40 yıllık hatır meselesi! Türk kahvesinin yerlisi Mersin’den geliyor: 70’lik üretici Brezilya’dan getirdi 3 yılda verime ulaştı

40 yıllık hatır meselesi! Türk kahvesinin yerlisi Mersin’den geliyor: 70’lik üretici Brezilya’dan getirdi 3 yılda verime ulaştı

Çeşit çeşit narenciyenin yetiştiği Mersin bu sefer narenciyeleri ile değil Türk kahvesi üretimiyle konuşuluyor. 70 yaşındaki çiftçinin üretimi ile artık Türk kahvesinin yerlisi Mersin’den geliyor. İşte detaylar…

Mersinli bir üretici, hediye olarak kendisine gelen fidanları ekerek rubiacceae familyasına ait olan kahve ağacından ilk kez ürün almayı başardı. 3 yıllık serüven sonunda yetiştirdiği ağaçlardan verim alan üretici İrfan Özçalışkan, Türk kahvesinin artık Limonlu’da yetişen kahveyle yapılacağını belirtti…

3 YIL SONUNDA ÜRÜN ALDI

Fidanları 3 yıl önce diktiğini belirten Özçalışkan, ağaçların boyunun şimdi 2,5 metreyi bulduğunu söyledi. Bir arkadaşından hediye olarak aldığı kahve fidanını kendine ait muz serasına 3 yıl önce diken Özçalışkan, bu yıl ilk ürününü aldı.

mersinde-turk-kahvesi-1.jpg

BEKLEDİĞİNDEN FAZLA VERİM ALDI

Elde ettiği ürünleri ilk aşamada tohum olarak kullanarak kendisi ve çevresindekiler için fidan üretimi yapacak olan Özçalışkan, şimdi diktiği iki ağaçtan beklendiğinden fazla verim aldığını aktardı.

ARKADAŞINDAN ALDIĞI HEDİYEYLE KAHVE ÜRETİMİNE BAŞLADI

Bir arkadaşı tarafından kendisine hediye edilen 2 kahve ağacı fidanı sonrası üretime başladığını söyleyen İrfan Özçalışkan, “O fide ile kahve denedik, meyveye oturdu başardık. Bundan sonra biz de geliştirmeyi düşünüyoruz. Yetiştirdiğimiz fidanları kendi bahçelerimizde iyice deneyip fidanları eşe dosta, çok samimi arkadaşlarımıza dağıtmayı düşünüyoruz.” Dedi.

mersinde-turk-kahvesi.jpg

İLK BAŞTA TEPKİ ALDI

Fidan yetiştirmeye başladığında çevresindekilerden tepki aldığını ve kimsenin bu işe sıcak bakmadığını da aktaran Özçalışkan, “Söylediğim zaman, ‘burada kahve yetişmez, ne uğraşacaksın’ dediler. Fakat ben yetiştirdim, işi de başardım. Yetiştirdiğimi gördüm şimdi herkes ‘gezelim’ diyor, ben gezdirmeyi istemiyorum.

Türkiye’de bir yetişme yok. Biz kendimiz muz yetiştirdiğimiz için deneyelim dedik. Denedik, randıman aldık. Meyve tutumu da güzel şu anda. Türk kahvesini bundan sonra Limonlu’da yetişen kahve ile yapacağız, hakiki Türk kahvesi olacak.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN