Adına kayıtlı tapusu olanlar dikkat! O tarihe kadar bu ödemeyi yapmayan ceza alacak

Adına kayıtlı tapusu olanlar dikkat! O tarihe kadar bu ödemeyi yapmayan ceza alacak

Binlerce kişi, Türkiye'nin dört bir yanında taşınmaz mal sahibi konumundadır. Bu kişiler, kendilerini yakından ilgilendiren güncel olaylar ve gelişmelerden haberdar olmayı arzu ederler. Bu bakımdan, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, tapu kayıtlarında ismi bulunan herkes için önemli bir duyurusu olmuştur.

Emlak vergisine dair konularla ilgili bilgi almayı hedefleyen ve tapu sahibi olan vatandaşlar oldukça geniştir. Gelir İdaresi Başkanlığı, Emlak Vergisi ve Belediye gelirlerine ilişkin sıkça gündeme gelen sorular ve bu soruların yanıtlarını internet sitesi üzerinden halka duyurmuştur.

Emlak Vergisi konusunda sıklıkla sorulan ve merak edilen bazı konular şunlardır:

EMLAK VERGİSİ NEDEN ALINIR?

Emlak Vergisi, Türkiye'nin sınırları içerisinde yer alan binalar, araziler ve arsalar üzerinden alınan bir vergi türüdür.

Emlak Vergisi ile ilişkilendirilen bina, arsa ve arazi kelimeleri ne anlama gelir?

Bina: Karada ya da su üzerinde kurulan sabit yapıları ifade eder, bu yapıların hangi malzemeden inşa edildiği önemli değildir. Ancak, yüzen havuzlar, çeşitli yüzen yapılar, çadırlar ve taşınabilir evler bina kapsamına girmez.
Arazi: Yatay ve düşey sınırları belirlenmiş ve sınırları belirli araçlarla tanımlanmış olan yeryüzü parçasıdır.
Arsa: Belediye sınırları içerisinde bulunan ve Belediye tarafından parsel haline getirilmiş arazilere arsa denir.

BİNA VE ARAZİ VERGİSİ KİMLERDEN ALINIR?

Bina veya arazi sahipleri, varsa intifa hakkı sahipleri, ya da malik gibi tasarruf edenler bu verginin mükellefleri arasındadır. Paylaşım esasına göre mülkiyet hakkına sahip olanların her biri, payları oranında vergi ödeme yükümlülüğüne sahiptirler. Eşit mülkiyet durumunda, malikler vergi ödemeden müştereken sorumludurlar.

BİNA VE ARAZİ VERGİSİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE NE ZAMAN BİTER?

Yükümlülüğün başlangıcı:

Bina ve arazi vergisi yükümlülüğü;
a) Vergi değerini değiştiren durumların ortaya çıktığı,
b) Takdir işlemlerinin yapıldığı,
c) Muafiyetin kaldırıldığı tarih itibarıyla takip eden bütçe yılından itibaren başlar.

Yükümlülüğün sona ermesi:

a) Bina vergisi:

Yanan, yıkılan, tamamen kullanılmaz hale gelen veya muafiyet şartlarını karşılayan binalar için vergi yükümlülüğü, bu olayların gerçekleştiği tarihi takip eden taksitten itibaren sona erer. Yasaların verdiği yetkiye dayanılarak kullanımı ve oturulması yasaklanan binaların vergileri, mükellefler tarafından bu durumun vergi dairesine (belediyeye) bildirilmesi veya vergi dairesi (belediye) tarafından kendiliğinden tespit edilmesi durumunda, bu durumların meydana geldiği tarihlerden sonraki taksitlerden itibaren, bu durumlar süresince alınmaz.

b) Arazi vergisi:

Vergiye tabi iken muafiyet şartlarını karşılayan araziler için vergi yükümlülüğü, bu olayın gerçekleştiği tarihi takip eden taksitten itibaren sona erer. Yasaların verdiği yetkiye dayanılarak tasarrufu yasaklanan arazinin vergisi, mükellefler tarafından bu durumun vergi dairesine bildirilmesi veya vergi dairesi tarafından kendiliğinden tespit edilmesi durumunda, yasaklama tarihini izleyen taksitlerden itibaren bu durumlar süresince alınmaz. Deprem, su basması, yangın gibi doğal afetler sonucunda yanan, yıkılan binaların arsalarına ait vergiler, bu olayların meydana geldiği tarihleri takip eden bütçe yılından itibaren iki yıl süre ile alınmaz. Üzerine bina yapılan arsanın arazi vergisi yükümlülüğü, inşaatın tamamlandığı yılı takiben bütçe yılından itibaren sona erer.

EMLAK VERGİSİ ÖDEME SÜRESİ NE ZAMANDIR?

Emlak vergisi ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti ise Kasım ayı içerisinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Maliye Bakanlığı, bölgelerin özelliklerine göre ödeme aylarını değiştirebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN