Afrika'dan kırmızı misafir bugün geldi! İl il gezip cuma günü gidecek... Gözlerimize kirpiklerimize kadar dolabilir

Afrika'dan kırmızı misafir bugün geldi! İl il gezip cuma günü gidecek... Gözlerimize kirpiklerimize kadar dolabilir

Afrika’dan kırmızı misafir bugün geldi. 1 hafta boyunca yurtta kalacak olan bu misafir il il gezip cuma günü gidecek. Uzmanlar ise özellikle o hastalığı olanlar için uyarıda bulunarak, dikkatli olun çağrısı yaptı. İşte, Afrika’dan Türkiye’ye gelen kırmızı misafir…

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Türkiye’nin 1 hafta boyunca Afrika’dan gelen çöl tozunun etkisi altına gireceğini belirtti. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, çöl tozlarının rüzgarlardan dolayı atmosferik sistemler ile binlerce kilometre uzaklara taşındığını aktardı.

Çöl bölgelerinde bolca toz olduğunu söyleyen Toros, bu tozların farklı kıtalara hareket etmesinin normal bir doğa olayı olduğunu söyledi. Toros, en büyük sıcak çöl Sahra Çölü’nün dünya atmosferinde önemli bir mineral toz kaynağı olduğunun altını çizerek, "Demir ve fosfor gibi mineraller yönünden zengin çöl tozları, taşıdığı minerallerle denizlerde fitoplanktonların besin kaynağı olurken, karalarda bitkilerin gelişmesine ve toprağın veriminin artmasına katkı sağlıyor." dedi.

afrikadan-toz-bulutu-1.jpg

CUMA GÜNÜ İTİBARİYLE TÜRKİYEDEN AYRILACAK

Türkiye’nin de Afrika’dan yola çıkan çöl tozunun etkisinde olduğunu söyleyen Toros, "Türkiye'de çöl tozunun etkisi, atmosferik sayısal model sonuçlarına göre önümüzdeki hafta boyunca devam edecek. Çöl tozu etkisi Türkiye'nin farklı bölgelerinde günden güne değişiyor. Örneğin bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu, pazar ve pazartesi Akdeniz, İç Anadolu, Ege, Marmara, salı Karadeniz, Marmara ağırlıklı, çarşamba Akdeniz, İç Anadolu, Ege, Marmara Bölgesi'nde çöl tozu etkili olacak. Perşembe günü çöl tozunun etkisi azalacak. Cuma gününden itibaren azalarak ülkemizi terk edecek" şeklinde konuştu.

HAVADAKİ PARÇACIKLAR GÖKYÜZÜNÜN RENGİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Prof. Dr. Toros, çöl tozunun etkisi ile atmosferin bugünlerde kırmızı şekilde göründüğünü ifade etti. Gökyüzündeki renklerin atmosferdeki moleküllerin saçtığı güneş ışığından geldiğini kaydeden Toros, "Güneş ışınlarının geliş açısı ve toz miktarına bağlı olarak bilhassa gün doğumu ve gün batımında gökyüzü daha kızılımsı, daha sütlü ve daha puslu yani daha renkli hale gelebilir" ifadelerine yer verdi.

yeni-proje-7.jpg

O KİŞİLERDE OLUMSUZ ETKİSİ ARTIYOR

Yapılan çalışmaların, çöl tozunun faydası olduğu kadar yoğunlaştığı yerlerde sağlık soruna olan kişilerde nefes alma sorunlarına yol açtığına değinen Toros, , "Çünkü havadaki parçacık maddeler arttıkça hava kalitesi kötüleşebilir. Parçacıklar solunarak akciğerlere ve kan dolaşımına girebilir ve astım ve üst solunum yolu sıkıntıları olanları olumsuz etkileyebilir" dedi.

Tozların özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar ve kalp ya da akciğer hastalığı olanlarda daha olumsuz etkisi olduğunu kaydeden Toros, "Bu sebeple sağlımızı korumak için bulunduğumuz yerin hava kalitesini 'www.havaizleme.gov.tr' adresinden takip etmesinde fayda var. Kendi sağlık durumunuza göre dikkatli olalım. Örneğin bugünlerde dışarıya çıkıyorsanız koşmak yerine yürüyüş yapmak daha doğru olacaktır." şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN