9 yaşında kaza geçirdi bir bacağını kaybetti! Şimdi kendi gibi olanlara umut ışığı oluyor

9 yaşında kaza geçirdi bir bacağını kaybetti! Şimdi kendi gibi olanlara umut ışığı oluyor

Malatya’da çocuk yaşta geçirdiği trafik kazasıyla hayatı değişen Mehmet Karakaş, azmiyle engelleri birer birer aştı. Bugün başarılı bir ortez-protez teknikeri olan Karakaş, Hatay’da depremzedelerin yeniden ayağa kalkması için hem teknik destek sağlıyor hem de yaşayan bir motivasyon kaynağı olarak umut dağıtıyor.

Kaderin çizdiği zorlu yolu bir başarı hikayesine dönüştüren 26 yaşındaki Mehmet Karakaş, ampute bireylerin dünyasına ışık tutuyor. Henüz 9 yaşındayken sağ bacağını kaybeden Karakaş, yaşadığı travmayı başkalarına derman olma motivasyonuna çevirdi. İstanbul Beykent Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Hatay Engelli Sosyal Girişimcilik Merkezi’nde göreve başlayan genç tekniker, özellikle 6 Şubat depremlerinde uzuv kaybı yaşayan afetzedeler için "yürüyen bir mucize" olarak görülüyor.

TRAFİK KAZASINDAN BEYAZ ÖNLÜĞE UZANAN AZİM DOLU YOLCULUK

Mehmet Karakaş'ın hikayesi, 2009 yılında Malatya'nın Battalgazi ilçesinde geçirdiği talihsiz bir trafik kazasıyla başladı. Sağ bacağı diz altından ampute edilen küçük Mehmet, hayata küsmek yerine proteziyle barışmayı seçti. Eğitim hayatına azimle devam ederek 2021 yılında Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü'nü başarıyla tamamladı. Kendi protez süreçlerinden edindiği tecrübeyi mesleki bilgisiyle harmanlayan Karakaş, şimdi aynı kaderi paylaştığı hastalarına şifa dağıtıyor.

mehmet-karakas-ampute-1.jpg

DEPREMZEDELERİN "MEHMET HOCASI"

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi yerleşkesinde kurulan merkezde 4 aydır görev yapan Karakaş, deprem nedeniyle uzuv kaybı yaşayan hastalarla sarsılmaz bir bağ kuruyor. Tekniker koltuğunda oturan kişinin de kendisi gibi ampute olduğunu gören hastalar, tedavi sürecine daha yüksek bir moralle başlıyor. Danışanlarına "Ben başardıysam, siz de yapabilirsiniz" mesajını veren Karakaş, empati yeteneğiyle protez uygulama sürecini bir rehabilitasyon seansına dönüştürüyor.

"HASTALAR BENİ GÖRÜNCE ‘BU DOKTOR HALİMDEN ANLAR’ DİYOR"

Yaşadığı durumu bir dezavantaj değil, hastalarına yaklaşmak için bir köprü olarak kullanan Mehmet Karakaş, yaşadığı mutluluğu şu sözlerle aktarıyor:

"İşimi yaparken insanların ne hissettiğini bizzat bildiğim için derin bir empati kuruyorum. Hastalar benim de onlarla aynı durumda olduğumu fark ettiklerinde gözlerindeki ışık değişiyor. 'Bu doktor benim yaşadıklarımı biliyor, o başardıysa ben de başarabilirim' düşüncesiyle özgüven kazanıyorlar. Onlara sadece protez yapmıyorum, hayata tutunmaları için bir neden sunuyorum."

mehmet-karakas-ampute-2.jpg

HAYATA KÜSENLERE TUTUNACAK BİR DAL OLDU

Merkezde tedavi gören ve depremde sağ bacağını kaybeden 48 yaşındaki Özgür İşçioğlu gibi birçok afetzede için Mehmet Karakaş'ın varlığı büyük önem taşıyor. Hayata küstüğü bir dönemde Karakaş ile tanışan İşçioğlu, "Mehmet Hoca bizi bizden daha iyi anlıyor. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak ayağa kalkmamıza vesile oldu. Bizim için adeta tutunacak bir dal haline geldi" diyerek merkezin sunduğu ücretsiz hizmetin ve duygusal desteğin önemine dikkat çekiyor.

Hatay Valiliği, HMKÜ ve Fiziksel Engelliler Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen bu merkez, Mehmet Karakaş gibi özverili profesyoneller sayesinde yüzlerce engelli bireyin geleceğe güvenle bakmasını sağlıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN