3500 yıldır Türk topraklarında yetişiyor! Ağustos ayında ekilip Kasımda toplanıyor! Gramı altınla yarışıyor kilosu 100 bin TL

3500 yıldır Türk  topraklarında yetişiyor! Ağustos ayında ekilip Kasımda toplanıyor! Gramı altınla yarışıyor kilosu 100 bin TL

Türkiye'nin milli bitkisi ilan edildi dünyanın gözü kulağı o şehre dikildi. 1 kilogramını elde etmek için 510 bin lif gerekiyor gram fiyatı ise altına kafa tutuyor. Pek çok kişi onu yakından tanıyor ancak almaya cesaret edemiyor. İşte UNESCO dünya mirası listesinde yer alan Türkiye'nin milli bitkisi…

Karabük'ün Safranbolu ilçesi ile bütünleşmiş olan dünyanın en pahalı baharatı safran, gıdadan kozmetiğe pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. 510.000 liften yalnızca 1 kilogram ürün çıkıyor ilaç sanayinden, kozmetik sanayine kadar pek çok farklı alanda etkili oluyor. UNESCO tarafından en pahalı baharat listesine yerleştirilen Safran bitkisi hücre yenileme, hafızayı güçlendirme, astım ve solunum yolu hastalıklarının yanı sıra sindirim ve diş eti güçlendirme gibi pek çok farklı etki sağlıyor. Ağustos ayında toprakla buluşan ürünler Ekim-Kasım ayları boyunca 15-30 santimetre uzunluğuna geldiği gibi hasat ediliyor.

OSMANLI'NIN EN ÖNEMLİ BİTKİSİ

3500 yıllık bir geçmişe sahip olan Safran Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan ve Osmanlı döneminde de önemini koruyan önemli bir bitki olarak biliniyor. Bu kapsamlı milli bitki unvanına sahip olan Safran Avrupa Birliği Komisyonu tarafından da coğrafi işaretle tescillendi.

safran-1.jpg

1 gramı 250 TL eden Safran bitkisinden 1 kilo ürün elde etmek için de 510.000 Lift toplanması gerekiyor. Safran soğanı Ağustos ayında dikimi yapılması ile birlikte toprakta baş göstermesi beklenirken Safran üreticisi İsmail Yılmaz en uygun ekim zamanının 15-30 Ağustos tarihleri arası olduğunu söyledi. Bir dönüme yaklaşık olarak 200 kilogram gibi bir safran soğanı diktiklerini ifade eden Yılmaz, 1 kilogram safranı ilk dikimde 8 dönüm alandan elde edildiğini aktardı.

Az veren bir ürün olması nedeniyle 2 yıl 4 dönüm alanda 3 yıl ise Bir dönüm alanda 1 kilogram Safran elde edebildiklerini dile getiren Yılmaz, “Yaklaşık olarak 1 kilogram safran 170 bin çiçekten elde edilir ama her çiçekte üç tane safran lifi vardır. Bunu 3 ile çarpmamız gerekir. O da yaklaşık olarak 510 bin kırmızı lif elde etmiş oluruz” dedi.

safran-toplamak.jpg

TADI BAHANE ŞİFASI ŞAHANE

Birçok yemekte kullanılan Safran bitkisi tadından ziyade şifası ile daha çok biliniyor. Hücre yenileyici bir özelliğe sahip olan Safran bitkisi sakinleştirici, yatıştırıcı özellikleri ile birlikte uykusuzluğa da iyi gelmektedir. Metabolizmayı hızlandırarak vücut direncini arttırıp kansere karşı kullanılan safran alzheimer gibi hastalıklarda da aktif rol oynuyor. Yılmaz, safran bitkisinin yemeklerde kullanıldığını da belirterek tadından ziyade şifası için kullanıldığını da belirtti.

Yılmaz, “Safranbolu safranını diğer safranlardan ayıran özellik içindeki etken maddelerin daha yüksek olmasıdır. Diğer bölgelerde üretilen safranlara göre muhtemelen iklimden dolayıdır ki safranal maddeler daha yüksek” ifadelerini kullandı.

safran-bitkisi.jpg

KİLOSU 100 BİN TL'DEN SATILIYOR

Kırmızımsı renkli ve yoğun bir aramaya sahip olan Safran bitkisi baharat kategorisinde yer alıyor. Sağlık açısından birçok yararı bulunan safranın hücreyi yenileme özellikleri ile birlikte Vücut direncini yükseltme özelliği de bulunuyor. Safran bitkisinin kilogram fiyatı 100.000 TL'den satılırken almak isteyen de elini uzatmaya korkuyor

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN