8 bin kişilik dev hasat başladı! Tarlada 50 TL markette 2 katı: ‘Sıcaklıktan kaynaklı hem sağlıklı hem dayanıklı’

8 bin kişilik dev hasat başladı! Tarlada 50 TL markette 2 katı: ‘Sıcaklıktan kaynaklı hem sağlıklı hem dayanıklı’

Türkiye’de sarımsak üretiminin %22’sini üstlenen Gaziantep’in Araban ilçesinde, 8 bin kişilik dev kadroyla yılın hasadı başladı. Tarlada 45 ila 50 TL arasında fiyatlardan alıcı bulan ürünlerin, marketlerden tüketiciye ulaşması ise 100 TL’yi buluyor…

20 bin dönüme ekimi yapılan, aroması ve uzun ömürlü olmasıyla dikkat çeken sarımsakta üretici bu yıl 30 bin ton rekolte bekliyor. Eylül ayında ekilen sarımsakların yeni başlayan hasadı ise 2 ay devam edecek.

Heyecanla başlayan hasat serüveni boyunca da Gaziantep ve çevre illerden gelen 8 bin tarım işçisi görev alıyor. İşçiler sabahın erken saatlerinde başladıkları mesaide, topraktan topladıkları sarımsakları önce küme halinde bir araya getiriyor ardından saplarını keserek kasalara dolduruyor.

gaziantep-arabanda-sarimsak-hasadi-1.jpg

GÜNLÜK YEVMİYELERİ 1200 TL’YE KADAR ÇIKIYOR

Gün boyu tarlada ter döken tarım işçilerinin yevmiyeleri ise 500 TL’den başlayıp 1200 TL’ye kadar çıkıyor.

Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun da, bölgenin ekonomisine önemli katkı sağlayan sarımsağın tarlada ucuza satıldığını fakat üreticiye %100 farkla ulaştığını belirtti. Tarlada 45-50 TL’lik bir fiyattan satılan sarımsağın tüketiciye markette 100 TL’ye satıldığını bu yüzden üretici ve tüketiciyi korumak için kooperatif kurduklarını ve aracı sistemini ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyleyen Altun, “Bu yıl hasadımız geçen yıla göre daha iyi. Hem rekoltemiz yüksek hem de geçen yıla göre fiyatlarımız iyi. Ancak, üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı yüzde 100 civarında. Tüketici ile üretici arasındaki bu fiyat farkını kapatabilmek için aracıların sonlandırılması gerekiyor. Bunun için de kooperatif kurduk. Şu anda işleme ve paketleme tesisi oluşturuyoruz. Bunu da tamamladığımızda çiftçimizin sarımsağını alıp, işleyip paketleyerek tüketiciye direkt olarak ulaştıracağız. Aracı olmadan yapacağımız bu işlem ile üretici sarımsağı ucuza satmaktan, vatandaş ise pahalıya tüketmekten kurtulacak" dedi.

gaziantep-arabanda-sarimsak-hasadi-2.jpg

SICAKLIK LEZZETİNİ VE DAYANIKLILIĞINI ARTIRIYOR

Türkiye’de sarımsak üretiminin %22’sinin Araban’dan karşılandığını ve hasadı tamamlanan sarımsağın çeşitli ülkelere de ihraç edildiğini aktaran Altun, “Sarımsak hasadı döneminde ilçemizde 8 bin tarım işçisi çalışıyor. Çevre illerden çok sayıda işçi geliyor ve bu kişilere geçici de olsa istihdam kaynağı oluyoruz. Türkiye sarımsak üretiminin yüzde 22’sini Araban ilçemizde yapıyoruz. Bölgemizin sıcak olması sarımsağın lezzetini ve dayanıklılık sürecini arttırıyor. Serin alanlarda 1 yıl boyunca muhafaza edilebilen sarımsağımız aynı zamanda dünyanın birçok ülkesine de ihraç ediliyor" sözlerini kullandı.

gaziantep-arabanda-sarimsak-hasadi-3.jpg

ÜRETİCİYE DAHA FAZLA DESTEK ÇAĞRISI

Sarımsak üretim süreciyle ilgili de konuşan Altun, “Girdi maliyetlerinin yüksekliği, ürünün tarlada ucuza gitmesi en büyük problemimiz. Bunun için bakanlığın sarımsak üreticilerine daha fazla destek olmalarını istiyoruz, Çünkü sarımsak, eylül ayında ekilip, mayıs ayı sonunda toplanıyor. 9 aylık uzun ve meşakkatli bir üretim sürecinden sonra sarımsak hasadı yapılabiliyor" açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN