Afrika’nın en zengin kadınıydı...Mahkeme servetine el koydu

Afrika’nın en zengin kadınıydı...Mahkeme servetine el koydu

İngiltere Yüksek Mahmessi Afrika’nın en zengin kadını olarak tanınan Angola eski devlet başkanının kızı Isabel dos Santos’un 3,5 milyar dolar olduğu tahmin edilen servetini dondurdu.

KARAR / ALMANYA

İngiltere Yüksek Mahkemesi Afrika’nın en zengin kadını olarak tanınan Isabel dos Santos’un 3,5 milyar dolar olduğu tahmin edilen servetini dondurma kararı aldı. Mahkeme Angola telekomünikasyon şirketi Unitel’in başvurusu üzerine bu kararı aldı.

Unitel şirketi de Isabel don Santos tarafından kurulmuştu. Isabel’in babası Jose Eduaordu dos Santos bir petrol ülkesi olan Angola’yı 1979 ve 2017 arasında yönetti ve dos Santos ailesi büyük bir servetin sahibi oldu. Financial Times’in bir haberine göre sadece 2007 ve 2010 tarihleri arasında ülke bütçesinde 32 milyar doların kayıp olduğu bildiriliyor.

Jose Eduardo dos Santos’un 2017 yılından itibaren başkanlığa aday olmamasıyla yerine gelen yeni iktidar, dos Santos ailesi hakkında soruşturmalar başlattı. Sadece Isabel hakkında değil aynı zamanda erkek kardeşi Jose Filomeno hakkında da sayısız soruşturma var. Baba Santos 2022 yılında hayatını kaybetti.

DEVLET ŞİRKETİNDEN ÖZEL ŞİRKETİNE HAVALE

Unitel telefon şirketi bu şirketin eski yöneticisi Isabel dos Santos’dan yarım milyar doların üstünde bir meblağ talep ediyor. Isabel kendisi tarafından kurulan bir Hollanda firmasına 320 milyon sterlin kredi verdi ve bu para bir daha geri ödenmedi. Unitel bu parayı faizleriyle birlikte 580 milyon sterlin (670 milyon dolar) olarak geri istiyor.

Dos Santos’un avukatları bu talebi Angola’nın şimdiki devlet başkanı Joao Lourenço’nun kendileri hakkında sürdürdüğü bir iftira ve siyasi takibat olarak görürken, İngiltere Yüksek Mahkemesi iddiaları özünde doğru bulduğunu açıkladı ve Isabel dos Santos’un servetini dondurma kararı aldı. Santos’a şahsi harcamaları için haftada 15 bin sterlin ve beş çocuğunun her biri için 5 bin sterlin harcama sınırı koydu.

Mahkeme, Santos’un şahsi harcamaları için ‘’baya şaşırtıcı harcama şekli’’ tanımlaması yaparken, Isabel dos Santos lüks yaşam stili ile tanınıyor. Ülkesinde

LÜKS YAŞAMIYLA TANINIYOR

“Prenses’’ olarak tanınan Santos düzenlediği özel partilerden birinde sahne alması için ünlü şarkıcı Mariah Carey’e bir milyon dolar ödemişti. Times gazetesinin araştırmalarına göre Santos’un Londra’nın en lüks semti Kensington’da üç villası bulunuyor.

Isabel dos Santos’un Angola ve başta Portekiz olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde birçok şirketin ortağı. Forbes dergisi üç yıl öncesine kadar Santos’un servetini 3.5 milyar dolar olarak tahmin ediyordu. Ancak Isabel hakkında Angola, Portekiz ve Hollanda mahkemelerinde serveti dondurulma kararları verilince 2021 yılında itibaren Forbes listesinden de çıkarıldı.

Isabel’in erkek kardeşi Angola Devlet Fonu eski başkanı Jose Filemeno da Angola’da 500 milyon dolar para cezası ve 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Filomeno, babasının iktidardan ayrılmasından bir hafta önce yarım milyar dolarlık bir meblağı Afrika Merkez Bankası’ndan Avrupa ülkelerindeki özel hesaplarına havale ettirmişti.

İngiltere Yüksek Mahkemesi Isabel’e bütün servetini mahkemeye sunması için bir ay süre verdi. Unitel’in gerçek talepleri konusundaki mahkeme ise 2025 yılında başlayacak. Isabel dos Santos hakkında Angola’da da suçlamalar var. Angola Genel Savcısı aynı zamanda devle petrol şirketi Sonangol’un da CEO’su olan dos Santos hakkında bu görevi sürdürdüğü esnada para yıkama, evrakta sahtecilik ve adam kayırma suçları işlediği iddiası ile soruşturma başlattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN