Gaziantep’te Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan Emre Apartmanı’na ilişkin davanın karar duruşması, 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Depremde 49 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin yaralandığı binaya ilişkin yargılamada mahkeme, “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan dört sanığa hapis cezası verdi.
Duruşmaya tutuklu sanıklar müteahhit Ali Emre, mühendis Nazım Tosun, şantiye şefi Erol Özuslu ile avukatlar ve mağdur yakınları katıldı. Müteahhit Ahmet Yıldız ise duruşmaya SEGBİS üzerinden bağlandı.
SAVCI: PROJEYE AYKIRI İMALAT, RUHSATSIZ DEĞİŞİKLİK, BİLİNÇLİ TAKSİR
Savcılık mütalaasında, sanıklar Ahmet Yıldız, Ali Emre ve Nazmi Tosun’un binayı mimari izni olmadan ve ruhsat alındıktan sonra projeye aykırı inşa ettikleri belirtildi. Bu nedenle “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan cezalandırılmaları talep edildi.
Şantiye şefi Erol Özuslu’nun da imza ve sorumluluğu nedeniyle aynı suç kapsamından yargılandığı kaydedildi.
Maktul ailelerinin avukatları sanıkların “bilinçli taksir” değil, “olası kastla öldürme” suçundan cezalandırılması gerektiğini savundu. Aileler, tüm sanıklara en ağır cezaların verilmesini talep etti.
SANIK SAVUNMALARI: “SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUM”
Sanık Ahmet Yıldız, “Ben mütalaaya katılmıyorum. Ben teknik denetim yapamam. Suçlu Ali E. sürekli bize iftira atıyor. Kanunsuz hiçbir şey yapmadım. Beraatimi talep ediyorum.” dedi.
Mühendis Nazmi Tosun ise bina yapımında teknik gerekliliklere uyduklarını savunarak şöyle konuştu:
“Bizim yaptığımız bina Gaziantep’teki güçlü binalardan biriydi. Binanın yıkılma sebebi asma kat ve kısa kolonlardan yıkıldı. Depremden sonra Ali E.’nin kızı ve Ahmet Y. yanıma gelip temelden yıkıldı dememi istediler, kabul etmedim.”
Tutuksuz sanık mimar Erol Özuslu da projeye uygun çalıştığını söyleyerek beraatini istedi.
Müteahhit Ali Emre ise suçu kabul etmeyerek, diğer sanıkların birlikte hareket ederek sorumluluğu kendisine yüklemeye çalıştığını öne sürdü:
“Benim bu binanın yıkılmasında hiçbir alakam olmadığını size ispatladım. Asıl mağdur benim. Beni dolandırdılar. Beraatimi talep ediyorum.”
MAHKEME DÖRT SANIĞA HAPİS CEZASI VERDİ, TÜMÜ TAHLİYE EDİLDİ
Mahkeme heyeti, kararını duruşmada açıkladı. Buna göre:
- Ali Emre’ye 19 yıl 6 ay hapis cezası
- Nazım Tosun’a 17 yıl 6 ay hapis cezası
- Erol Özuslu’ya 16 yıl 3 ay hapis cezası
- Ahmet Yıldız’a 16 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
Heyet, tüm sanıklar için adli kontrol şartıyla tahliye kararı aldı ve sanıkların 2 yıl boyunca meslekten men edilmesine hükmetti.
DEPREMDE 49 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
6 Şubat depremlerinde Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi Batıkent Mahallesi’nde bulunan 11 katlı Emre Apartmanı, sarsıntıyla birlikte yıkılmıştı. Enkaz altında kalan 49 kişi yaşamını yitirmiş, 17 kişi yaralanmıştı. Bina yapımında projeye aykırılık ve denetim eksikliği iddiaları üzerine açılan dava yaklaşık iki yıldır sürüyordu.
