Sanatçı Ahmet Güneştekin, son olarak bölücü terör örgütü PKK'nın ateşkes ilan ettiği süreci 'Barış Süreci' olarak nitelendirdi. 'Çok hasar almış bir tarih' var diyen Güneştekin, intikam hesaplaşmalarının hiçbir faydasının olmayacağını savundu. Sanatçı, geçmiş ve geleceğin birbirinden bağımsız onarılamayacağını vurguladı, "Samimi bir barışın ve öz eleştirili bir yüzleşmenin kaybedeni olmaz." yorumunu yaptı.
Bölücü terör örgütü PKK, Öcalan'ın çağrısına karşılık vererek 1 Mart'ta ateşkes ilan etti. Bu gelişme, on yıllardır devam eden terör sorununun bitmesi için bir dönüm noktası oldu. Sanatçı Ahmet Güneştekin, sahici ve kapsayıcı olduğu sürece her barış girişimini olumlu bulduğunu söyleyerek sürece destek verdi.
Güneştekin, "Barış Süreci ile ilgili fikrimi soranlara..." diyerek sosyal medya hesabında konuya ilişkin düşüncelerini paylaştı. Türkiye’nin yüzleşemediği çok katmanlı hak ihlalleri, üstü örtülmüş hakikatler olduğunu ifade eden Güneştekin, bu konunun "çok hasar almış bir tarihi" olduğunu belirtti.
'SAHİCİ VE KAPSAYICI HER GİRİŞİMİM OLUMLU BULUYORUM'
Konunun özgül içeriği, ruhu kaybolmadan güç mücadelesine indirgenmeyen her sahici ve kapsayıcı barış girişimini olumlu bulduğunu açıklayan başarılı sanatçı, "Geçmişle hesaplaşma deneyiminin gerekliliğine inanıyorum." dedi.
Güneştekin'e göre bu hesaplaşma "Ancak geleceği kurma çabası ve süreci içerisinde" olabilir. "Samimi bir barışın ve özeleştirili bir yüzleşmenin kaybedeni olmaz." diyen Güneştekin, Geçmişin acı travmalarını intikam hesaplaşmalarıyla devam ettirmenin hiçbir faydası olmayacağını vurguladı.
'SANATTAKİ KARŞILIĞI HAFIZADIR'
Eserlerinde bu tarihi deneyimleri yansıtan sanatçı, "Bu hesaplaşmanın sanat pratiğindeki karşılığı 'hafızayla uğraşmak'tır. İşlerimi böyle bir bağlama yerleştiriyorum." diyerek sanatsal bakış açısını anlattı:
"Değişmiş olan bir durumu tanımayı reddetmek, onun değiştirdiklerini görmeyi reddetmek… Dünyanın çeşitli yerlerindeki geçmişle hesaplaşma deneyimlerini düşündüğümüzde bu yaklaşımın sağaltan bir yanı olmadığını görebiliriz. Büyük anlatılar gereklidir belki ancak olaylara, insan hikâyelerine indiğiniz zaman gerçekten duygusal engelleri olan insanlara ulaşma şansını da bulabilirsiniz. İnsanları duyarlı kılabilmek için de bu gereklidir..."
Barış Süreci ile ilgili fikrimi soranlara:
— Ahmet Güneştekin☀️ (@AhmetGunestekin) March 5, 2025
Türkiye’nin yüzleşemediği çok katmanlı hak ihlalleriyle, üstü örtülmüş hakikatlerle örülü çok hasar almış bir tarihi var. Konunun özgül içeriği ruhu kaybolmadan, güç mücadelesine indirgenmeyen her sahici ve kapsayıcı barış girişimini… pic.twitter.com/hdnvRNF3n3