AFAD, Meclis Araştırma Komisyonu'nda: CHP istifaya davet etti AK Parti 'görevini yaptı' dedi

Deprem felaketinin araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda CHP'li Mürsel Alban, AFAD yönetimini istifaya çağırdı. Alban'ın tepkisine karşılık AK Partili milletvekilleri ise 'AFAD görevini yaptı' şeklinde cevap verdi. AFAD Başkanı Sezer ise, 50 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiği afet için "Bizlerin de kendi adımıza aldığımız çok büyük dersler var. Hepimizin üstlenmesi gereken sorumluluklar var ve yeni bir anlayışın ortaya konması gerekiyor" diye konuştu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonuçlarının tüm yönleriyle araştırılması, depreme dirençli yapı stokunun oluşturulması ve kentsel dönüşüm uygulamalarının etkinliğinin artırılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarına devam ediyor.

Komisyonun dün yapılan toplantısında söz alan CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, AFAD yönetimini istifaya çağırdı. Alban, şunları söyledi:

'İŞİ BİLENLER YÖNETİME GELSİN'

"Ben hepinizin huzurunda, bütün illerimizde malını kaybetmişlere geçmiş olsun, canını kaybetmişlere rahmet diliyorum ama onların canını kurtaramayan, gerekli ekibi, ekipmanı kuramayan, bugün bizim sağ tarafımızda oturan AFAD yönetimini buradan çıkmadan istifaya davet ediyorum. İstifa etsin, bu işi bilen, siyasetin emrine girmeyen, insanların canını, malını kurtarmaya yönelik planlama yapan doğru yönetimlerin gelmesini ben şu an öneriyorum. Eğer AFAD yönetiminin, başkanının vicdanı rahatsa bir şey demiyorum, eğer vicdanı rahat değilse buradan çıkarken istifa eder, öyle çıkar.

'İYİ Kİ AFAD VAR'

AFAD birçok arama kurtarma faaliyetini bünyesinde bulunduruyor, yeterli ekibi var mı? AFAD’ın elinde kaç tane ekip var şu an? Verileri verdiniz ama deprem anında kaç kişi vardı, müdahale ediyordu? Depremin ilk üç günü Adıyaman’da neden yoktunuz, neredeydiniz, gerçekten merak ediyorum. Adıyaman Valisi sizi mi yanılttı, siz mi Adıyaman Valisi’ne 'Böyle bir açıklama yapın' dediniz.”

Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu, CHP'li Alban'ın sözlerine "İyi ki AFAD var yani" diye yanıt verirken; AK Parti’li milletvekilleri "AFAD görevini yaptı" diyerek tepki gösterdi.

'BÜYÜK BİR DERS ALDIK'

Komisyonda sunum yapan AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremden etkilenen 11 ilde 248 planlanan konteyner kent alanı olduğunu belirterek, toplam 501 bin 69 çadır kurulumun yapıldığını, 316 çadır kentte 33 bin 919 çadır kurulduğunu, deprem bölgesinde 2 milyon 4 bin 276 kişinin çadırlarda yaşadığını söyledi. Eleştirilere yanıt veren Sezer, "Burada her kurumun alması gereken dersler var, bizlerin de kendi adımıza aldığımız çok büyük dersler var. Bunlarla ilgili olarak, yeniden Allah bizleri bu tür afetlerle karşılaştırmasın ama her kurumun, bu Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamındaki her kurumun, Risk Azaltma Kurumu kapsamında görev alan bütün kurumların üstlenmesi gereken bütün kurum derken buna fert fert de bakmak lazım, millet olarak da bakmak lazım; hepimizin üstlenmesi gereken sorumluluklar var ve yeni bir anlayışın ortaya konması gerekiyor" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN