AFAD'dan ciddi deprem uyarısı: Trabzon'da 2 ilçe ağır hasar alacak

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından AFAD’ın Trabzon için hazırladığı raporda, Kuzey Anadolu Fayı'nın geçtiği Erzincan'da yaşanabilecek büyük bir depremin Trabzon'un Düzköy ve Çaykara ilçelerinde ağır sonuçlara yol açacağı belirtildi.

Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7’lik depremlerin ardından tüm ülkede yapı stoklarına ilişkin çalışmalar başlatıldı. Trabzon için hazırlanan İl Risk Afet Azaltma Planı (İRAP) raporunda AFAD'ın hazırladığı olası deprem senaryosu korkuttu.

TRABZON İÇİN DEPREM SENARYOSU

Rapora göre Kuzey Anadolu fayının geçtiği Erzincan’da yaşanabilecek büyük bir depremde, Trabzon’da en fazla risk altında olan Düzköy ve Çaykara ilçelerinin etkileneceği belirlendi. Rapordaki senaryoya göre, 7.9 büyüklüğünde deprem yaşanması durumunda, Düzköy’ün Yerlice Mahallesi'nde yapısal hasarlar oluşması, depreme bağlı oluşacak heyelan ve kaya düşmeleri nedeniyle Gökçeler, Taşocağı, Aykut, Çiğdemli ve Çayırbağı mahallelerinin de risk altında olacağı belirtildi.

AĞIR HASAR ALACAK İLÇELER

Depremden en fazla etkileneceği tahmin edilen diğer ilçe Çaykara’nın güneydoğusundaki alanlardaki yerleşim yerleri için ise tehlike potansiyeli taşıdığı ortaya kondu. Raporu inceleyen uzmanlar, yapıların mühendislik hizmeti alınmadan inşa edildiğine dikkati çektiği ilçelerde, olası depremin ciddi hasara neden olacağını söyleyerek, önlem alınması önerdi. Rapor sonrası belediyelerce yapı stokları mercek altına alınan toplam 26 bin 282 nüfusa sahip 2 ilçede, risk saptanan yapılarda dönüşüm projesi ve hak sahibi ikna çalışmalarına da başlandı.

KAHRAMANMARAŞ’TA YAŞANAN ETKİYE BENZER OLACAK

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Erzincan’da yaşanabilecek depremin Trabzon’u etkileyeceğini söyledi. Prof. Dr. Altunışık, “Şu an Türkiye’de deprem beklenen ve ilgili yer bilimci hocalarımızın açıkladığı sismik boşluklu olan bölgeler var. Bizim bölgemize de en yakın illerden biri Erzincan. Erzincan'da beklenen bir depremde, Kahramanmaraş depremindeki etkilenme alanını çember olarak alıp Erzincan’a yerleştirdiğiniz zaman Trabzon’un da bu halka içerisinde olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı..

‘ESKİ YAPILAR İNCELENMELİ’

Eski yapıların incelenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Altunışık, “Öncelikle kamu binaları ve 2000 yılından önce inşa edilmiş ve imar barışından faydalanan binalardan başlamamız gerekiyor. ‘İl Risk Afet Azaltma Planı’ kapsamında ilimizin deprem açısından bazı tehlikeli ilçeleri var. Bunlar Düzköy ve Çaykara olarak belirlendi. Dikkat ederseniz buralarda yığma taşıyıcı sisteme sahip binalar, el yordamıyla herhangi bir mühendislik hizmeti almadan yapılmış yapılar var. Bu yapılarımızın risk altında olduğunu görüyoruz. İRAP’ta Erzincan’a yakınlığı açısından Çaykara ve Düzköy ilçeleri odak noktası gösterilmiş” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN