Akademisyen de göç kervanında

Akademisyen de göç kervanında

Hekim göçündeki artış Türk Tabipleri Birliği’nin verileriyle ortaya konurken üniversite öğrencilerinin ‘hayalinin’ yurt dışına gitmek olduğu kamuoyu çalışmalarına yansıdı. Yetişmiş beyinlerin gelecek ümidini kaybettiğini gösteren vahim tabloya akademisyenler de eklendi. İYİ Partili Ahmet Fakıbaba “Akademisyenler insanca yaşam arayışlarını yabancı ülkelerde sürdürüyor” dedi.

Hastanelerde sonu gelmeyen şiddet, 5 dakikada muayene, yetersiz gelir gibi nedenler hekimlerin rotalarını yurt dışına çevirmesine yol açıyor. Türk Tabipler Birliği (TTB), sağlık çalışanlarının yurtdışına gidebilmek için aldığı ‘iyi hal belgesi’ne başvuruların ağustosta 300 bariyerini aşarak 315’e ulaştığını ve 2023’ün ilk 8 ayında alınan ‘iyi hal belgesi’nin ise bin 964’ü bulduğunu açıkladı. Türkiye’de eğitim gören üniversite öğrencilerinin mezuniyetten sonra hedeflerinin yurtdışına gitmek olduğu ise anketlere yansıdı. Benzer tablonun akademisyenler için de geçerliği olduğunu Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ufuk Akçiğit’in araştırması ortaya koydu.

1666251222fakibaba.jpg Akademik beyin göçünün fotoğrafını çeken çalışmaya göre, Türkiye’den giden 12 bin akademisyen çalışmalarını yurt dışında sürdürüyor. Araştırma, en verimli akademisyenlerin yurtdışına gittiğini, geri dönenlerin veriminin ise yüzde 10 düştüğünü ortaya koydu. Prof. Akçiğit “Türkiye bir beyin göçü paradoksu yaşıyor” dedi.

En verimli akademisyenler yurtdışına gidiyor, verimi arttıkça akademisyen Türkiye’ye dönmek istemiyor. Bu döngü beyin göçü paradoksu olarak anılıyor. Türkiye’nin uzun yıllarda ve ciddi bir maliyetle yetiştirdiği beyinlerin yurt dışına gidişi TBMM’de de bir kez daha gündeme taşındı. TBMM Genel Kurulu’nda 2024 bütçesinin görüşmeleri sırasında söz alan İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Bütçe Kanunu Teklifi’nin 14’üncü maddesine dikkat çeken İYİ Partili Fakıbaba “Akademisyenlerin sorunları artıyor. Maaşlarının yoksulluk sınırının altında oluşu ve ücretlerinde hiçbir iyileşme yapılmaması mesleğin cazibesini yitirmesine sebep olmuş ve akademiden kopuşlar başlamıştır” dedi.

Fakıbaba konuşmasını şöyle sürdürdü: Doktorlar, hemşireler ve mühendisler gibi akademisyenler de insanca yaşayabilmek adına yurt dışı arayışlarına girmişlerdir. Lise eğitimi sonrasında üniversiteyi kazanarak 4 yıllık lisans iki yıllık master, 4 yıllık doktora toplam 10 yıllık eğitimini tamamlayan daha sonrasında iki tez ve birçok yayın yapan bir öğretim görevlisi 2023 yılı itibarıyla ortalama 35-40 bin lira maaş almaktadır. Üniversite mezunu bir devlet memuru 4800 ek göstergeye sahipken aynı üniversiteden mezun akademisyen olmayı tercih etmiş bir kişinin ek göstergesi 4200’dür. Sizce bu adil mi? Ülkemize olumlu katkı sağlayan akademisyenlerin sayısı düşecek, ülke teknoloji, bilim ve ilim alanlarında geri kalmaya devam edecektir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN