Akın akın Türkiye'ye geliyorlar! Ne buldularsa alıp götürüyorlar! Bulgar ve Yunan akının esas sebebi ise hayret düşürdü

Akın akın Türkiye'ye geliyorlar! Ne buldularsa alıp götürüyorlar!  Bulgar ve Yunan akının esas sebebi ise hayret düşürdü

Hem Yunanlar hem de Bulgarlar akın akın Türkiye sınırlarına geliyor. Türkiye'ye giriş yapan yabancıların nedeni ise duyanları şaşkına çevirdi. Meğer Onları almak için gelmişler. İşte Yunanlıların ve Bulgarların Türkiye'ye gelme nedenleri…

Türkiye'nin sınır illeri arasında yer alan Edirne, son yıllarda birçok turisti ağırlıyor. Hem Bulgar hem de Yunan turistler sınır kapısına yönelirken Türkiye'ye geliş nedenleri de şaşkına çevirdi. Tek dertleri o ürünleri alıp ülkelerine dönmekmiş. İşte Yunanlıların ve Bulgarların Türkiye'ye gelme nedenleri…

TURİST AKININA UĞRUYOR

Piyasalardaki değişkenlik hız kesmeden devam ederken Euro fiyatlarındaki artış yabancıları da zor durumda bırakıyor. TL'nin Dolar ve Euro karşısındaki değeri düşüş gösterirken yabancılar da bu durumu fırsata çevirmekten kaçınmıyor. Başta alışveriş merkezi olmak üzere Edirne'nin pek çok yerinde yoğunluk görülürken özellikle hafta sonlarında Bulgarların şehre giriş yaptığı görülüyor.

edirne-sinir-kapisi-yogunluk.jpg

Son 2-3 yıl içerisinde artan trendlerle birlikte Edirne'ye olan ilginin arttığını ifade eden Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, Bulgarların sağlık giderleri ile birlikte birçok ihtiyaçlarını da Edirne'den karşıladığını aktardı. Eczanelerden ilaç temin eden Bulgarlar, hem sağlık kuruluşlarından hem de eczanelerden faydalanıyor. Gürkan Kılıççıgil, " Eczaneye temel müracaatlarının sebebi özellikle Türkiye'deki sağlık politikasının sağlam temelleri nedeniyle ilaç fiyatının belli bir oranda tutulması, bununla birlikte görece olarak bazı ilaçların ucuz kalması ve de Türkiye'de çok güçlü bir ilaç endüstrisi olması. İşin gerçeği Bulgaristan'da olmayan sağlık sistemindeki ilaçlarla ilgili olarak da buralarda hem kaliteli hem de ucuz ilaca erişebiliyorlar" sözlerini dile getirdi.

VİTAMİNDEN TAKVİYELERE KADAR…

Türkiye'de pahalı ancak yurt dışından gelenlere göre daha uygun fiyatlı gelen vitaminler ve gıda takviyeleri de yoğun bir ilgiyle karşılanıyor. Kılıççıgil, Bulgar vatandaşların yalnızca ilaç almakla sınırlı kalmayıp vitamin ve gıda takviyeleri talep ettiğini aktardı. Ilaca göre bunları talebin daha fazla olduğunu aktaran Gürkan Kılıççıgil, basit soğuk algınlığında kullanılan çeşitli takviyelerin Bulgarların ilgi odağında olduğunu aktardı.

edirne-turist.jpg

KESİNLİKLE PARA VERİP ALAMAZLAR

Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelen kişilerin kendi ülkesinde yazdırdığı reçeteyle Türkiye'de ilaç alamadığının altını çizen Kılıççıgil, yasa ve yönetmeliklerde bazı ilaçların reçete ile satışının yapılması ile ilgili katı yönetmelikler olduğunu aktardı. Yönetmelik kapsamında eczanelerin hareket ettiğini ifade eden Kılıççıgil, Bulgaristan'da yazılan reçetenin Türkiye'de hiçbir geçerliliği olmadığını söyledi. O ilaçların reçeteli takiplerinin kesinlikle yapılmadığını aktaran Kılıççıgil, “Bakanlığın belirlediği sağlık turizmi çerçevesinde de bizim Edirne'mizdeki hastaneler de Bulgaristan vatandaşlarına hizmet ediyor, bunu bir gelir kalemi olarak görüyoruz ülkemizde. Eğer Türk hekimlerimiz reçete ederlerse Bulgar vatandaşlarına, onların pasaportlarıyla işlem yapıp ilaçlarını teslim ediyoruz. Yani normal olarak reçeteli ilaçları para verip almaları mümkün değil" ifadelerini kullandığı.

edirneye-turistler-ilac-almak-icin-gelmis.jpg

AKIN AKIN SINIR KAPISINA GİDİYORLAR

Şehirde oluşan yoğunluğun kentteki arz talep dengesinde herhangi bir sıkıntı oluşturmayacağını ifade eden Kılıççıgil, 7 milyonluk nüfusa sahip olan Bulgaristan'ın arz talep dengesinde bir sorun yaratmasının mümkün olmadığını aktardı. Sınır kapısına yakın birçok şehirde benzer durumların söz konusu olduğunu ifade eden Gürkan Kılıççıgil, bu şehirlerde oluşan Yoğunluğun Türkiye'nin dinamiğini bozacak bir durum olmadığını aktardı.

İlaç fiyatlarının euro kuru üzerinden hesaplandığını işaret eden Kılıççıgil, Euro kurunun eskiden yılda bir kez Şubat ayında hesaplandığını söyledi. Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde sağlık bakanlığının bunu yılda ikiye yükselttiğini vurgulayan Kılıççıgil, son güncellemenin Temmuz ayında yapıldığını ifade etti. Aralık ayında yeniden bir güncelleme olabileceğini dile getiren Kılıççıgil, “Sürekli Sağlık Bakanlığı'nın ilaç firmalarıyla iletişimi kuvvetli olduğu için de bununla ilgili biz herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz şu anda. Piyasada bulunmayan ilaçlar da işin gerçeği, global tedarik zincirleriyle ilgili sıkıntılarla alakalı. Sadece bizde değil dünyanın her yerinde genel olan sıkıntılar bunlar" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN