AFAD gönüllü sayısını açıkladı! Deprem sonrasında tüm Türkiye birbirine kenetlendi! 110 bin 41 kişi tek yürek oldu

AFAD gönüllü sayısını açıkladı! Deprem sonrasında tüm Türkiye birbirine kenetlendi! 110 bin 41 kişi tek yürek oldu

7.7'lik depremin ardından AFAD'da gönüllü olmak isteyen binlerce vatandaş başvurularını hızlandırdı. AFAD Gönüllülük Sistemine 110 bin 41 başvuru olduğunu belirten Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Gönüllülük Dairesi Saha Koordinatörü İdris Varlı, toplam gönüllü sayısının 719.000 kişiye ulaştığını aktardı. İşte AFAD gönüllülük başvuru detayları…

Türkiye'yi derinden sarsan deprem ile birlikte çalışmalara başlayan AFAD, 2019 yılında Gönüllülük Dairesi Başkanlığı ile hizmet vermeye başladı. Şimdilerde farkındalık ve gönüllülük dairesi olarak devam ettiğini sözlerini ekleyen Varlı, 15 yaşını dolduran her Türk vatandaşının e-devlet üzerinden gönüllülük sistemine başvuru yapabileceğini belirtti. İşte AFAD gönüllülük başvuru detayları…

AFAD'DA NASIL GÖNÜLLÜ OLUNUR?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Gönüllülük Dairesi Saha Koordinatörü İdris Varlı, 15 yaşını tamamlayan her Türk vatandaşının e-devlet üzerinden sisteme başvuru yapabileceğini belirtti. Yapılan başvurunun ardından online 6 eğitim verildiğini ifade eden Varlı, eğitimi tamamlayan kişilere sertifika verildiğini aktardı. Online eğitimlerini tamamlayan kişilerin bulundukları illerdeki il müdürlükleri tarafından saha eğitimine davet edildiğini belirten Varlı, burada saha eğitimi aldıklarını aktardı.

afad-gonullu-1.jpg
Saha eğitimleri hakkındaki detayları aktaran Varlı, psiko-teknik, hafif arama-kurtarma, ilkyardım gibi eğitimlerin verildiğinin altını çizdi. Eğitimlerin tamamlanması ile birlikte bu kişilerin destek AFAD gönüllüsü olduğunu ifade eden Varlı, bu kişilere kimlik kartı verildiğini söyledi. Kimlik kartı bulunan kişilerin bu tarz afetlerde sahada görev alabildiğine değinen Varlı, “Ancak AFAD gönüllülerimiz bir enkazda arama-kurtarmacı değildirler. Sadece arama kurtarma yapan personelimize destek ekipleri olarak sahada bulunurlar. Örnek veriyorum, çadır kurmak, herhangi bir yeme-içme yardımında bulunmak. Son zamanlarda, yalnızca kayıp aramalarında, bulundukları bölgeyi iyi bilmelerinden dolayı onları değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.


GÖNÜLLÜ OLAN HERKES SAHADA GÖREV ALIYOR


Normal bir afet durumunda sadece destek AFAD gönüllülerinin sahada yer aldığına değinen Varlı, 4 derecedeki büyük afetlerde temel AFAD gönüllülerinin de sahaya çağrıldığını aktardı. Normal şartlar altında online eğitimlerin bir gün içerisinde tamamlandığını dile getiren Varlı, sistem üzerinde bir günde bu eğitimlerin tamamlanabildiğini söyledi.

afad-egitim.jpg

Saha eğitimlerinin de normal şartlarda bir hafta veya 10 gün gibi bir süre içerisinde tamamlandığını vurgulayan İdris Varlı, bazı illerin ve kişilerin durumuna göre bu sürenin uzayıp kısalabildiğini aktardı. Şimdi olduğu gibi 4 dereceden büyük afetlerde AFAD gönüllülük sistemine başvuru yapan kişilerin online eğitim almadan temel AFAD gönüllüsü olarak kabul edildiğini ve afet bölgesine gönderildiğini söyledi.


Arama kurtarma çalışmalarına destek olmak için bütün gönüllülerin sahaya götürüldüğüne değinen Varlı, açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı:


"Sadece dün ve bugün itibarıyla sisteme başvuru yapanların sayısı 110 bin 41 kişi. Toplamdaki sayımız ise 719 bin kişiye ulaştı. Sahada görev yapan gönüllü sayımız ise 8 binin üstünde."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN