Adana’nın tescillisinde fiyat düştü talebi düşmedi! Rusya, Avrupa, Ukrayna kasa kasa götürüyor! Bahçede 4 TL’den satılıyor

Adana’nın tescillisinde fiyat düştü talebi düşmedi! Rusya, Avrupa, Ukrayna kasa kasa götürüyor! Bahçede 4 TL’den satılıyor

Türkiye'nin üçte bir ihtiyacını karşılıyor dünyanın dört bir yanından talep yağmuruna tutuluyor. Adana'nın tescilli lezzeti rakipleri Mısır ve Yunanistan'ı da kıskandırıyor. Bahçede 3 ila 4 liradan satılıyor 4 ton verim alınıyor. İşte tüm detaylar…

Türkiye'de narenciye ihracatında ilk sırada yer alan Adana meşhur portakalları ile dünyaya da nam salıyor. Dünyanın dört bir yanından talep yağmuruna tutulan Adana portakalları 580.000 dönüm alanda üretiliyor. Geçtiğimiz yıl %10 artış göstererek 145.000 dönüm alanda üretim yapılan portakal da bu yıl dönüm başına 4 ton verim alındı. Adana'nın Yüreğir ilçesinde yetişen erkenci portakalları gözüne kestiren Rusya, Doğu Avrupa ve Suudi Arabistan kasa kasa portakal götürüyor. Portakalların bahçedeki fiyatı ise 3 ile 4 TL arasında değişiyor.

FİYAT DÜŞTÜ TALEP DÜŞMEDİ

Yüreğin Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu yıl rekoltede düşüş olduğunu söyledi. Adana'da 15 Ekim'de erkenci portakal hasadına başlandığını ifade eden Doğan, 15 Kasım'da Washington cinsi portakal hasadının yapıldığını söyledi. Doğan, şimdilerde Adana'da yetişen portakalların Ukrayna, Rusya, Suudi Arabistan ile birlikte birçok Avrupa ülkesine gönderildiğini aktardı. Fiyatların 3 TL ile 4 TL arasında değiştiğini ifade eden Akın Doğan, geçtiğimiz yıl portakal fiyatının 8 ile 10 TL arasında satıldığını aktardı.

adanada-portakal.jpg

MALİYETİNİ KURTAR

Portakal fiyatlarının en az 5 TL olmasını beklediklerini ifade eden Doğan, 3 ay öncesine kadar mevsimlik tarım işçisi bulmakta zorlandıklarının altını çizdi. Şu anda böyle bir sıkıntı olmadığını belirten Doğan, “Eğer o dönemde tarım işçisi sıkıntısı çekmeseydik üreticiler para kazanacaktı. Fiyatlar şuanda da düşük ama devlet tarafından 1 lira DFİF desteği verildi. Bir nebze maliyetler kurtarıldı” sözlerini dile getirdi.

portakal-toplamak.jpg

PORTAKAL UMDUĞUNU BULAMADI

Portakal ihracatında Mısır ve Yunanistan gibi ülkelerin Türkiye'ye rakip olduğunu ifade eden Mehmet Akın Doğan, “Mısır ve Yunanistan bizim rakiplerimiz. Onların girdi fiyatları daha düşük olduğu için bazı ülkeler onları tercih ediyor. Çiftçi ve tüccar portakaldan bu sene umduğunu bulamadı” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN