Aileden miras kalan arsa sahipleri dikkat: Elinizden gidebilir! Uzman isim, yaşanmış örneği anlattı

Aileden miras kalan arsa sahipleri dikkat: Elinizden gidebilir! Uzman isim, yaşanmış örneği anlattı

Miras kalan arsanın nasıl pay edileceği aile üyeleri arasında her zaman tartışma konusu oluyor. Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren hisseli tapu ile ilgili dikkat edilmesi gereken detaylar ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...

Aileden kalan malvarlığı nedeniyle kardeşler arasında gerginlik yaşanabiliyor. Mahkeme kararları dikkat çekerken, herhangi bir anlaşmazlık durumunda neler yapılması gerektiği ortaya çıktı. Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusundan gelen soruyu yanıtlarken milyonları ilgilendiren konuyu aydınlattı.

"ARSA HİSSELERİNİ GERİ ALABİLİR MİYİM?"

Tamer Heper'e yöneltilen soru şöyleydi: "Babamızdan kalan malvarlığı kardeşler arasında mahkemede eşit olmayacak şekilde paylaşıldı. Ancak şimdi kardeşlerden bazıları sözleşme hükümlerine uymuyor. Bugün gayrimenkullerle ilgili olarak kardeşlerime devrettiğim arsa hisselerini geri alabilir miyim?"

Tamer Heper'in yanıtı şöyle oldu: "Okuyucum kardeşleri ile bir miras taksim sözleşmesi yapmış ancak bilemediğim nedenle konu mahkemeye yansımış ve mahkeme huzurunda bir taksim gerçekleşmiş.

Bu sözleşmede paylaşımın mutlaka eşit olması gerekecek diye bir kural yok. Miras payları yasal olarak kardeşler arasında eşittir ama sonradan mirasçı sıfatını taşıyanlar bir miras taksim sözleşmesi yapabilir. Miras taksim sözleşmesinin yazılı olması geçerlilik şartı olarak kabul edilmiştir.

Yazılı olması yeterli olup, resmi şekilde yapılması zorunluluğu yoktur. Tüm mirasçıların katılımı şarttır. Mirasçılar taksimin nasıl yapılacağını yazılı hale getirir, altını imzalar ve bu paylaşım sözleşmesi geçerlilik kazanır.

Bunları anlatmamın sebebi okuyucumun mahkeme huzurunda demesinin anlamını çözmek. Şimdi bazı kardeşler buna uymuyormuş. Bunun net yanıtını verebilmek için uyulmayan hususların ne olduğunun bilinmesi gerekir.

Ancak genel olarak uyulmaması durumunda bir kısım malların teslimi veya iadesi gerekiyor ise bunların talep edilmesi, gerekirse dava açarak bu konuda ilam alınması bazı hallerde ise tazminat talep edilmesi gerekebilir.

"BU TÜR SÖZLEŞMELERİN HÜKÜMLERİNE UYULMASI ŞARTTIR"

İşte bunlardan hangisinin nasıl yapılacağına karar vermek için sözleşme hükümlerinin ve uyulmayan hususların bilinmesi gerekir. Ancak genel olarak şunu söyleyebilirim ki bu tür sözleşmelerin hükümlerine uyulması şarttır.

Okuyucumun isteği bazı gayrimenkullerin hisselerine sahip olmak. Bunun için de görünürdeki izlenim, olayın bir dava konusu yapılacağıdır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN