Adıyaman’da köylüler tesadüfen buldu! Helikopterle alıp incelemeye götürdüler: 2100 yıllık yazıtın gizemi çözüldü

Adıyaman’da köylüler tesadüfen buldu! Helikopterle alıp incelemeye götürdüler: 2100 yıllık yazıtın gizemi çözüldü

Adıyaman’da köylüler tarafından tesadüfen bulunan 2100 yıllık anıt helikopterle alınıp incelemeye götürüldü. Gizemi çözülmeye başlanan anıtta özellikle vurgulanan mesaj ise dikkatlerden kaçmadı…

Adıyaman’a bağlı Geçer’de bulunan ve askeri helikopter ile sarp kayalıklardan alınarak Perre Antik Kenti’ne taşınan 2100 yıllık yazıtta çeviri çalışmaları başladı. Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Margherita Facella ve Oxford Üniversitesi’nden Dr. Margherita Facella ile Oxford Üniversitesi’nden Dr. Charles Crowther, kente gelerek eserde inceleme yaptı. Prof. Dr. Margherita Facella, basına 1 hafta kadar devam eden çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

adiyaman-1.jpg

DESTEK VE KATKI SUNMAK İÇİN GELDİLER

Yazıtın önemini vurgulayan Facella, "İnsanlık ve Kommagene tarihine ışık tutacak bir yazıt, bunun incelemelerini yapıyoruz. Bu konuda destek ve katkı sunmak istiyoruz. Burada olmaktan çok memnunuz. Yazıtlarda Kommagene Kralı l. Antiochos'un özellikle halka verdiği demeçler var. Burada özellikle diyor ki 'Kanunlara son derece itaat edin ve saygılı olun'. Zaten yazıtların arkasında da l. Antiochos ile I. Mithridates rölyefi var. Çalışmalarımız sürüyor, ileride çok daha detaylı bilgiler vereceğiz." İfadelerini kullandı.

adiyaman-2.jpg

KÖYLÜLER HEMEN HABER VERMİŞTİ

Gerger’e bağlı Onevler Köyü Kımıldağı çevresinde 26 Eylül 2023 tarihinde kabartma heykele rastlayan köylüler, Adıyaman Müze Müdürlüğü’ne hemen bunu bildirmiş ve bölgeye gelerek inceleme yapan ekipler bölgenin kutsal alan olduğunu belirlemişti. Ekipler, bölgede tokalaşma sahnesinin olduğu kabartmayla yazıtların yer aldığı steller bulmuştu. Bölgenin sarp kayalık olmasından dolayı eserler askeri helikopter ile halatlarla Perre Antik Kenti’ne taşınmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN