA ÇIKIYORLAR

Tarlada çalışmanın kadınlar için daha zor olduğunu belirten Çiğdem Karaçil, günde 2 vardiyaya çalışarak 900 TL kazandıklarını söyledi. Şu anda soğan zamanın olması nedeniyle soğan hasat ettiklerini belirten Karaçil, yaklaşık 2 ay boyunca burada kalacaklarını ifade etti. Soğan hasat etmenin kadınlar için oldukça zorlu bir süreç olduğunu dile getiren Karaçil, “ Günlük 10 dönüm hasat ediyorum. Bu işi yapıyoruz evde de çamaşır, bulaşık ve evi temizliyoruz. Yani kadınlar için daha zor. Sabah 5'ten gelip akşam 7 gibi gidiyoruz. Günlük yaklaşık 900 TL alıyoruz. Buraya ailecek geliyoruz. Havalar biraz daha ısındığında daha zor oluyor" şeklinde konuştu.

yesil-sogan-hasat.jpg

BİR HATAY'DA BİR BURSA'DA…

20 yıldır mevsimlik işçi olarak çalıştığını belirten Nusret Karaçil, Hatay'da soğan hasadını tamamlanması ile birlikte 1 ay sonra Bursa'ya gideceklerini söyledi. Bursa'dan sonra Eskişehir'e doğru yol alacaklarını belirten Karaçil, şu sözleri dile getirdi:

“Aralık ayına kadar dışarıdayız sonra memlekete gidiyoruz. Memlekette 5 ay kalıp bu işe tekrar geliyoruz. Hayatımız artık bu iş oldu. Günlük yevmiye değişiyor, bazen çok az bazen de idare oluyor. Sabit bir yevmiye yok. Soğan hasadı gerçekten meşakkatli bir iş, güneş doğmadan geliyoruz, güneş batana kadar tarlada çalışıyoruz. Kumlu'da en fazla 2 ay kalıyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN