Açık öğretim lisesi nedir, kimler gidebilir? Açık öğretim liselerinde okuma şartları

Açık öğretim lisesi nedir, kimler gidebilir? Açık öğretim liselerinde okuma şartları

Açık Öğretim Lisesi hakkında araştırmalar devam ediyor. Açık Öğretim lisesinin ne olduğu, kimlerin gidebildiği soruları akıllarda yer ediniyor. Biz de Açık Öğretim Lisesi hakkındaki detayları sizlerle paylaştık. İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Açık Öğretim Lisesi kısa ismi ile AÖL olarak bilinmektedir. Örgün öğretim sürecini devam edemeyen öğrenciler kayıtlarını açık liselere aldırmaktadır. Zorunlu Lise eğitimini alacak olan öğrenciler eğitim verimi açık öğretim liselerinde devam etmektedir. 1992 yılında alınan karar sonrasında faaliyete geçen açık öğretim liseleri uzaktan eğitim veren bir sistemdir. Örgün eğitimi paralel bir eğitim sunan açık öğretim liselerinde öğrenciler eğitimleri basılı yayın, TV ve radyo yayınları aracılığıyla almaktadır. Örgün öğretimde 4 yıl verilen eğitim açık liselerde de 4 yıldır. 18 yaşından büyük kişiler için yılda 3 sınav hakkı verilmektedir. Bu sınavı tamamlayan kişiler 2,5 yılda açık lise eğitimini tamamlayabilir.

KİMLER AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNE KAYIT YAPTIRABİLİR?

Açık öğretim liselerine kimlerin kayıt yaptırabileceği de en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır.Açık öğretim liselerine gidebilecek olan kişiler şekildedir:

İlköğretim/ortaokul mezunu olanlar

Lisede iki yıl sınıf tekrarı yapan öğrenciler

Aşağıda ismi geçen liselerden ayrılanlar

Genel lise veya mesleki liseler

Anadolu öğretmen liseleri

Askeri ve polis okulları

Sağlık meslek liseleri

Anadolu güzel sanatlar liseleri

Resmi ve özel Anadolu liseleri

Sosyal bilimler liseleri

Yabancı dil ağırlıklı liseler

Açık Öğretim Lisesi veya meslek liselerine kayıt yaptıran ancak öğrencilik durumu silik olan öğrenciler,

Türkiye dışında eğitim Gören ve Türkiye'den denklik belgesi bulunan öğrenciler,

Açık Lise sınavları

Açık Lise eğitimi alacak olan öğrencilerin belirlenen tarihler içerisinde kayıtlarını yaptırması gerekir. Bununla birlikte gerekli ücret ödemesi yaparak ders seçimi gerçekleştirilir. Belirlenen tarihler arasında yılda iki kez sınava giren öğrencilerin sınav sonrasında aldığı notlar kredi notunu belirler. Açık liseden mezun olmak için gereken şartlar şu şekildedir:

En az 8 dönem öğrenim görmesi,

Toplam kredisinin asgari 192 olması,

Dil ve anlatım dersi başta olmak üzere diğer zorunlu derslerin sınavlarında da başarı göstermesi gerekir.

Açık liseden mezun olmaya hak kazanmış olan kişiler sınav sonuçlarının açıklanmasından itibaren 2 ay içerisinde ikamet ettikleri il ve ilçedeki halk eğitim merkezlerinde diplomalarını alabilirler. Açık Öğretim Lisesi mezunları üniversite sınavına katılabilir.

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ KİTAPLARI NEREDEN, NASIL ALINIR?

Açık öğretim liselerinde eğitim gören öğrenciler kitaplarını halk eğitim merkezlerinden almaktadır. Bununla birlikte tam denizde bulunan örgün liselerden de kitaplarınızı temin edebilirsiniz. Bu kitaplar için herhangi bir ücret talep edilmez.

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ SINAVLARI NASIL VE NEREDE YAPILIR?

Açık Öğretim sınavı her ilde bulunan sınav merkezlerinde yapılmaktadır. Her yıl belirlenen merkezlerde değişiklik olabilmektedir. Sınavlar çoktan seçmeli yani test usulü ile yapılmaktadır. Her soru 4 şıktan oluşurken 4 yanlış, 1 doğruyu götürmez. Açık Öğretim Lisesi sınavları hafta sonu yapılmaktadır. 4 oturum olarak gerçekleştirilen sınavın ilk oturumu saat sabah 10.00’da, ikinci oturum öğleden sonra 14:00’te yapılmaktadır. Ve öğrencilere oturum başı 2.5 saat soru çözme zamanı veriyorlar.

AÇık lise eğitimi

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNDE OKULDAN ATILMA VAR MI?

Açık öğretim liselerinde öğrencilerin sınırsız okuma hakkı bulunmaktadır. Okulla ilişkiniz kesilmediği sürece uzaklaştırılma verilmez. Ancak 12 dönem boyunca okulu tamamlayamayan öğrencilerin faydalandığı haklar elinden alınmaktadır. Açık öğretim lisesinde okuyan kişiler her yıl kayıtlarını yenilemektedir. Kayıtlarını yenilemeyen kişi sizlerin kaydı dondurulurken diğer dönem yenilememesi durumunda silik öğrenci konumunda yer almak. Öğrenciler istedikleri zaman yeniden kayıt yaptırabilmektedir.

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ ASKERLİĞİ TECİL ETTİRİR Mİ?

Askere gidecek kişilerin açık öğretim lisesinde okuması ile askerliklerini tecil ettirme hakları bulunmaktadır. Aktif olarak eğitim gören öğrenciler toplam 12 dönem boyunca tecil yaptırabilmektedir. Bunun için koordinatör liselerde doldurulacak ek-c2 belgesini askerlik şubesine teslim etmek yeterli olacaktır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN