Akdeniz'de felaketin çanları çalıyor! Uzmanlar kötü günlerin habercisini duyurdu: " Maalesef Türkiye'de de görülmeye başladı"

Akdeniz'de felaketin çanları çalıyor! Uzmanlar kötü günlerin habercisini duyurdu: " Maalesef Türkiye'de de görülmeye başladı"

Akdeniz'de giderek büyüyen felaket hakkında uzmanlardan uyarı geldi. Kötü günlerin beklediğini ifade eden uzmanlar, Türkiye'de de görüldüğünü paylaştı. Endişe verici durum canlılığı tehdit ederken, doğal felaketlere de yol açabilir.

Akdeniz'de büyüyen felaket uzmanların dikkatinden kaçmadı. Felaket çanlarının çaldığını belirten uzmanlar Antalya, Mersin ve Adana'yı uyardı. Doğal bir felaket ya da yaşamı tehdit eden bir unsura dönüşebilir. İşte Akdeniz'deki tehlike...

FELAKET ÇANLARI ÇALIYOR

Ülkemizde her yıl kırılan sıcaklık rekorları 2023 yılında yeniden kırıldı. Afrika ve Bafra'dan gelen sıcak hava dalgalarının yanı sıra El Nino etkisi kasıp kavurdu. Kış mevsimine kadar etki eden sıcaklıkların sonucunda kar yağmaz oldu. Sıcaklıklar ülkeyi olumsuz etkilediği gibi deniz sıcaklığını da yükseltti. Deniz sıcaklığındaki yükselişin ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Bölümü'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, Akdeniz'de yaşanabilecekleri anlattı.

gejxkrjxcaanlc1.png

DENİZ SICAKLIKLARI ARTIYOR

Mersin ve İskenderun Körfezi'ndeki sıcaklık değişimlerinden bahseden Salihoğlu, son verilere göre 2 derece yükseldiğini söyledi. Aralık ayında deniz yüzey sıcaklığı Mersin'de 22, İskenderun ve Antalya'da 21,5 olarak ölçüldü.

Değerlerin en yüksek rakamlar olduğunu belirterek, Ocak ayında İskenderun ve Mersin Körfezleri'nin 19 derece olması gerekirken 20 derece olduğunu söyledi. Antalya'da 22 derece olması gereken deniz sıcaklığının kasım ayında 24,5 derece ölçüldüğünü de paylaştı.

deniz-suyu-sicakliklari-2089532.jpg

BU YAŞANIRSA YAŞAM OLMAZ

Küresel ısınmada döneminden geçtiği söylenilen dünyada aynı zamanda soğuma da yaşanıyor. Özellikle kar yağışlarının ABD'de yoğunlaşması ve Kanada'da aşırı soğukların görülmesiyle birlikte hem soğuk hem de sıcak rekorlar kırılıyor. Prof. Dr. Yaşar, "Sıcaklıklar dengelenirse yaşam olmaz!" dedi.

FIRTINA UYARISI

Deniz sıcaklıklarındaki artış aynı zamanda fırtına habercisi olarak da biliniyor. Akdeniz'de tropikal fırtınaların 1930 senelerinde başladığını söyleyen Yaşar, her geçen yıl bu fırtınaların sayısında artış olduğunu belirtti. Sirte körfezinde sıcaklık 27 dereceyi geçerse fırtına olduğunu söyleyerek, "Fırtına kuzeye doğru gider ve Yunanistan kıyılarında sönümlenir. Bizim kıyılarımıza gelmez. Bazen çeviri hatalarından dolayı bizde tropikal fırtına olacak haberleri gelebiliyor.” ifadelerini kullandı. 2023 senesinde Libya'yı vuran fırtınaların sebebi de bu şekilde yaşanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN